Albert Hammond, Jr. - Francis Trouble (2018)

Label: Red Bull

1. Dvsl (2:57)
  2. Far Away Truths (3:38)
  3. Muted Beatings (3:16)
  4. Set to Attack (3:28)
  5. Tea for Two (4:08)
  6. Stop and Go (3:52)
  7. Screamer (2:31)
  8. Rocky's Late Night (4:16)
  9. Strangers (3:43)
  10. Harder, Harder, Harder (3:46)
avatar van Stephen Friedrichs

avatar van Grecio
Eens met bovenstaande, nu nog 4 sterren maar nog een paar keer luisteren kan maar zo 4,5je worden. Set to Attack is een prachtig nummer.

Stephen Friedrichs schreef:
Vergelijkbaar met het beste werk van the Strokes. Geweldige soloplaat.

Dat is nogal een statement! Eerder solowerk van Albert Hammond Jr. vond ik niet zoveel aan. Op Spotify net wat nummers van deze plaat geluisterd en ik heb eigenlijk nog steeds hetzelfde gevoel. Voor mij komt dit dan ook niet in de buurt van The Strokes helaas.

avatar van Mausie
Ik moet wel zeggen, Far Away Truths is een lekker nummertje. Daar hoor ik idd The Strokes in terug.

Stephen Friedrichs schreef:
Vergelijkbaar met het beste werk van the Strokes. Geweldige soloplaat.

Sterker nog, beter dan alles wat The Strokes pakweg de laatste 15 jaar hebben uitgebracht!

avatar van paddy pipedown
Strokes bashen in het helemaal he.
Come Down Machine is een geweldige plaat. Kan deze niet aan tippen. Net als Albert niet zulke zanglijnen schrijft als Julian.

paddy pipedown schreef:
Strokes bashen in het helemaal he.

Welnee, we zijn al jaren uitgebashed. Ik was ze eigenlijk alweer bijna vergeten
Gelukkig hebben we Albert nog!

avatar van erwinz
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Albert Hammond Jr. - Francis Trouble - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Ik had als kind een cassettebandje met songs van Albert Hammond, die vooral bekend is van wereldhits als It Never Rains In Southern California en The Free Electric Band.

Bijna 30 jaar later zou zijn zoon Albert Hammond Jr. furore maken in The Strokes. De band die in 2001 verpletterend debuteerde met Is This It zou het niveau van dit debuut helaas nooit meer overtreffen en is sinds 2003 meer dood dan levend.

Albert Hammond Jr. maakt sinds 2006 soloplaten en leverde onlangs met Francis Trouble zijn vierde plaat onder zijn eigen naam af.

De vorige drie soloplaten van de jonge Hammond telg vond ik best aardig, maar ook zeker niet meer dan dat en hetzelfde leek bij vluchtige beluistering te gelden voor Francis Trouble. Toen de plaat een paar songs onderweg was, merkte ik echter dat ik er met verrassend veel plezier naar luisterde en kreeg ik langzaam maar zeker door dat Albert Hammond Jr. zichzelf op zijn vierde soloplaat heeft overtroffen.

Francis Trouble staat vol met puntige, aanstekelijke en al vrij snel volstrekt onweerstaanbare popliedjes. Het zijn popliedjes die nadrukkelijk herinneren aan de geniale songs op het debuut van The Strokes, waarop Albert Hammond Jr. nog volledig in de schaduw stond van voorman Julian Casablancas.

Een aantal songs op Francis Trouble had zo op Is This It kunnen staan, maar Albert Hammond Jr. verrast op zijn nieuwe plaat ook met net wat meer ingetogen songs die een brug slaan tussen het werk van zijn vader en de singer-songwriters van het moment. Een echte singer-songwriter plaat wordt Francis Trouble echter nergens, al is het maar omdat de muzikant uit New York al zijn songs vol stopt met zijn uit duizenden herkenbare gitaarloopjes.

Zeker de eerste helft van de plaat staat vol met aanstekelijke songs die meedogenloos verleiden, maar de songs op de tweede helft van de plaat zijn de groeibriljanten die van Francis Trouble uiteindelijk zo’n geweldige plaat maken.

Albert Hammond Jr. is de afgelopen 20 jaar vooral de zoon van of lid van The Strokes, maar op Francis Trouble is hij vooral zichzelf. Het is razend knap hoe de Amerikaanse muzikant de aanstekelijke songs waarop zijn band het patent had weet te voorzien van diepgang en avontuur. Iedere keer als ik naar Francis Trouble luister hoor ik nieuwe dingen, maar ondertussen is het ook een plaat die goed is voor een steeds leuker feestje.

Zoveel aandacht als zijn band ooit kreeg gaat Albert Hammond met zijn soloplaten nooit krijgen, maar Francis Trouble is veel beter dan alles dat The Strokes na hun debuut hebben gemaakt en zaagt hier en daar zelfs voorzichtig aan de poten van de klassieker uit 2001. Wat een aangename verrassing. Erwin Zijleman

erwinz schreef:

Hear, hear!

avatar van blur8
Hammond Junior staat 19 september op het Indiestadt festival in Paradiso.
Vooraf Inluisteren blijkt altijd zinvol, want dit is toch wel een heel strakke verzameling zeer genietbare liedjes, die ik zonder Indiestadt wellicht nooit beluisterd zou hebben. Elke associatie met Sr. is puur vooroordeel, die nu dus al is weggenomen..

Mausie schreef:

Inmiddels ben ik enigszins bijgedraaid. Far Away Truths steekt er nog steeds met kop en schouders bovenuit, maar ook Dvsl, Set to Attack, Stop and Go en Strangers zijn erg fijn. Totdat The Strokes weer met iets goeds op de proppen komen, is dit toch een fijn alternatief gebleken.

avatar van SirChenque
@Mausie: nou dat goede album van The Strokes is er inmiddels (wereldplaat The New Abnormal), toch vind ik dit album van AHjr ook heerlijk!