El-P - I'll Sleep When You're Dead (2007)

Hip-Hop / Avant-Garde
Label: Definitive Jux

1. Tasmanian Pain Coaster (6:53)

met The Mars Volta

2. Smithereens (Stop Cryin) (4:32)
  3. Up All Night (2:36)
  4. EMG (4:31)
  5. Drive (4:13)
  6. Dear Sirs (1:32)
  7. Run the Numbers (4:41)

met Aesop Rock

8. Habeas Corpses (Draconian Love) (4:32)

met Cage

9. The Overly Dramatic Truth (4:30)
  10. Flyentology (4:01)

met Trent Reznor

11. No Kings (3:05)
  12. The League of Extraordinary Nobodies (2:34)
  13. Pioisenville Kids No Wins / Reprise (This Must Be Our Time) (7:00)

met Cat Power

avatar van Chrisseh
Pfff. wat een fantastische CD. Echt geweldig gewoon. Voor nu een 4*, met grote kans op verhoging. Misschien komt ie zelfs in m'n top10. Die producties zijn simpelweg geniaal. Ik snap natuurlijk wel waarom sommige hip-hop liefhebbers dit helemaal niks vinden, maar dit is écht iets voor mij.

dope

avatar van Dreten Bukgat
een groeiertje...

avatar van james_cameron
Sterk, consistent album, een waardige opvolger van Fantastic Damage. Geen slechte song te bekennen. Wederom een origineel en verfrissend album.

"The Overly Dramatic Truth" is geweldig. De rest is heel soms wel leukjes en heel vaak totaal m'n ding niet.

cortez
COCOA_BROVA schreef:

Indien je dat nummer goed vind, kan ik je MeWithoutYou aanraden.
Vooral het 'a to b' (ofzo) album ... Een gelijkaardige stijl.

avatar van hiphopmaster
Desondanks ik El-P iets minder overtuigend vind klinken dan op Fantastic Damage is dit toch wel weer een prachtig album. Producties zijn dik in orde. Ieder nummer bestaat uit zo veel lagen dat er iedere keer wel iets nieuws ontdekt kan worden.
Alleen het eerste nummer al (Tasmanian Pain Coaster)....dat zit zo goed in elkaar. Run The Numbers met Aesop Rock, de eerder genoemde Tasmainian Pain Coaster en EMG zijn mijn favorieten op deze cd. 4,5*.

VB1
Aantal keer gehoord, en trap af met 3,5*.
Nog niet alle nummers overtuigen mij volledig, maar tasmanian pain coaster, flyentology, the overly dramatic truth, the league of the extraordinary nobodies en de afsluiter doen dat zeker wel. Lekker chaotische beats waarbij na een tijdje de geluiden wel op hun plek lijken en voor zo ver gehoord ook goede teksten.

avatar van Reijersen
Zo af en toe hou ik hier wel van. Echt zo'n plaat die ik in een bepaalde bui omzet en er dan vol van geniet. El-P heeft een erg goede stem en rapstijl en de producties zijn vaak erg verrassend.

Is al het andere werk van hem aan te raden?

4 sterren.

avatar van hiphopmaster
Als je dit goed vind, dan kan ik je zonder enige twijfel Fantastic Damage aanraden. Die vind ik persoonlijk nog net even iets beter dan deze.

Hypno
Ik vind die stijl van ELP wel dope wel orgineel maar die beats kan ik Gewoon echt niet verdragen erg irritante productie

avatar van BoordAppel
Dus eigenlijk vind je die stijl van El-P maar kut?

Hypno
Nee ik vind alleen de productie van EL-P kut qua rapper is vind ik Wel dat die een orginele stijl heeft een beetje Cage achtig

avatar van BoordAppel
De beats maken wat mij betreft 75% de stijl van El-P. Ik zie hem in de eerste plaats toch als producer.

Vandaag voor het eerst deze plaat geluisterd, wilde hem al een tijdje bestellen, maar het was er nog niet eerder van gekomen.
De eerste ervaring is zeer positief, ik houd op z'n tijd wel van lekker drukke muziek, met veel verschillende geluiden enzo

Het eerste nummer is echt een van de geniaalste binnenkomers die ik ken

avatar van BoordAppel
Inderdaad. Mooie quote ook. Uit Twin Peaks: Fire Walk with Me.

Improvision
Misschien had ik wat te veel van dit album verwacht.
Ik had deze gepindakaasd samen met het album Saul Williams van Saul Williams. Waar ik verwachtte dat het deze El-P zou zijn die met de brutale uithalen en verpulverende, chaotische beats zou komen, klonk dit eerder wat zwakjes in vergelijking met Saul Williams. Jammer.

Het is natuurlijk nog steeds El-P, misschien valt het kwartje later.

avatar van Gyzzz
Zwakjes? In welk opzicht? Ik kan toch niet zeggen dat El-P hier niet bevlogen is, en zeker ook niet dat hij het er zich te makkelijk vanaf gemaakt heeft.

Improvision
Gyzzz schreef:
Het album blaast me niet weg, terwijl ik bij die van Saul Williams werkelijk overdonderd werd.

Ik zei ook "in vergelijking met".

avatar van GarnalenPeller
El-P lijkt steeds organischer te produceren. Die geluidjes waarvan je niet meer kan vertellen uit welk instrument ze oorspronkelijk vandaan komen zijn geweldig.
Tasmanian Pain Coaster, Habeas Corpses en Poisenville Kids No Wins zijn mijn favorieten.
Ik kan niet wachten op zijn volgende project.

Rene1979
Ik kon er niet doorheen komen...
De beats trekken me totaal niet....
Terwijl ik Cannibal ox wel goede beats vond hebben van deze man.... Geef dit een 3tje

Rene1979
Rene1979 schreef:
Ik kon er niet doorheen komen...
De beats trekken me totaal niet....

Nog een kans gegeven om te kijken of het hoger uitkwam maar nee wordt zelfs lager....

avatar van discipline
is dit album nog ergens te verkrijgen? of heeft iemand deze origineel en zou 'm willen verkopen?

avatar van Osiris Apis
Vraag me af waar jij dan zoekt? Bij bijna elke online shop is dit album leverbaar.
cdwow is denk de goedkoopste zonder creditcard.

avatar van Jacktherapper
verschrikkelijk goed album, kan er moeilijk uit komen. beats die helemaal overstuur zijn, el-producto met zulke heerlijke teksten: "why should i be sober when god is so clearly dusted out his mind". voor sommige mensen zouden de beats waarschijnlijk een beetje een hoop pannen zijn waar op geslagen wordt, dat begrijp ik, ik vind dit echt geweldig.. hij weet ook nog eens de juiste gastbijdrages te vinden. ik geef hier geen sterren

avatar van thomzi50
Verrassend sterk album dit zeg, dat ik om onbegrijpelijke redenen veel te lang links heb laten liggen. Op 't eerste gehoor zelfs beter dan Fantastic Damage.

avatar van GarnalenPeller
Ik vind dit album als geheel gewoon veel beter in elkaar steken dan Fantastic Damage. Op Fantastic Damage heb je een paar geweldige concepten, maar hier is alles gewoon perfect afgewogen. Het lijkt mij dat El-P hier een stuk gestructueerder te werk is gegaan, zonder in te leveren aan kracht. Ook de verbeterde mic-kwaliteit doet wonderen.

avatar van FlyLo
Na 2 luisterbeurten ben ik een beetje overdonderd, geweldig album en ik vind het tot nu toe een pak beter dan fantastic damage (wat ik ook op heb staan).

Zijn flow is hierop véél gevarieerder en dat maakt het aangenamer om naar te luisteren.
The Overly Dramatic Truth is sowieso al geniaal.

avatar van discipline
Osiris Apis schreef:
cdwow is denk de goedkoopste zonder creditcard.

hehe ja sorry ik heb deze vraag bij het verkeerde album gedropt bedoelde eigenlijk fantastic damage