El-P - I'll Sleep When You're Dead (2007)

Hip-Hop / Avant-Garde
Label: Definitive Jux

1. Tasmanian Pain Coaster (6:53)

met The Mars Volta

2. Smithereens (Stop Cryin) (4:32)
  3. Up All Night (2:36)
  4. EMG (4:31)
  5. Drive (4:13)
  6. Dear Sirs (1:32)
  7. Run the Numbers (4:41)

met Aesop Rock

8. Habeas Corpses (Draconian Love) (4:32)

met Cage

9. The Overly Dramatic Truth (4:30)
  10. Flyentology (4:01)

met Trent Reznor

11. No Kings (3:05)
  12. The League of Extraordinary Nobodies (2:34)
  13. Pioisenville Kids No Wins / Reprise (This Must Be Our Time) (7:00)

met Cat Power

avatar van BoordAppel
Met The Mars Volta! Ik ben erg benieuwd.

avatar van Conway Twitty
Staat al lang aangekondigd dit. Hopelijk wordt deze iets minder druk dan Fantastic Damage, werd daar af en toe een beetje moe van.

avatar van BoordAppel
Aangezien The Mars Volta meedoet zou ik daar maar niet te hard op rekenen .

Harco
Cat Power, Trent Reznor en The Mars Volta? Wtf is dit?

avatar van Jordy
Het zal wel op het randje gaan balanceren tussen vette alternatieve hiphop en kitscherige wanna-be alto rock

ben wel benieuwd, hoop op het eerste

avatar van Conway Twitty
Als het niks is geeft het weinig want Def Jux brengt dit jaar ook nog nieuwe Cage, Aesop en Cannibal Ox

Harco schreef:
Cat Power, Trent Reznor en The Mars Volta? Wtf is dit?
Idd apart, al zijn het in principe ook weer niet zo'n heel erg uiteenlopende artiesten.

Het lijkt me best aardig, alleen niet echt hip-hop (disclaimer: volgens mijn beperkte visie )

avatar van psychonaatje
Wat ik tot nu toe heb gehoord, ligt in het verlengde van Fantastic Damage. Dat nummer met Trent Razor is typisch El-P, weinig NIN aan. Ik denk echt niet dat NIN- of Mars Volta-fans hiervan houden als ze niets met Def Jux-hip-hop hebben.

Pauper
Ik ben benieuwd, check de gratis Definitive Swim voor Smithereens.

Conway Twitty schreef:
Nou, vergeet het maar.

Vind die met The Mars Volta wel erg geslaagd, maar de rest is me idd weer te veel van het goede, al snap ik wel dat andere mensen het vet vinden.
Gastoptredens stellen in principe ook weinig voor.

avatar van BoordAppel
Het is volgens mij nog drukker dan Fantastic Damage . Ik vind het prima, zeker omdat dit allemaal net zo retestrak in elkaar zit.

Kos
Ja, maar wel gigantisch somber en zwaar. Zoals hij aan het begin van Smithereens na een vrolijk begin al roept: '"bring me... the dramatic intro machine!"

avatar van psychonaatje
Hier is overigens een viertal fragmenten (Drive, Pioisenville Kids No Wins, Smithereens en Flyentology) te beluisteren. Smithereens is er (legaal) te downloaden. Op de MySpace van El-P zijn Flyentology, Smithereens en EMG helemaal te luisteren. Ik vind het allemaal erg goed klinken, lekker druk en op een of andere manier lijkt de drukte me hier beter te bevallen dan op Fantastic Damage.

avatar van Conway Twitty
Kan de drukte hier en daar wel waarderen, vooral de openingstrack is echt heerlijk. Ook de tracks met Aesop en Cage zijn erg lekker, maar soms gaat de drukte me vervelen en af en toe is variatie net iets te ver te zoeken.

3.5*

avatar van Nightrider
De track met The Mars Volta valt me helemaal niet tegen. The Mars Volta en hiphop, nooit verwacht dat het een leuke combinatie zou kunnen zijn. Verder ken ik de nummers nog te slecht om een oordeel te kunnen geven.

avatar van BoordAppel
I'll Sleep When You're Dead is een heel ander album geworden dan Fantastic Damage en toch is het weer typisch El-P. Vond je FD niets, dan hoef je dit ook niet te proberen. Dezelfde ingrediënten zijn weer aanwezig: knap gestructureerde drukte. Elke keer als je je focust op een bepaalde laag in de muziek komt er weer een volgende bij. Op Fantastic Damage ontdek ik nu nog steeds nieuwe dingen en hier lijkt dat weer hetzelfde te zijn, gegarandeerd uren luisterplezier.

De gastartiesten zijn op het eerste gezicht een beetje vreemd (op de rappers na dan) maar eigenlijk is het volkomen logisch dat iemand als Trent Reznor meedoet op deze plaat. Ook al maken hij en El-P muziek in een ander genre, ze hebben wel veel gemeen: ze maken beide eigenzinnige muziek, doen bijna alles zelf en hebben dezelfde positieve instelling en vrolijk wereldbeeld. Alle gastartiesten zijn ook ondergeschikt aan het uniforme geluid dat El-P op zijn album wil en dat is een goed idee. Nadeel daarvan is wel dat de invloed nagenoeg onhoorbaar is, Trent Reznor en Cat Power zijn zelf nog te horen, maar het is dat er bij de eerste track The Mars Volta bij staat anders had ik niet kunnen raden dat ze meedoen op dat nummer.

I'll Sleep When You're Dead is in ieder geval een plaat waar ik nog veel plezier aan ga beleven. Ongetwijfeld al een van de beste platen van 2007.

'The Overly Dramatic Truth' live video

Erg goed, met live band.

Ik heb een kaartje voor zijn optreden 12 april in de Melkweg.

Nog 4 dagen

avatar van Jordy
Ik weet het nog niet met dit album, het zou een 2 kunnen worden, of een 3,5.

Op sommige momenten (Up All Night, Drive) vind ik het ongeveer even goed als z'n debuutplaat. Vette producties, interessante lyrics en subject matter, en acceptabele flow.

Op andere tracks zit ik me echter verschrikkelijk te ergeren aan de muur van lelijke samples waar geen samenhang in lijkt te zitten, en de verschrikkelijk houterige onritmische flow van El-P waardoor wat ie zegt er eigenlijk niet meer toe doet.

avatar van waxs
Ik heb de CD nu 1x beluistert maar ben nog niet echt onder de indruk, in principe zijn de producties wel oke maar niet meer erg vernieuwend na het succes van Company Flow en Cannibal Ox. Zijn teksten gaan vaak wel diep en veel conclusies heb ik er nog niet uit kunnen trekken, ik zal later even een stem uitbrengen.

avatar van Osiris Apis
video van 'Smithereens' toegevoegd. Beetje gare kwaliteit.
maar de beelden zijn wel hard.

Ik vind deze track de minste op dit album. Dat 'Cryin' is irritant.

avatar van waxs
Clip doet me beetje denken aan Guatanamo Bay, El-P is wel wat veranderd, verder wel een redelijke clip.

avatar van pascal83
waxs schreef:

De knipoog naar Guatanamo Bay is toch wel overduidelijk?

avatar van psychonaatje
Op het eerste gehoor vind ik dit een bijzonder goed album. Het ligt me wat meer dan Fantastic Damage. Hoewel dat album zeker zijn momenten heeft en bijzondere goede nummer kent (met name Deep Space 9mm, Stepfather Factory, Dead Disnee en The Nang, the Front, the Bush and the Shit), vond ik het als heel album wat lastig om 'm uit te zitten. Dat komt aan de ene kant doordat het oncomfortabele muziek is, maar daar kan ik nog wel inkomen. Het was meer het drukke, of beter gezegd: het constant drukke. I'll Sleep When You're Dead vind ik wat gedosseerder. Het is wel druk, maar je krijgt af en toe wat meer adempauze, er is wat meer ruimte in plaats van die constante stortvloed.

Dat doet me denken aan een artikel dat ik pas las (ik dacht in de Live XS). Daar stond in dat Fantastic Damage voortborduurde op Funcrusher Plus. Dat is misschien een klein beetje zo (oncomfortabel, donker, industriele geluiden, de duistere sfeer), maar voor het grote deel vind ik dat ontzettende nonsens. Het klinkt namelijk alsof er weinig verschil is tussen de album, terwijl Funcrusher Plus juist ontzettend minimaal is (neem Vital Nerve met als basis een melodielijn van drie tonen), waar Fantastic Damage gewoonweg constant bombastisch te noemen is.

I'll Sleep When You're Dead ligt volgens mij tussen Funcrusher Plus en Fantastic Damage in. Het is zeker drukker dan Funcrusher Plus, maar niet zo'n enorme brei van geluiden als Fantastic Damage. Dit ligt mij beter. Ook de ontwikkelingen binnen de nummers (Tasmanian Pain Coaster bijvoorbeeld) valt meer op en is ook beter te volgen en geleidelijker dan bij Fantastic Damage (er zit meer opbouw in de nummers). Ook dat vind ik een enorme goede ontwikkeling. Dit album zou daarom wel eens hoog kunnen scoren in mijn eindlijst.

Overigens: ik moet Fantastic Damage nog wel wat meer beluisteren, want ik heb wel het gevoel dat ik dat album meer kan waarderen dan dat nu het geval is.

pascal83 schreef:
De knipoog naar Guatanamo Bay is toch wel overduidelijk?

Misschien had ik beetje weg moeten laten.

Ik als niet echt Hiphop gerichte muziekliefhebber kan dit best waarderen. Het is creatief en donker en dat bevalt me wel. 3.5* voor nu.

avatar van Chrisseh
Hm.. Aan de ene kant lijkt 't me wel leuk (Smithereens klinkt wel OK), aan de andere kant.. misschien iets te druk. Maarrr.. kan iemand me vertellen of El-P op elke track rapt, of dat 't echt meer instrumentals zijn.

Hij rapt op elke track.

avatar van Chrisseh
Ok.. ben er dan eindelijk aan begonnen. Was eerst bang dat het een tegenvaller zou zijn omdat ik van alle kanten 'ongelovelijk druk' hoor, en dat kan nog wel eens verkeerd uitwerken op mijn gevoelige trommelvliezen. Maar ja... aangezien ik in de productie op Cannibal Ox's 'The Cold Vein' na vaak herluisteren toch wel de geniaalheid had gezien... móest ik hier ooit aan beginnen. Smithereens had ik al op die gratis Def Jux release, en die vond ik prima, maar had niet echt de 'die CD moet ik hebben!' kwaliteit.

Had vandaag wat tegenslagen, zag deze CD staan, en zette hem meteen maar op. Had wel zin in wat druks. (haha, word-play, zie ik nu).

En.. whooo! Het is helemaal niet zóó druk, maar gewoon fantastisch geproduceerd. Ik had het nog wel een paar keer zo druk verwacht, vandaar dat ik een beetje 'bang' was voor dit album. Maar het is goed te doen. Ik heb tot nu toe een goed beeld van dit album. Flyentology, Habeas Corses (fantastische naam) en The Overly Dramatic Truth... erg goed.

Noujah, ik ben blij, heb een nieuwe artiest voor mezelf ontdekt. De aanvoerder van de Def Jux stal... ach joh, ik houd zo van Def Jux.

avatar van MFPascal
Ik denk dat ik deze binnenkort nog maar weer een kans ga geven. Na de eerste luisterbeurt was niet echt onder de indruk. Maarja dat was een tijdje terug, en ik moet toegeven dat ik voornamelijk er snel doorheen ben geskipt en het album nog geen echte eerlijke kans heb gegeven.