menu

Elly Nieman & Rikkert Zuiderveld - De Draad van Ariadne (1971)

mijn stem
3,72 (29)
29 stemmen

Nederland
Pop
Label: Imperial

  1. Litanie (4:30)
  2. Aladin (4:19)
  3. De Kauwgomballenboom (2:55)
  4. De Draad van Ariadne (4:26)
  5. Slaapliedje? (2:26)
  6. Ouverture / Heksenkring (5:26)
  7. Als Er een Ster Valt Mag Je een Wens Doen (4:06)
  8. De Steen der Wijzen (Atlantis 2) (11:05)
  9. Eindelijk (1:33)
totale tijdsduur: 40:46
zoeken in:
avatar van reptile71
Deze plaat zat tussen een stapeltje oud vinyl dat ik aan het checken ben. Er staat 'Opgenomen in februari 1971' op de hoes. Een maand later werd ik verwekt. Nu snap ik waarom ik zo'n vredelievend mens ben.
Ik vind dit ook best fijne muziek om naar te luisteren met de fijne zangstemmen van Elly en Rikkert. Het ademt een heel apart sfeertje, mooie teksten ook.
Uiteraard moet je het ook niet te veel horen, maar ik denk dat ik hier op zijn tijd best van kan genieten. Klinkt ook fantastsich vanaf vinyl, ook al kraakt de plaat wat, het hoort er gewoon bij.

avatar van deric raven
Probeer aan hun album van Het Oink Beest te komen, zal je dochter leuk vinden.
Is een soort van sprookje.

avatar van reptile71
Ok

De Steen der Wijzen: 'Alles is één, word wakker.' Prachtig.... ik voel me geheel verbonden met Elly en Rikkert, deel dezelfde visie.

avatar van postman
3,5
als je dit album leuk vind zo ik zeker parsifal ook eens beluisteren.
Is mooier

Kingsnake
Elly en Rikkert waren vrienden van mn moeder. Ik heb nog op schoot gezeten bij Rikkert.

Muziek is niet aan mij besteed, helaas.

3,5
heerlijke lp

4,0
De tweede plaat van dit duo, de eerste "Een ander land',(zeer moeilijk te verkrijgen ) was nog bij Philips uitgegeven, door Tony Vos geproduceerd. 'De draad van Ariadne' is de eerste door Emi/Bovema uitgave en Tim Griek doet zijn intrede als producer. Als hij met het duo in de studio zit kijkt hij zijn ogen uit. Van opname technieken heeft het duo geen kaas gegeten en ze wisselen continu met instrumenten. Dat dit niet nodig is als je meerdere sporen apparatuur tot je beschikking hebt is voor dit duo een openbaring. Alles speelde het duo zelf, enkel 'Appie" (Hans Slijpen) speelde en zong op wat nummers mee.
Elly en Rikkert waren verhuisd naar het platteland, macro biotisch eten, tweedehands kleren, blowen met gelijkgestemden ,waaronder de leden van CCC Inc die als groep in commune vorm leefden. Het resultaat hiervan was deze plaat, waar het hippie gehalte van af druipt, positief bedoeld.
De plaat beging met een 'litanie' , dat is een lange reeks aanroepingen van heiligen (in dit geval van Maria) met daartussen een refrein zoals bid voor ons, of geef ons vrede. Het begin is prachtig als Jezus wordt aangegeven bij de burgerlijke stand. Misschien nog wel een erfenis van de katholieke achtergrond van Elly. Daarna 'de draad van Ariadne' een verhaal uit de Griekse mythologie, het ontknopen van lastige probleem wordt het nu gezien. 'Je bent op doorreis naar jezelf' wordt er gezongen. Op kant 1 staat ook het kinderlied 'de kauwgomballenboom' was eigenlijk niet de bedoeling dat dit op de plaat kwam, maar toen dat wel was werd dit nummer ook nog single. En zowaar een kleine hit en daardoor ook wel een vertekend beeld van Elly en Rikkert. Regelmatig was er zo'n nummer (ook de Bedboot), op zich grappig maar niet meer dan dat.
Is kant 1 nog wel mooie dromerige folk (Hoewel het 'slaapliedje' toch wel een wat lugubere inhoud heeft) is, wordt kant 2 veel interessanter. Hier barst de hippie gekte nadrukkelijk los met 'ouverture/heksenkring' dat weinig onderdoet voor Incredible String Band en zelfs Comus. Dit nummer staat ook op de prachtige verzamelaar'Folk Is Not a Four Letter Word Vol.2 (2007) en staat daar toch tussen grote namen.
Op internet zag ik uit 2021 een recensie van een Engels blad/schrijver 'Crate Skimmer' over 'de draad van Ariadne', prachtig te lezen hoe lyrisch er over dit nummer gesproken wordt.
Dan volgt er een nummer van Elly : 'als er een ster valt , mag je een wens doen' een typisch nummer van haar (net als de kauwgomballenboom'). Het lijkt een kinderlied, maar is duidelijk zeer maatschappij kritisch. En instrumentaal ook best interessant.
Dan komt (volgens Crate Skimmer) het hoogtepunt van de plaat 'de steen der wijzen (Atlantis), een 11.00 minuten lang epos waar Rikkert helemaal los gaat qua tekst en muziek. Alles komt hier tezamen, vertwijfeling, maatschappij kritiek, verlangen naar een betere wereld, verlangen naar nieuwe inzichten, milieuvriendelijke wijze van leven. Maatschappij kritische teksten gaan over in sprookjesachtige taferelen en het 'alles is één' klinkt regelmatig. Maar ook ineens een katholiek kinderliedje over 14 engeltjes die je beschermen. Continu muzikale wijzigingen, tekstueel ook lang niet altijd te volgen, maar laten we zeggen : aan creativiteit geen gebrek en toch redelijk uniek. Vergelijkbaar met Boudewijn de Groot Nacht en Ontij (Heksen Sabbath deel 1 en 2).
Instrumentaal lijkt deze hele plaat denk ik nog het meest op the Incredible String Band met allerlei inheemse instrumenten waaronder allerlei ritme instrumenten, maar ook klokkenspel, chinees bekken, tabla, tuntuna, bongo's. Genieten !
Een unieke plaat en mooi te zien waar die ontwikkeling van dit duo is begonnen. Maar vooral is dit zo'n sterk tijdsdocument uit 1971, anti establishment, de roep om een betere maatschappij, anti burgerlijkheid en dat vertaalt in soms onnavolgbare teksten en totale muzikale vrijheid.
Ergens toch wel een vergeten pareltje en wat is dan het verschil groot met de evangelisch-christelijke platen waar juist dat allemaal weg is en zowel muzikaal en tekstueel de evangelische veiligheid wordt gezocht.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:06 uur

geplaatst: vandaag om 20:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.