Rico & Sticks - IZM (2017)

Label: Top Notch

1. Sneakers Fris (2:38)
  2. Dit Is Wat Ik Weet (3:17)
  3. IZM & Fakkels (2:46)
  4. Nou En (3:05)
  5. Uggelie (4:30)

met Freez

6. Pinguïn (2:55)
  7. Hoort Erbij (4:32)
  8. Je Denkt Te Veel (3:13)
  9. Fokkop (2:00)
  10. IZM (5:25)
  11. We Zijn Hier Niet [Kapuzenpulli Remix] (3:27)
  12. Libi Do Basi (3:27)
  13. Wat Nog Meer (4:20)

met Freez

14. Kakt in Skit (0:43)
avatar van Gyzzz
Eens met bovenstaande. Kubus' beats zijn vaak storend, aandachttrekkerij op de verkeerde manier. De beats dienen Sticks en Rico amper.

Ook Sticks en Rico heb ik vaak geïnspireerder gezien - komen een beetje uitgerangeerd over. Lichtpuntje vind ik de vele referenties naar hiphopclassics in de coupletten. Maar meer valt er verder op het eerste gehoor niet uit te halen.

'Met een been in de techno' heb ik sinds sinds die line van jaren geleden overigens weinig van gemerkt bij Kubus. Beats op deze plaat hebben weinig tot niets met techno te maken en ik heb als groot technoliefhebber nog nooit een goede track van Kubus solo gehoord.

In eerste instantie kon ik IZM niet vinden, omdat ik zocht op 'Opgezwolle'. Dat dit geen Opgezwolle plaat is werd me snel duidelijk toen ik IZM eenmaal had gevonden door te zoeken op Rico & Sticks (of op Spotify 'Rico, Sticks')

De soms geniale lines van de twee maken veel goed op deze plaat. Maar de meeste beats vind ik rete-irritant.

'Voel me fake, als het jamaican-accent van Drake' merkt Sticks nog ergens op.

Ik vind het niet gek op zo n kutproductie. Gelukkig zijn er zeker een paar uitzonderingen, zodat we toch weer vooruit kunnen met een paar nieuwe vette tracks. Voor mij zijn dat 'Sneakers Fris' 'Nou En' 'Uggelie' 'Hoort erbij' en 'Ben er niet'.

Pinguin en Libido Basi kunnen er ook nog mee door. Het is niet dat ik vies ben van een goeie beat, maar die moet wel in dienst staan van de artiest. Op een track als 'IZM en Fakkels' is dat duidelijk niet het geval. Het zal ook wel een commerciële overweging zijn om wat meer gedraaid te worden in foute tentjes op zaterdagavond. Sticks laat hier en daar volgens mij ook doorschemeren dat dit niet zijn favoriete beats en productie zijn.

De desperado sponsering, daar dacht ik ook al aan, of zou hij die zoete troep echt zó lekker vinden:D

avatar van Kos
Kos
Stiekem toch wel lekker.

Had aanvankelijk ook wat last van de producties (alleen het titelnummer en pak m beet 2 anderen steken er wat bovenuit), maar na een paar luisterbeurten blijft het toch wel hangen.

Maar klinkt voor de twee heren toch wel af en toe als een tussendoortje. Ze klinken niet zo rauw en zeker niet zo hongerig meer.

avatar van dielinquent
Brief aan Rico

Na alles wat ik gedaan heb, jarenlange support
Al vanaf de dag, Opgezwolle de Volle
Jullie waren koel als ijsberen, fuck die kleine ….. nja je weet wel ha.
Al je albums heb ik aangeschaft
Oke ik zeg je eerlijk, niet allemaal, maar toch, het gros staat in mijn platenkast
Live heb ik je ook vaak gecheckt
In 013 in december 2007, toen namen jullie gewoon afscheid als groep
Jij ging crowdsurfen en de zaal ging los
Door de spanning en warmte kreeg iemand naast mij een klap
Ambulance en alles
Als jullie door waren gegaan met de groep had dit incident nooit plaatsgevonden
Ik bedoel, ik zeg het maar even he
Hey ik zeg niet dat het jouw schuld is of zo he, dat snap je natuurlijk
Maar ondanks alles bleef ik je volgen, onvoorwaardelijk

Mijn tong ging stuk op die zin “Ik grijp m'n pen en denk, schrijf jouw een Letter man,
als David, dan weet je, dat ik soms ook weleens gezellig ben”
Respect voor die soepelheid waarmee je dat jarenlang spitte
Maar toen ik hoorde dat het in 2012 minder met je ging, was mijn hart gebroken
Een mattie maakte een Irie mixtape met bonusjoints die we maandenlang gepompt hebben
Alle hooks werden in de auto meegezongen
Uit volle borst he Rico, uit volle borst
Je had ons moeten horen, of misschien ook niet eigenlijk ha

Maar om even terug te komen op de reden van deze brief
Je wíïíst dat kleine kids gruwelijk zouden gaan doen op die ene track
Komen er van die gasten met Kuikentje Piep, en kom jij door met Pinguïn
Had me in ieder geval effe gebeld he om het te laten weten
Mijn kind van 3 krijgt er gewoon niet genoeg van.
En gewoon 10 keer achter elkaar man.
Maar begrijp me niet verkeerd, ik rol ook hard op die joint en de rest van het album.
Zegt mijn kind “Pinguïïïn”, dan moet ik zeggen “Waggel-waggel, Waggel-waggel”
En ook met mijn lijf schudden he.
Als ik dat niet doe dan huilt mijn kind tranen met tuiten.
Ey maar begrijp me goed he, ik ben niet boos
Het voelt alleen een beetje ongemakkelijk als hij in het openbaar “Pinguïïïn” roept
Maar 1 ding weet ik wel, voor mij blijf je forever de Phreako, RICOOOO

avatar van frolunda
Van de meeste Nederlandstalige Hiphop ben ik niet zo kapot (al ken ik lang niet alles) maar na Fresku vind ik ook deze van Rico & Sticks alleraardigst.
Beide rappers hebben een lekkere flow,hebben leuke teksten (al wordt er wel erg veel aan 'name dropping' gedaan) en ook muzikaal zit dit goed in elkaar.Over de productie,alhoewel best inventief en origineel ben ik niet onverdeeld enthousiast,soms wat te elektro-achtig met wel erg veel bliepjes en piepjes.
Gelukkig dat Rico en Sticks het allemaal erg relaxt houden zodat wat tegengas biedt aan de soms wat overspannen sound.Nu vloeit het allemaal redelijk mooi in elkaar.
De opener Sneakers Fris is wat dat betreft al meteen al een prima voorbeeld en ook Uggelie,Fokkop en Hoort Erbij zijn goede nummers.
Dat niveau wordt niet heel het album gehaald maar in zijn totaliteit verdient IZM toch wel het predicaat goed.