Rico & Sticks - IZM (2017)

Label: Top Notch

1. Sneakers Fris (2:38)
  2. Dit Is Wat Ik Weet (3:17)
  3. IZM & Fakkels (2:46)
  4. Nou En (3:05)
  5. Uggelie (4:30)

met Freez

6. Pinguïn (2:55)
  7. Hoort Erbij (4:32)
  8. Je Denkt Te Veel (3:13)
  9. Fokkop (2:00)
  10. IZM (5:25)
  11. We Zijn Hier Niet [Kapuzenpulli Remix] (3:27)
  12. Libi Do Basi (3:27)
  13. Wat Nog Meer (4:20)

met Freez

14. Kakt in Skit (0:43)
avatar van Nr.4
Kan hier na twee luisterbeurten nog heel weinig mee. Omdat Rico en Sticks veruit m'n twee favoriete rappers uit NL zijn, ga ik het vast nog vaker luisteren, maar krijg vooralsnog koppijn van die producties. Sticks met Moon en met Dazzled Kid vond ik vele malen toffer, evenals Rico met ART.

avatar van Gyzzz
Eens met bovenstaande. Kubus' beats zijn vaak storend, aandachttrekkerij op de verkeerde manier. De beats dienen Sticks en Rico amper.

Ook Sticks en Rico heb ik vaak geïnspireerder gezien - komen een beetje uitgerangeerd over. Lichtpuntje vind ik de vele referenties naar hiphopclassics in de coupletten. Maar meer valt er verder op het eerste gehoor niet uit te halen.

'Met een been in de techno' heb ik sinds sinds die line van jaren geleden overigens weinig van gemerkt bij Kubus. Beats op deze plaat hebben weinig tot niets met techno te maken en ik heb als groot technoliefhebber nog nooit een goede track van Kubus solo gehoord.

avatar van waxs
Cool!

avatar van Appels123
Trouwens, Rico's eerste verse op Izm is fantastisch.

In eerste instantie kon ik IZM niet vinden, omdat ik zocht op 'Opgezwolle'. Dat dit geen Opgezwolle plaat is werd me snel duidelijk toen ik IZM eenmaal had gevonden door te zoeken op Rico & Sticks (of op Spotify 'Rico, Sticks')

De soms geniale lines van de twee maken veel goed op deze plaat. Maar de meeste beats vind ik rete-irritant.

'Voel me fake, als het jamaican-accent van Drake' merkt Sticks nog ergens op.

Ik vind het niet gek op zo n kutproductie. Gelukkig zijn er zeker een paar uitzonderingen, zodat we toch weer vooruit kunnen met een paar nieuwe vette tracks. Voor mij zijn dat 'Sneakers Fris' 'Nou En' 'Uggelie' 'Hoort erbij' en 'Ben er niet'.

Pinguin en Libido Basi kunnen er ook nog mee door. Het is niet dat ik vies ben van een goeie beat, maar die moet wel in dienst staan van de artiest. Op een track als 'IZM en Fakkels' is dat duidelijk niet het geval. Het zal ook wel een commerciële overweging zijn om wat meer gedraaid te worden in foute tentjes op zaterdagavond. Sticks laat hier en daar volgens mij ook doorschemeren dat dit niet zijn favoriete beats en productie zijn.

De desperado sponsering, daar dacht ik ook al aan, of zou hij die zoete troep echt zó lekker vinden:D

avatar van party
Beetje teleurgesteld. Meeste beats zijn heel erg chaotisch. Sticks en Rico zijn nog steeds pure lyricisten maar dit album is echt niet van hoge klasse. Paar nummers zoals Sneakers Fris en Nou En vind ik wel weer dope. Misschien moet ik deze tape wat meer beluisteren.

avatar van Kos
Kos
Stiekem toch wel lekker.

Had aanvankelijk ook wat last van de producties (alleen het titelnummer en pak m beet 2 anderen steken er wat bovenuit), maar na een paar luisterbeurten blijft het toch wel hangen.

Maar klinkt voor de twee heren toch wel af en toe als een tussendoortje. Ze klinken niet zo rauw en zeker niet zo hongerig meer.

avatar van Frenz
Flauwe rhymes hier en daar (Ik ben in Biaritz, jij bent een be-ai-itch) idd matige beats bij sommige nummers, maar overall toch goed te pruimen.

Rico is beter in vorm dan Sticks, maar het blijft een van de betere duo's der lage landen.

avatar van jordidj1
Ik weet het niet zo goed... Rico & Sticks zijn weer goed maar de beats zijn inderdaad wat storend af en toe, het luistert niet echt fijn soms. Maar gelukkig staan er ook lekkere tracks op! Sneakers Fris en Libi Do Basi bijvoorbeeld.

Voorlopig geef ik 3 en een halve ster.

Rene1979
Wesley is een sniper of een Schenijder the devil is liar of een leijer... Wat een verschrikkelijk slechte hook

avatar van Johnny Marr
Nou, vind 'm best dope eigenlijk. Had hier niet zo veel van verwacht en zo zie je maar, kan het alleen maar minder tegenvallen. Heuse meevaller juist, Rickert en Stickert kunnen nog steeds spitten als een malle.

avatar van muziekcaption
Wat een teleurstelling zeg. Tekstueel is het hoog van niveau. Maar wat zijn de beats toch irritant. Was er al bang voor toen ik zag dat kubus de producer was. Jammer dat het album zo tegenvalt

avatar van Roscovitsch
Heerlijk begin van het album met Sneakers Fris. Door deze track zet ik het album vaker op heb ik het idee. Er is meer dan genoeg kwaliteit aanwezig op het album. Nou en, Hoort Erbij en Je denkt teveel harde tracks. IZM heerlijke zenuwlijdende beat, dope track, had wel meer op gerapt mogen worden.
Dope lyrics en flow op Fokkop maar echt een vreselijke fokkop beat. De tracks na IZM zijn echt een stuk minder waardoor het einde letterlijk inkakt.

avatar van behangplakker
Tekstueel klinken de heren heerlijk en Kubus vind ik dus op 2/3 van hoog niveau. Disclaimer is hier wel dat ik Kubus altijd wel lekker vind klinken, blijft toch een excentriekeling.

Prima trouwens als Sticks Desperado wil schreeuwen op het album en ze een statement maken over waggelende pinguins. Maar maak daar dan twee skits van voor/na de desbetreffende tracks. Nu zijn dat toch minpunten op verder hele lekkere tracks. Het lijkt sowieso alsof er zeer weinig moeite in de hooks is gestopt. Dat heeft genoeg goede tracks opgeleverd, maar hier werkt het minder goed. Libi do Basi, Dit is wat ik weet & Wat nog meer klinken als clubtracks en dan zeker niet des Zwolle.

Favorieten op dit moment Dit is wat ik weet, Hoort erbij & Pinguin en ondanks mijn klaagzang zeker wel 3,5* want ik hou het album voorlopig nog even op repeat

avatar van Timo710
Dit is instrumentaal gewoon super experimenteel, dus dat is altijd even wennen omdat de beats uit een onverwachte invalshoek komen.

Ik vind het alleen echt teringhard, echt. Biggie up kubus.

avatar van Gyzzz
Ongebruikelijk in een hiphopcontext is het zeker, maar experimenteel is dit toch niet?

Tenzij je het experimenteel noemt om over willekeurige instrumentale hiphop / electronica van de laatste 20 jaar te gaan rappen. Maar juist het instrumentale zelf vind ik weinig experimenteels aan. Op een album als dit of dit (11-12 jaar oud alweer) wordt iets vergelijkbaars gedaan en naar mijn idee smaakvoller en coherenter dan hier, hoewel ik ook daarvan geen heel groot fan ben.

avatar van Kos
Kos
Dit is zelfs allesbehalve experimenteel.

avatar van Demon.
De laatste line van sticks op IZM

Vind verder sneakers fris wel leuk maar veel pakt me nog niet en ook ik vind de beats niet geweldig.

avatar van niels94
Rico is zo'n goede rapper. Hoe die man tekeer gaat op het titelnummer, bijvoorbeeld.

Ik heb een beetje dubbele gevoelens. Vind het wel tof dat het dankzij Kubus zo'n eigen sound heeft, past ook wel bij de lossepols-stijl. Vermakelijke en originele plaat - want al is het een echte Kubussound, de producties zijn toch ook weer anders dan bijvoorbeeld op DMT. Maar het is ook een beetje inconsistent, mede dankzij sommige beats. Als je de twee rappers zo bezig hoort, zou je denken dat ze nog altijd een écht topalbum moeten kunnen afleveren. Misschien met een andere producer of een aantal producers (Nikes? A.R.T.? Dries Bijlsma?). En als ze toch íets langer de tijd nemen om te zorgen dat de kwaliteit op elk moment zo hoog mogelijk is, vooral wat refreintjes betreft.

avatar van Roscovitsch
Timo710 schreef:

Ik vind het alleen echt teringhard, echt. Biggie up kubus.

Precies dit.

Wat een fijne (groei)plaat is IZM. Halfje erbij, 4*.

avatar van Frenz
Draai 'm vaak, ligt lekker in het gehoor, makkelijk & soepel.

Niet wereldschokkend allemaal, wel gewoon lekker

TimFF schreef:

'Voel me fake, als het jamaican-accent van Drake' merkt Sticks nog ergens op.

Jammer dat het z'n echte accent is. Slechte reseach van stick :/.

avatar van dielinquent
Brief aan Rico

Na alles wat ik gedaan heb, jarenlange support
Al vanaf de dag, Opgezwolle de Volle
Jullie waren koel als ijsberen, fuck die kleine ….. nja je weet wel ha.
Al je albums heb ik aangeschaft
Oke ik zeg je eerlijk, niet allemaal, maar toch, het gros staat in mijn platenkast
Live heb ik je ook vaak gecheckt
In 013 in december 2007, toen namen jullie gewoon afscheid als groep
Jij ging crowdsurfen en de zaal ging los
Door de spanning en warmte kreeg iemand naast mij een klap
Ambulance en alles
Als jullie door waren gegaan met de groep had dit incident nooit plaatsgevonden
Ik bedoel, ik zeg het maar even he
Hey ik zeg niet dat het jouw schuld is of zo he, dat snap je natuurlijk
Maar ondanks alles bleef ik je volgen, onvoorwaardelijk

Mijn tong ging stuk op die zin “Ik grijp m'n pen en denk, schrijf jouw een Letter man,
als David, dan weet je, dat ik soms ook weleens gezellig ben”
Respect voor die soepelheid waarmee je dat jarenlang spitte
Maar toen ik hoorde dat het in 2012 minder met je ging, was mijn hart gebroken
Een mattie maakte een Irie mixtape met bonusjoints die we maandenlang gepompt hebben
Alle hooks werden in de auto meegezongen
Uit volle borst he Rico, uit volle borst
Je had ons moeten horen, of misschien ook niet eigenlijk ha

Maar om even terug te komen op de reden van deze brief
Je wíïíst dat kleine kids gruwelijk zouden gaan doen op die ene track
Komen er van die gasten met Kuikentje Piep, en kom jij door met Pinguïn
Had me in ieder geval effe gebeld he om het te laten weten
Mijn kind van 3 krijgt er gewoon niet genoeg van.
En gewoon 10 keer achter elkaar man.
Maar begrijp me niet verkeerd, ik rol ook hard op die joint en de rest van het album.
Zegt mijn kind “Pinguïïïn”, dan moet ik zeggen “Waggel-waggel, Waggel-waggel”
En ook met mijn lijf schudden he.
Als ik dat niet doe dan huilt mijn kind tranen met tuiten.
Ey maar begrijp me goed he, ik ben niet boos
Het voelt alleen een beetje ongemakkelijk als hij in het openbaar “Pinguïïïn” roept
Maar 1 ding weet ik wel, voor mij blijf je forever de Phreako, RICOOOO

Yes ook hier een halve ster erbij. IZM & Fakkels blijft ruk en 'Libi do basi' en 'Wat nog meer' skip ik ook steeds vaker, maar tracks als We zijn Hier Niet, Je doet te moeilijk en 'Nou En' ga ik steeds meer waarderen. En de opening van Sticks op de eerste track klinkt gewoon vet.

Kalm aan is de timing, maar nu dan toch 3,5*

avatar van Silky & Smooth
De goede nummers beginnen echt heel goed te worden en de matige nummers zijn nu goed. Lekker album!

avatar van thgryda
Ik vind de beats geeneens zo verkeerd. Het is eens wat anders, al wordt het niveau van BW of MC niet gehaald. Dat was Kubus op zn best... Hier mis ik wat coherentie en er zitten een paar mindere tracks tussen maar slecht is dit album allerminst. Hetzelfde met Ri en St, de scherpte en honger is wat minder aanwezig maar ze flowen toch weer zo lekker nonchalant en smooth en komen hier en daar toch weer met gevatte lyrics.

avatar van ThingMan
Heb nu meerdere keren hier naar geluisterd. Kom er nog steeds niet uit of het goed vind of niet. Ik vind het ook beetje houterig klinken. Sommige nummers zijn wel relaxt zoals Sneakers Fris, Libi Do Basi en Wat Nog Meer. Maar nummers zoals Pinguin, IZM & Fakkels, Nou En en zeker die Skit die zijn gewoon echt ruk. Ga de komende tijd dit proberen vaker te luisteren en dan hoop ik dat het beter word voordat het 20 oktober is. Want verwacht dat het in Paradiso weer een mooi concert word. Maar voorlopig vind het nog geen dijk van een plaat.

ronald aka jack
Ik ben fan vanaf toen ze niet bekend waren zo vaak ook live gezien... luister oldskool opgezwolle buitenwesten nog steeds best vaak! Maar weet niet met deze man? Luister al best vaak deze maar ik kom er nog niet echt in ofso? Luister nuchter... tripje nodig ofso?

ronald aka jack
Mwah!

avatar van VforVictor
Ben de plaat nu voor t eerst aant luisteren en ben nu (ben bij track 11) al positief verrast! Kubus heeft zichzelf overtroffen en vooral Sticks vind ik op dreef. Ze hadden duidelijk lol das te horen. En een duidelijke boodschap: stress niet!