Arrie schreef:
Ik zie nu dat je Swimming van 1* hebt gegeven. Wow. Op basis daarvan en op basis van deze recensie waarin ik erg weinig herken, concludeer ik maar dat we gewoon een totaal andere ervaring van muziek hebben. Vind je Mac Miller dan ook nep?!
Bijzonder gemaakt, geforceerd en dan ook nog eens een tergend irritante stem.. alsof hij de hele tijd probeert te 'rappen' met een krieltje in beide wangen. Op een gegeven moment probeert hij te zingen, wat verschrikkelijk vals is. Richtinf het einde van de plaat gaat 'ie staan sputteren, wat in een lachwekkende brei veranderd. Daarnaast is de instrumentatie als kalmeringsmiddelen, lauw opgewarmde synthesizer en flauwe r&b deuntjes die mij sterk aan een hand vol andere nummers doet denken. Mac Miller zag ik in 2012 of 2013 wel eens live en dat was toen wel een soort van oke. Maar ik kan je vertellen dat Swimming de meest overgehypte, inhoudloze ongeïnspireerde plaat is die ik in 2018 heb gehoord. En iedereen weer braaf op de hype mee glijden en doen hoe tof ze het vinden. En als laatste: wat heeft het in godesnaam nog met hip-hop van doen?
---------
Voor Billie Eilish wil ik een uitzondering maken, omdat zij wel laat horen in staat te zijn een plaat met klasse neer te zetten. En dat je de rest tof vind, moet je ook helemaal zelf weten. Over smaak valt niet te twisten, zullen we dan maar wederom eens zeggen.
Ik heb bij deze artiesten (bv. Jorja Smith) ook sterk het idee dat we de manier van zingen, netzoals deze Khalid met een rauw/emontioneel randje zingt, veel te snel als gedurfd wordt omschreven. In zekere zin zijn alle artiesten die jij en ik hier boven noemen, op Mac Miller na, allemaal ook een stuk beter dan Khalid. Maar wellicht is het ook, verder, gewoon een gebrek aan beter? Neem bijvoorbeeld Kali Uchis, ook helemaal mijn muziek niet maar wel als 'popplaat', als ik het zo even mag noemen, een genietbaar album waarop stijlen worden gecombineerd en verder ook helemaal in het nu zit. Verder begrijp ik de drang niet zo om alles wat op de markt wordt gefliklerd maar leuk en goed te moeten vinden, daar is absoluut geen noodzaak voor.
Een ander plaatje wat mijlen ver van mijn bed af staat is bv. Teyana Taylor, wat ik in zijn extremiteit (wat precies bij het tijdsbeeld past) en tergelijkertijd muzikaal aardig subtiel blijft bijvoorbeeld wel weer een verassende plaat vind. Of de laatste Georgia Ann Muldrow, die het genre R&B overstijgd en er een intense, eigenzinnige draai aan geeft en daarnaast ook écht problemen binnen de Amerikaanse/zwarte cultuur bezingt.
Om af te sluiten met een wat meer hiphop/youthculture gerichte artiest wil ik Princess Nokia nog even noemen. Die ik in alle opzichten al weer beter vind dan bv. Mac Miller. Haar stem past eigenlijk ook niet echt bij het genre en is in mij oren heel erg gewoon -doorsnee. Dat maakt het echter wel toegankelijk voor de doelgroep en kunnen zij zich op een andere manier met de muziek indentificeren én als klap op de vuurpijl komt er dus geen uitputtende vocale acrobatiek aan te pas waar je na 3 nummers al weer meer dan genoeg van heb gehoord.