Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
avatar van De Geu$
Ach, laat ze nog maar lekker een groot aantal jaren doorgaan met het maken van deze muziek; binnenkort komt het nieuwe album waar ik bijna niet op kan wachten....

Sandman schreef:

Wat wel duidelijk is is dat het niveau nooit gevenaard is, for what ever reason.

Ik wordt echt compleet gallisch van mensen die dit alsmaar blind (of beter: doof) blijven roepen. Het is waar dat ze in hun volgende platen niet de ongeremdheid en agressie vertoonden die ze op TEN hadden, maar zowel qua muziek, zang, teksten als album-opbouw is TEN misschien wel het minste Pearl Jam album.

Het feit dat het het meest toegankelijke album is, met de meeste nummers met hit-potentiëel, maakt dit nog niet tot het onbetwistbare meesterwerk dat velen er van schijnen te willen maken. Als geheel genomen is TEN vergeleken met de andere PJ albums onsamenhangend, onafwisselend en afstandelijk. Don't get me wrong, het is een waanzinnig goed album, maar asjeblieft, wees eens niet zo afschuwelijk dogmatisch in het ophemelen van deze plaat ten koste van het écht briljante werk van deze band.

</rant>

[quote]42 schreef:

Misschien heb je gelijk, maar doordat ik Ten zo goed vind heb ik nooit het geduld (moeite) genomen om goed te luisteren naar Binaurel, Vs.

avatar van Ruudf
..mensen gaan zo makkelijk voorbij aan die andere juweeltjes die Pearl Jam in de loop van de jaren heeft geproduceerd. Is erg jammer, omdat albums als 'Vs', 'yield', 'vitalogy' en 'no code' ook zeker de moeite van het beluisten waard zijn.

avatar van HiLL
muzikaal goed...alleen die verschrikkelijke stem..blegh

avatar van gemaster
?

Ik vind de stem van Eddie Vedder echt fantastisch. Heerlijk rauw enzo. Moet zeggen dat het wel een beetje verpest is door Dinand van Kane.

gemaster schreef:

Ja o.a Dinand, ook de zanger van dacht Creep (baggerband) en Intwine heeft iets weg van hem.
Nee ik kan de stem zeker niet waarderen van Ed.

avatar van otherfool

Ja o.a Dinand, ook de zanger van dacht Creep (baggerband)

Creed dus Maar Creep somt het zootje wel zo'n beetje op inderdaad...

otherfool schreef:

Creed dus Maar Creep somt het zootje wel zo'n beetje op inderdaad...

ach ja Creed bedoel ik met een D

HiLL schreef:

ach ja Cr--- bedoel ik met een -

Hee zeg! Niet iedereen is gediend van zulk obsceen taalgebruik.

thru life
klasieker die maar doorblijf gaan alleen ik heb hem kapot gedraait.

avatar van Nicolage Rico
Alive is een heerlijk nummer, die later vaak is gecovered.

Alleen Alive zit nog in m'n geheugen als een leuke plaat. Voor de rest..

Pearl Jam is echt wel 1 vd bands die mij nooit heeft kunnen boeien.

avatar van Eddie
Dit is voor mij echt zo'n plaat zonder missers (of het moet het glam rock achtige uiterlijk van de bandleden zijn ) Alle nummers zijn van even hoog niveau.

Nicolage Rico schreef:

Alive is een heerlijk nummer, die later vaak is gecovered.

Ist waar? Door wie zo allemaal?

Het is zonder meer een geniale plaat, maar hij haalt het absoluut niet bij het latere werk.

Kijk bijvoorbeeld naar Vitalogy en No Code, die bijden qua teksten mijlenver vooruitlopen op deze plaat en ook muzikaal diverser, volwassener en inventiever zijn.

In mijn ogen Pearl Jam's minste plaat, maar evengoed 4.5* en dat is alleen omdat ik onderscheid wil kunnen maken met de betere werken.

avatar van Eddie
Ik denk dat deze plaat toegankelijker is maar beter of minder wil ik hem niet noemen, Vitology is ook erg goed maar spitst zig veel meer toe op de liefhebbervan meer experimentele muziek. Persoonlijk vind ik no code en vitology ook erg lekker,maar 'ten' heeft een vibe, een emotie die ze op andere platen niet meer geevenaard hebben vandaar dat ik dit de beste plaat vind.

Ik ben ook begonnen met Ten, maar ik vind de tweede plaat ook beter en minstens zo emotioneel. Bovendien klinkt Ten ook wel erg gedateerd en dat stoort me wel een beetje.

Vitalogy vind ik eigenlijk helemaal niet experimenteel, op een paar nummers na. Maar dat hebben ze op latere albums ook wel (bv. Push Me, Pull Me op Yield).

Alhoewel ik de platen van PJ steeds minder vind worden, denk ik wel dat hun top lag bij VS. Jammer alleen dat veel mensen op de status van dit album blindvaren.

avatar van Gajarigon
herman schreef:

Proficiat, U heeft welgeteld 100% gelijk!
Iedereen zit hier maar over bezig, terwijl de productie de wensen overlaat en er een paar mindere nummers opstaan. Vs daarentegen heeft op Dissident na, geen enkel minder moment.

Gajarigon schreef:

Proficiat, U heeft welgeteld 100% gelijk!

Dissident een minder moment? Noem dan Leash.

Ik vind zelf dat Pearl Jam op Vs. nog enigszins gebukt gaat onder het juk dat hen door het enorme succes van Ten is opgelegd. Ze zijn duidelijk op zoek naar een individualistischere houding, maar leunen nog veel tegen de bombastiek van Ten aan. Niet zozeer met als doel om het succes daarvan te evenaren, maar meer omdat ze volgens mij nog niet het gevoel van creatieve vrijheid hadden dat ze op de albums vanaf Vitalogy wel bezaten. Pas vanaf dat album was de rem er echt af en kwam hun meest definiërende eigenschap tot bloei: Onafhankelijkheid. Anthony Kiedis van de Peppers sprak ooit "They're essentially an indie band that can sell out stadiums.", en sloeg de spijker exact op zijn kop. Pearl Jam draait om individualiteit. Eigen karakter, eigen smaak, eigen weg. En hoewel Vs. een grote stap in die richting was, was het volledige potentieel nog niet bereikt.

avatar van Gajarigon
42 schreef:

Dissident een minder moment? Noem dan Leash.

Hehe, Leash vond ik vroeger ook een minder, maar tegenwoordig begin ik het meer en meer te appricieren... maar dat blijft altijd een mening die van dag tot dag kan verschillen, welke nummers je het liefst hoort.

Ik vond Vs juist daarom zo goed, omdat het van de 2 soorten muziek iets heeft. Vitalogy was net iets te alternatief, met Bugs en Hey Foxy... (die lange titel).

avatar van Dielie
Ik ben "Ten" nog eens aan het beluisteren, damn wat is dat toch een sterke plaat van Pearl Jam, en dit is voor mij ook DE plaat van PJ, zuigt me volledig weer terug naar de tijd dat Pearl Jam nog HET Pearl Jam was, en nee, ik heb het niet over de term "nostalgie" hoor, ma tis moeilijk uit te leggen,

samen met "Vs." en "Vitalogy" is "Ten" de complete cirkel "Pearl Jam" voor mij,

en nu kan niemand nog volgen vrees ik

edit; die intro van "Deep" speelt nu, whoa, fantastisch :O

Bloompje schreef:

Ist waar? Door wie zo allemaal?

Er staat mij nog een bijzonder vervelende cover van Scooter bij...
Volgens mij zijn er trouwens meer happy hardcore-acts die het nummer hebben gejat...

Eddie schreef:

Niet gaan overdrijven nu, ze hebben er enkel een paar vreemde nummertjes op gezet, Bugs, Aye, Davanita en Hey, foxymophandlemama, that's me, maar de overige 10 nummers zijn niet bepaald experimenteel te noemen.
ps. Let eens op je tik-/spelfouten, 3 in één zin is wat veel van het goeie...

avatar van Paalhaas
Ik vind dit trouwens toch ook echt de beste. Met Vitalogy als eervolle 2e en vs. op 3.

Dielie schreef:

de tijd dat Pearl Jam nog HET Pearl Jam was

Je bedoelt te zeggen "Toen Pearl Jam nog met tegenzin als het paradepaardje van de rock muziek werd geprofileerd". Wat Pearl Jam tot Pearl Jam maakt is de afwezigheid van een van te voren opgelegd kader. Voor mij zit een groot gedeelte van de aantrekkingskracht in het feit dat ze altijd hun eigen richting willen kunnen bepalen en zich totaal niet verplicht voelen om vast te blijven houden aan een stijl of formule die succesvol is gebleken.

Ik daag de mensen uit: Luister goed naar achtereenvolgens TEN, Vitalogy en Riot Act en durf mij te vertellen dat deze band niet ongelofelijk veel volwassener, verfijnder en genuanceerder is geworden na hun debuutalbum. Het feit dat ze geen complete concerten lang als dolle stieren over het podium rennen wil niet zeggen dat hun muziek aan passie heeft ingeboekt.

42 schreef:

Ja, maar wel aan inspiratie... Riot act bevat veel matige nummers.
ps. Het is 'ingeboet'

Paalhaas schreef:

Ja, maar wel aan inspiratie... Riot act bevat veel matige nummers.
ps. Het is 'ingeboet'

Whoops. Typo! Mijn excuus is dat ik niet helemaal nuchter ben.

Over Riot Act: Welke "matige" nummers doel je dan op? Ik deel die mening namelijk niet. TEN bevat misschien meer echte klassiekers, maar als album vind ik Riot Act echt vele malen beter. (En dan rep ik nog niet eens over mijn favoriet Vitalogy)

42 schreef:

Welke "matige" nummers doel je dan op?

'Cropduster', 'Ghost', 'Get right', 'Green disease', 'Help, help' en 'Arc' halen het geen van alle bij het minste nummer van Ten (zelf kiezen )...

Paalhaas schreef:

Vind ik geen van alle matige nummers.