Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
moviefreak#1
Ik had eigenlijk verwacht dat dit album volop in de race zou zijn voor een top 10 notering op z'n minst in de top 100, valt vooralsnog een beetje tegen

SelmaDuim
jeetje was ik toen nog maar zo jong

Dit is eigenlijk het enige echte goede album van Pearl Jam

Vond deze cd altijd net even beter dan Nirvana's Nevermind. Misschien wel omdat ze het altijd af legden bij de pers als ze werden vergeleken. Ik heb een zwak voor Eddie Vedders stemgeluid en Alive behoort tot mijn favoriete singles top 3 !!!

Ten is een erg goed album hoor, maar Vs. is toch ook wel goed?
Vind ik wel, tenminste...

avatar van Tompie
Ten van Pearl Jam was voor mij het eerste album waarmee ik kon naar buiten komen, daarmee wil ik zeggen: het was het eerste 'alternatieve' album dat 'cool' werd bevonden door mijn leeftijdsgenoten, ik was toen 13 jaar. Daarvoor had ik nog maar nauwelijks naar rockmuziek geluisterd, het schrikte me wat af, ik vond die rockmuziek te ruw. Van Ten was ik echter helemaal weg. Dit album heeft voor mij een grote sentimentele waarde. Ik weet nog dat ik indertijd vaak 'Alive' aan het zingen was en me daarbij heel goed voelde. Ik ben jarenlang helemaal weggeweest van Eddie Vedder en zijn zalige stem. Ten is voor mij één van de beste albums van de jaren '90, maar ik vind dit niet hun beste album, Vitalogy vind ik unieker. Het is meer eigen aan de band Pearl Jam vind ik.
Ik ben een Pearl Jam-fan, ik kan er weinig kwaad van horen!

avatar van Tompie
SelmaDuim schreef:

jeetje was ik toen nog maar zo jong

Dit is eigenlijk het enige echte goede album van Pearl Jam

Ik hoor wel meer dat dit het enige echt goeie album van Pearl Jam zou zijn. Mijn ervaring leert me echter dat de andere albums van Pearl Jal vaak wat meer tijd nodig hebben voor ze hun schoonheid prijsgeven. Ik ga helemaal niet akkoord met de stelling dat dit het enige echt geoei album van PJ zou zijn. Reacties?

avatar van HammerHead
Goh, ik zie in het stemoverzicht dat user TOTO ook op andere dingen stemt dan Toto, alleen geeft ie dan wel voornamelijk halve sterren. TOTO, muzikaal stuk onbenul, hoe haal je het in je hoofd om voor deze plaat een halve ster te geven.

Ik vind VS. ook nog wel goed, Vitalogy heeft ook wel zijn charme en zelfs No Code kan er bij vlagen nog wel mee door, maar verder vind ik PJ niet al te boeiend. Ik heb nu toevallig Yield weer 's aan staan, en - alhoewel het lekker wegluistert - is het toch niet echt speciale muziek.

avatar van starbright boy
Het krantenartikel dat de aanleiding vormde voor het nummer Jeremy op dit album.

Tompie schreef:
Reacties?

Nou okay dan, hier mijn reactie. Ik vind Ten echt het allerbeste wat ik van Pearl Jam ken, maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik ze na Vs. een beetje kwijt ben geraakt. Heb Vitalogy ook wel een paar keer gehoord, maar misschien was het nieuwe er misschien een beetje af ofzo, maar de latere albums ken ik eigenlijk niet. Zag laatst op Canal + hun Live at the Garden en ik was erg enthousiast, ook over de nummers die ik niet kende, dus wellicht moet ik Pearl Jam wel een hernieuwde kennismaking gunnen. Voor nu blijft Ten echter het beste, nl. net wat beter dan Vs.

avatar van tims
HammerHead schreef:

Dat mannetje met zn beperkte muzieksmaak durft niet eens te reageren.
Hij komt vast niet veder dan...tja..ik vind het maar niks! Ik hou eigenlijk alleen van toto en kinderen voor kinderen (vaak dezelfde doelgroep)

moviefreak#1 schreef:

Nou, dan is het toch wel goed gekomen, nee? Nummer 11. Is dat goed genoeg?

avatar van HammerHead
tims schreef:

Dat mannetje met zn beperkte muzieksmaak durft niet eens te reageren.

Ach ja, jij geeft Kyuss - Sky Valley 2 sterren. Leg dat maar eens uit dan.

Bij dat album dan graag!

Dit is zeker een van de beter PJ platen.
Maar vind dat no code zeker niet mag worden onderschat.
Is iets ingetogener.
En vaak is PJ dat het best.

avatar van De Geu$
Samen met "Throwing Copper" helemaal kapot gedraaid vroeger; dik verdiende 5*....

Zeker weten een 5
Dit is toch wel een cd waarvan ieder nummer geweldig is (versie zonder de bonustracks dan he)

Toch wel geniaal om met je beste plaat te mogen debuteren.

Toch wel sneu om die vervolgens nooit meer te kunnen evenaren. Beter waren ze vanaf No Code onder een andere naam doorgegaan.

Nochtans zijn Yield en Binaural wel heel goeie platen.

Mmm, op Yield staan maar een paar nummers die ik echt leuk vind en Binaural vond ik al helemaal niets. Die laatste had ik ook niet gekocht, als ik hem niet voor 5 gulden uit een uitverkoopbak had kunnen halen...

Het nummer 'Jeremy' is eigenlijk het enigste nummer van hun dat me wist te raken.

avatar van Brain Stew
Zucht, wat is Black toch een goddelijk mooi nummer....

avatar van Eddie
Geweldige plaat, nooit meer wisten ze het niveau van deze plaat te halen.

Bijzonder typisch dat zoveel mensen deze plaat als het absolute hoogtepunt van deze band bestempelen. Het is inderdaad een wereldplaat, maar het album wordt vrijwel volledig gedreven door een gevoel van woede en onmacht. Daar is op zich niets mis mee, maar het is een drijfveer die niet vast is te houden (en dat is ook niet wenselijk).

De bandleden zijn ouder geworden. Gegroeid. En zijn gaandeweg nummers gaan schrijven die meer ingetogen en intiemer van aard zijn. De laatste platen hebben zo veel meer diepgang en emotionele lading dan dit -overigens briljante- debuutalbum.

Ben ik het deels wel mee eens, alleen op dit album klopt alles. Elk nummer is top van begin tot eind. En op die andere albums staan vaak schitterende nummers, maar er zitten er ook vaak mindere tussen.

avatar van Black Math
Mooie muziek, zit goed in elkaar, alleen jammer dat het niet meer een groove heeft. (Dat heeft Tool bijvoorbeeld wel). Daarom geen 5, maar een 4.5.

obsessed schreef:

De nummers lijken inderdaad (mede door hun relatieve simpliciteit) vrijwel allemaal erg "af", tot je hoort wat ze er live van weten te maken. Heb je de "We belong together!" toevoeging aan Black wel eens gehoord? Als je dacht dat het op het album een emotioneel geladen nummer was, dan moet je die versie eens horen.

Heb de verschillende bonus tracks er maar even bijgezet. Denk dat de meesten hier toch de europese versie hebben met Alive(live)/Wash/Dirty Frank als extra's.

Ja dit album staat erg hoog, vooral nadat ik een concert in Amerika van Pearl Jam heb mogen zien.
Wat wel duidelijk is is dat het niveau nooit gevenaard is, for what ever reason.

Geweldig album!!!!!