Ann Christy - Het Beste Van (1984)

Belgiƫ
Label: Ariola

1. Dag Vreemde Man (2:52)
  2. Windekind (3:32)
  3. Een Woord van Liefde (3:08)
  4. Ik Wil Dansen (2:23)
  5. Duizend Dromen Worden Waar (2:56)
  6. Ik Mis Hem Zo (2:58)
  7. Ik Neem Vandaag de Trein (2:43)
  8. Ik Leef voor Jou (4:04)
  9. Gelukkig Zijn (3:04)
  10. Blij bij Jou Te Zijn (3:08)
  11. Bla Bla Bla (3:13)
  12. Lisa Is Lisa (3:48)
  13. Waarom Schrijft Hij Niet (4:03)
  14. Zal Ik Je Ooit Nog Zien (3:26)
  15. De Roos (3:58)
  16. Eenzaamheid * (3:05)
Feeder
Wat staan er hier toch een paar héél mooie liedjes op. Blij bij jou te zijn, de roos, dag vreemde man, ...

Het geheel kan me jammer genoeg niet boeien.

avatar van ZERO
Af en toe spreken we bij muziek over de factor 'jeugdsentiment', wel, deze zou ik graag plaatsen onder 'kindersentiment'.

Mijn moeder is al jaar en dag fan van een heleboel artiesten waarvan het 'fout' is om ze als jongen goed te vinden. Denken we aan Ann Christy, Abba, en een heleboel Tien om te zien-rotzooi.

Als klein zerootje kon ik deze muziek echter allemaal wel waarderen. Achteraf bekeken is uit het hele gamma muziek dat mijn moeder luisterde, dit één van de weinige zangeressen waar ik een 'voldoende' aan kan geven. De rest zou ik allemaal onder 2,5* waarderen, maar deze verdient eigenlijk gewoon 3*.

Drie sterren dus, voor een Belgisch monument (mag ik dat zeggen? ja hoor!) dat veel te vroeg gestorven is... Tijd om nog eens wat van haar op te zetten, uit pure nostalgie!

Feeder
Deze dame mag je inderdaad wel een belgisch monument noemen. Al is het zeer jammer dat ze niet erg veel succes gekend heeft in haar korte leven. Alsof de wereld haar pas écht ontdekte na haar dood.

avatar van timhardt
Noem het wat je wil, maar ik kan dit gerust opzetten, doe het nog erg regelmatig eigenlijk: zowel stem als composities blijven me erg aanspreken. Favo's: ik leef voor jou, een woord van liefde, dag vreemde man. Maar heel de cd is geweldig.

Rest in peace, anneke.

EVANSHEWSON
Ann Christy was een dame met klasse. Bovendien nog bescheiden ook. Helaas een veel te vroeg gestorven madame ook (kanker!).

Ik blijf van haar tijdloze liedjes houden, haar stem was zo hartverwarmend en kan je zo aangrijpen dat het niet mooi meer is...

Héél veel respect en een eeuwige fan!

4.5 sterren ****1/2

avatar van LucM
Van Ann Christie heb ik een vollediger compilatie (2CD), het zijn tijdloze nummers met aparte warme stem.
Ann Christie werd pas goed bekend in Vlaanderen toen ze België vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in 1975 met "Gelukkig Zijn", sindsdien was ze populair in Vlaanderen, maar helaas overleed ze veel te vroeg.
Beste nummer van haar vind ik "Dag Vreemde Man" in haar beginperiode, "De Roos" van Bette Midler werd goed gecoverd (Johan Verminnen schreef de Nederlandstalige tekst).

avatar van papsie
Ik sluit me aan bij de 3 vorige berichten. Ann Christy was een dame met klasse en vooral zeer veel talent. Maar eigenlijk werd ze bij ons in Vlaanderen een beetje ondergewaardeerd, zeker wat platenverkoop betreft. Naast de reeds genoemde nummers " De roos " en " Dag vreemde man " vind ik ook haar versie van the Cat's " One way wind " nl. " Windekind " een hoogstaand nummer.

buizen
Met ingehouden adem heb ik voorgaande reacties gelezen, ik was nl. erg benieuwd hoe deze artieste en haar album er van af kwamen/komen op dit forum vol 'deskundigen'. En de reacties vervulden mijn hart met warmte, zo positief!

Pas sinds enkele dagen (!) kwam ik op de hoogte van het (hebben) bestaan van deze artieste en haar muziek. Wat een ontdekking! Heb helaas geen enkel album van haar in huis (maar wat niet is kan komen..) dus moest het doen met youtubeafspeellijsten. Die zijn er gelukkig..

Alle nummers die op dit album staan ken ik inmiddels dus er mag een waardering geponeerd.
Allerbeste nummer vind ik Waarom Schrijft Hij Niet, met daarin een hartverscheurend verlangen naar een voorbije liefde, het missen is bijna ondraaglijk. Eigenlijk gaat het in mijn perceptie over het vaak onvermogen tot communicatie tussen (ex)geliefden. Maar dat kan ook een relatie tussen twee familieleden betreffen. Kern is het al jarenlang niet meer met elkaar schrijven/praten, terwijl er toch een verleden vol liefde was, dat door een of andere vorm van scheiding echter inderdaad verleden is. De ene persoon wil weten hoe het de andere persoon nu vergaat, en waarschijnlijk is dat wederzijds, maar men praat niet meer met elkaar. Waarom niet? Waarom niet? Prachtig en uit het leven gegrepen.
Andere favorieten zijn hier reeds genoemd. Mijn voorkeuren zijn overigens niet de covers zoals Windekind maar haar eigen liedjes, soms zo breekbaar, soms zo positief, dan weer bijna huilend en dan weer diepmelancholisch gezongen.

Het is m'n genre niet want ik ben een metalhead maar niet gehinderd (dus) door enige voorkennis heb ik gewoon de aaneengerijgde pareltjes op dit album op haar meritus beoordeeld en ben dan ook nog best streng geweest en dan kan ik niet anders concluderen dan dat dit album 4,5 sterren krijgt.
Rust in Vrede Christiane Leenaerts / Ann Christy. Bedankt voor je mooie liedjes.

Wat een stem, wat een klasse!
Ondergewaardeerd en onbegrepen tijdens haar leven, en een Vlaams icoon sinds haar dood....ironisch.
Maar toch goed dat zo'n mooie stem en tijdloze kwaliteit nog altijd geapprecieerd wordt.
Haar laatste TV-optreden, waarop ze 'Ik leef voor Jou' bracht, zittend op een krukje, is me altijd bijgebleven.
Andere schitterende songs op deze compilatie zijn Gelukkig Zijn, De Roos en Ik mis hem zo. Het laatste nummer dat ze opnam, Waarom, ontbreekt wel op deze cd.

avatar van dazzler
Nog even een opgestoken duim voor Zal Ik Je Ooit Nog Zien.
Dat was de b-kant van Ik Leef voor Jou en tekent zo mogelijk nog sterker
dan de a-kant de pijn van het tragische afscheid dat haar te wachten stond.

Een nummer dat heel diep gaat.

buizen
De afspeellijst van Ann Christy op YT is al ruim 13.000x afgespeeld. Het voorziet duidelijk in een behoefte. De elpees zijn erg moeilijk te krijgen. Veel dank daarom aan een gewaardeerd MuMe-forumlid.

avatar van Leeds
buizen schreef:

Waarom zijn ze moeilijk te vinden? Je kan er zo een dozijntje van kopen op o.a. Discogs.

Leeds schreef:

Serieus? In de periode dat ik er naar zocht niet. Elpees he.
Uiteindelijk wel elders gevonden. Bedankt v/d tip.