Paul Weller - Jawbone (2017)

Score
Label: Parlophone

1. Jimmy / Blackout (21:30)
  2. The Ballad of Jimmy McCabe (4:03)
  3. Jawbone (3:04)
  4. Bottle (1:59)
  5. Jawbone Training (2:16)
  6. Man on Fire (1:34)
  7. End Fight Sequence (3:05)
avatar van E-Clect-Eddy
Afgezien van The Ballad of Jimmy McCabe onder Paul Weller zie ik dit album nergens op Spotify.

avatar van heartofsoul
Volgens Bol.com pas beschikbaar op 10 maart, dus wellicht volgt Spotify dan ook nog? En al is het dan een soundtrack, ik ga zeker luisteren - als liefhebber van Weller's oeuvre.

avatar van E-Clect-Eddy
Na de ruim 20 minuten lange sfeervol donkere Ambient openingsnummer Jimmy / Blackout ben je compleet vergeten dat dit van Paul Weller is want het klinkt nergens als z'n oude werk. Ook The Ballad of Jimmy McCabe klinkt eerder als Folk dan als het werk van een (ex)Mod-Rocker. Op Jawbone worden de Psychedelische Rock registers opgetrokken. Op Bottle komt de Folk / Singer-Songwriter / ballad aan bod. Jawbone Training klinkt als een jamsessie. Ambient / Neoklassiek in Man on Fire en End Fight Sequence een stukje stemmig Downtempo muziek om de boel te laten bezinken.

De film gaat, als ik het goed heb, over een man met een identiteitscrisis en zo klinkt het album ook, het gaat alle kanten op en in die zin levert het precies wat de film nodig heeft. Maar zonder de film is het album moeilijk als één geheel te ervaren. Vandaar dat die stukjes dialoog er waarschijnlijk ook tussen de nummers zitten, om de boel aaneen te rijgen. Vanuit het perspectief van de film zal dit allemaal waarschijnlijk wel geslaagd zijn (heb de film niet gezien). Als luisteraar van de soundtrack waarschijnlijk alleen boeiend als complementenring van de Weller verzameling in de wetenschap dat de beste man dit ook kan. Maar eigenlijk is alleen de 'single' The Ballad of Jimmy McCabe het enige volwaardige nummer dat je zou missen als je het niet kende, en misschien het iets te korte Bottle.

avatar van heartofsoul
Als het hele album verder was gegaan in de sfeer van Jimmy / Blackout, dan had ik het album waarschijnlijk wel gekocht, want die vervreemdende ambient sfeer pakte mij geheel. De rest van de stukken sluit er voor mijn gevoel niet erg op aan, maar het is dan ook een soundtrack die zo te horen als zodanig bedoeld is. Zijn nieuwe regulier album koop ik natuurlijk volgende week wel gewoon.