Bee Gees - 2 Years On (1970)

Australiƫ
Label: Polydor

1. 2 Years On (3:57)
  2. Portrait of Louise (2:34)
  3. Man for All Seasons (2:58)
  4. Sincere Relation (2:45)
  5. Back Home (1:51)
  6. The 1st Mistake I Made (4:02)
  7. Lonely Days (3:45)
  8. Alone Again (3:00)
  9. Tell Me Why (3:12)
  10. Lay It on Me (2:07)
  11. Every Second, Every Minute (3:01)
  12. I'm Weeping (2:45)
Pieter Paal
Volgens mij staan er op dit album enkele tracks op die eigenlijk voor solo-albums gepland waren. The Bee Gees waren nu weer met zijn drieen en ieder bandlid had al iets op het sologebied gedaan. 'Lonely days' was de hit, maar 'Portrait of Louise', 'Man for all seasons' en 'The 1st mistake I made' zijn echt de prijsstukken van dit album.

Robin Gibb bracht in 1970 zijn 1e solo-album Robin's Reign uit en scoorde hits met Saved By The Bell en One Million Years. De single August October haalde hier de hitlijsten net niet.
Barry en Maurice Gibb brachten het album Cucumber Castle (het enige album zonder Robin) uit en een aantal songs zaten in een t.v.-special verwerkt. Bekendste stukken daarvan zijn de hits Don't Forget To Remember en I.O. I.O..
Barry en Maurice waren beiden ook met solo-opnamen bezig, maar die demo's zijn alleen op bootlegs verschenen. Robin was in die tijd met een tweede solo-album bezig, maar dat is nooit officieel uitgekomen. Begin jaren 80 verscheen pas zijn officiele tweede album. Barry had een beetje succes met zijn single I'll Kiss Your Memory, maar Maurice single Railroad flopte.
Met de singles van de Bee Gees liep het nog goed, maar met hun albums ging het begin jaren 70 niet meer zo best. In Amerika was net zoals in andere landen de single Lonely Days/Man For All Seasons een grote hit en daar liep dit album (uitgebracht op het Atco-label) nog wel goed (hoogste plaats daar nr. 32).
Op 2 Years On zijn de Bee Gees weer een trio, maar het album klinkt meer als solo-nummers en er zit geen duidelijke muzikale lijn in. Alleen op de tracks 1, 2, 3, 5 en 7 is een echt groepsgeluid te horen. Barry en Maurice zaten toen nog erg in de country-hoek en Robin meer in de hoek van de soft pop en ballads.
Het korte rocknummer Back Home klinkt als een song van Crosby, Stills, Nash (& Young).
Op het volgende album staat Don't wanna Live Inside Myself dat weer erg op het nummer Helpless lijkt. De Bee Gees vertelden in een interview dat ze nu eindelijk weer bij elkaar waren (vandaar de titel en de openingstrack 2 Years On) en dat ze op dezelfde avond zowel Lonely Days en How Can You Mend A Broken Heart schreven.
Van dit album zijn verder geen singles verschenen, maar Portrait Of Louise zou zeker met Back Home op de keerzijde een kanshebber geweest kunnen zijn.
In Engeland verscheen dit album in december 1970 op Polydor en in Amerika januari 1971 op ATCO.