Daar is ie dan, die o zo bekende tweede. En wat vind aERo er nu van?
Het grappige is dat die vraag niet zo snel gesteld had kunnen worden bij het debuut Funeral. Die had aardig wat tijd nodig om goed tot me door te dringen. De stem van Win Butler vond ik maar niks (laten we het over Régine Chassagne maar niet hebben) en het duurde dan ook even voor ik daar goed mee uit de voeten kon.
Bij dit Neon Bible ligt dat gelijk al heel anders: The Arcade Fire hoeft niet meer door dat gewenningsproces heen en daarnaast zijn een aantal nummers al stap voor stap tot ons gekomen. Leve internet, leve de slimheid van de marketingmachine, want gelooft u nu echt dat dat allemaal 'per ongeluk' ging?
De spanning werd er in elk geval niet minder door. En dan is ie daar dus. Nog niet helemaal in het handje en de speler, maar toch........
Black Mirror is geen onbekende meer. Een zeer sterke opener die mij erg goed smaakt. Absoluut te vergelijken met het betere werk van dat formidabele debuut. Die heerlijke drive, die wat maniakale zang waar ik nu niet meer aan hoef te wennen en lekkere rock gelardeerd met allerlei ronddwarrelende geluiden en instrumenten. Bombastisch mogen we het zeker ook noemen.
Keep The Car Running opent al lekker met de strijkers (alsof het orkest nog net aan het stemmen is) en dan dat pompende ritme. Kort, puntig en vooral erg poppy. En uiteraard ook weer de uithalen van Win Butler. Hier en daar weer extra toeters, bellen en handgeklap en het feest is compleet.
Titelnummer
Neon Bible start wat rustiger en blijft dat ook. Een lieflijk nummer waar de zang nu eens ingehouden is. Bevalt me goed, alleen heeft het 1 nadeel: het duurt simpelweg te kort.
Maar ach, dan komt dat grootse orgel van
Intervention. Hallelujah prijs de heer. Niet voor het komende kabinet, maar wel voor deze pracht van een song. Hoe vaak ik het al gehoord heb weet ik niet, maar vervelen doet het me zeker niet. Een heel dik 5* nummer. Potjandosie (vloeken is nu helemaal uit den boze) wat een band is het toch. Hiermee toont The Arcade Fire toch echt wel aan tot de crème de la crème van dit moment te behoren.
Black Waves / Bad Vibrations was ook al eerder te horen en dat is er dan weer eentje waar ik de ene keer heel enthousiast over kan zijn en het volgende moment een beetje mijn schouders over ophaal. Ik merk wel dat het de laatste tijd steeds beter gaat tussen dit nummer en mij, dus het komt wel goed.
Ocean of Noise start onheilspellend met donderslagen en blijkt al snel en loom sfeertje te hebben. Na een lekkere onweersbui heb je dat ook wel eens: de wereld komt weer even bij van de bui. Het geeft zo'n fris gevoel en we moeten weer even ontwaken. Zo voelt dit nummer ook aan. Het Sufjan Stevens achtige eind geeft het nummer een aparte schwung.
Hierna het pittige, up-tempo
The Well And The Lighthouse. Wederom een hoogtepunt van dit album. En ook hier weer van die heerlijke wendingen. Wat een avontuur en wat een pracht en praal.
(Antichrist Television Blues) deed me heel snel aan de band The Hidden Cameras denken. Dat jachtige, dat uitbundige en lichte gevoel. Alsof de bubbels van de champagne naar je hoofd stijgen en je spontaan een rondedansje doen maken.
Als je hier niet vrolijk van kunt worden weet ik het ook niet meer.
Op
Windowsill is de zang weer wat ingehouden. Ook muzikaal, maar ja het is en blijft The Arcade Fire en na 3 minuten gooien we de beuk er toch weer in door het lekker dicht te plamuren en er een hoop bombast aan toe te voegen. Ik heb het al bij meerdere albums gezegd: ik ben niet vies van kitsch en bombast, dus ook dit is dan weer smullen voor mij.
Alsof er een zoetsappige Disney-film gaat starten, zo is het intro van
No Cars Go, maar vrees niet, het blijkt wederom een pakkende popsong te zijn volgens bekend recept. Alsof ze het zo uit hun mouw schudden. Wederom een nummer dat al wat langer bekend is. Geweldig nummer ook (maar ja dat zijn ze allemaal).
My Body Is a Cage sluit dit album aanvankelijk wat donkerder af, maar horen we daar op de achtergrond niet dat orgel uit Intervention? Jazeker, en datzelfde orgel krijgt al snel alle ruimte. Wilt u allen de kerk verlaten? De mis is ten einde.
Hoe krijgen ze het voor elkaar....
Is het beter dan Funeral? Kan het Funeral evenaren?
Laten we Funeral even begraven (graven we het later wel op), laten we genieten van Neon Bible. Want er is veel te ontdekken.
Ik ben allesbehalve teleurgesteld, sterker: dit zou wel eens 5* kunnen gaan worden (op niet eens zo lange termijn).
Ongelooflijke sterke plaat. En wat ben ik blij met releases als deze. Het jaar is nog geen maand oud en nu al is mijn top 10 al vele malen beter dan die uit 2006.