Michael McDonald - No Lookin' Back (1985)

Label: Warner Bros.

1. No Lookin' Back (3:55)
  2. Bad Times (4:21)
  3. (I'll Be Your) Angel (3:57)
  4. By Heart (4:35)
  5. Any Foolish Thing (4:23)
  6. Our Love (4:32)
  7. (I Hang) on Your Every Word (3:22)
  8. Lost in the Parade (3:48)
  9. Don't Let Me Down (4:01)
avatar van Marty
Tweede solo-album van misschien wel de mooiste stem op aarde. Mooie melodieën, sterk teksten (Bad Times) en eigenlijk geen enkel zwak nummer. Zoek hem nog steeds op vinyl, een heuse uitdaging!

avatar van gaucho
Een uitdaging? Welnee. Marty's bericht is 13 jaar oud, dus ik neem aan dat je 'm inmiddels gevonden hebt. Maar deze plaat circuleerde jarenlang als Amerikaanse cut-out ook in de Europese platenbakken en was dus zeldzaam gemakkelijk te vinden. Nog steeds trouwens; bij Platomania kun je zo'n nieuw/oud (maar wel geseald) exemplaar nog steeds voordelig bestellen. Ik deed dat onlangs, en hoewel Platomania veel op z'n site heeft staan dat uiteindelijk niet leverbaar blijkt te zijn, hadden ze hiermee wél succes.

Ik vind 'm iets minder dan zijn voorganger, het solodebuut If that's what it takes. Geluidstechnisch is dit album nog meer een kindje van zijn tijd, met veel keyboards en stevig ingemixte drums, maar ik vind het desondanks niet storend. Want dit mooie, maar korte plaatje wordt voornamelijk gedragen door dat hemelse stemgeluid. Met name de midtempo-stukken I'll be your angel, Any foolish thing en de ballad Our love zijn geweldig gezongen.

Daarmee is ook meteen de makke van dit album blootgelegd: er staan teveel nummers in hetzelfde tempo op, terwijl de nummers met een hoger tempo respectievelijk vooraan en achteraan staan. En alsof dat nog niet 'erg' genoeg is, heb ik de indruk dat de titeltrack en het afsluitende nummer vrijwel hetzelfde aangekleed zijn, alleen met een andere tekst. Toeval of bewust zo gedaan? Ik ben er nog niet uit.

Mee eens. Dit album is iets te druk, want de geweldige stem van Mc Donald komt toch vooral tot indrukwekkende uiting bij prachtige tracks als Our love en Any foolish thing hier. Prachtige soulvolle tracks, vele malen beter dan die Motown Pastiches van latere jaren..