Common - Electric Circus (2002)

Hip-Hop / Funk
Label: MCA

1. Ferris Wheel (2:48)

met Vinia Mojica en Marie Daulne

2. Soul Power (4:38)
  3. Aquarius (4:54)

met Bilal

4. Electric Wire Hustler Flower (5:54)

met Sonny Sandoval

5. The Hustle (4:20)

met Dart Chillz en Omar

6. Come Close (4:35)

met Mary J. Blige

7. New Wave (5:00)

met Laetitia Sadier

8. Star *69 (PS with Love) (5:30)

met Bilal

9. I Got a Right Ta (4:54)

met Pharrell

10. Between Me, You & Liberation (6:23)

met Cee-Lo

11. I Am Music (5:21)

met Jill Scott

12. Jimi Was a Rock Star (8:32)

met Erykah Badu

13. Heaven Somewhere (10:24)

met Omar, Cee-Lo, Bilal, Jill Scott, Erykah Badu, Lonnie Lynn en Mary J. Blige

14. The Light [Radio Edit] * (3:58)
avatar van CosaNostra
Liever experimenteel dan commerciel

avatar van Silky & Smooth
Grappig dat dit geëxperimenteer destijds bijna de ondergang voor Common betekende. Na een paar lekkere hip-hop albums viel deze plaat niet echt in de smaak bij zijn fans en pas met Be wist hij hun harten weer te veroveren. Onterecht, vind ik, helemaal als ik vanuit 2014 terugkijk. Er zijn veel artiesten tegenwoordig die muziek uitbrengen waarbij ik direct aan Electric Circus moet denken, dus ik kan alleen maar stellen dat meneer Lynn destijds zijn tijd ver vooruit was.

Elke keer als ik dit album luister ga ik het beter vinden, inmiddels al zo goed dat ik het misschien wel zijn beste album na Be vind. Ik heb het hierboven ook al gezegd, maar de manier waarop de producties, raps, zang en instrumentaties op elkaar zijn afgestemd maken Electric Circus tot een prachtige, muzikale trip.

avatar van Jessensei
Eigenlijk is 'To Pimp A Butterfly' de 'Electric Circus' van de nieuwe generatie. Experimenteel, hypermodern, genre-overschrijdend, meer dan een solo-album een group effort boordenvol jong en oud talent. Opmerkelijk hoe Bilal en Pharrell op EC het eerste en op TPAB het tweede zijn.

avatar van Niek
Slowgaze schreef:
Is dit een interessante voor mij? AllMusic vergeleek het met Phrenology van The Roots (en die plaat heb ik heel, heel hoog zitten) en Common wil ik sowieso eigenlijk nog wel checken.
Beetje late reactie, maar: ja! Zeker vergelijkbaar met Phrenology vind ik. Nog wat gekker hier en daar

avatar van Willemsb
Silky & Smooth schreef:

Je haalt de woorden uit mijn mond. Was een classic.

avatar van Willemsb
*wat. Beter laat, dan nooit. Ik sta er overigens nog volledig achter deze mening. Wat een prachtwerk is dit. Advies: aanzwengelen. Als het na twee draaibeurten nog steeds kut is, houd dan vol. Het moment dat het welbekende kwartje valt, zal komen.