Buffy Sainte-Marie - Illuminations (1969)

Folk
Label: Vanguard

1. God Is Alive, Magic Is Afoot (4:51)
  2. Mary (1:30)
  3. Better to Find Out Yourself (2:12)
  4. The Vampire (2:05)
  5. Adam (5:05)
  6. The Dream Tree (2:34)
  7. Suffer the Little Children (2:53)
  8. The Angel (3:41)
  9. With You, Honey (1:48)
  10. Guess Who I Saw in Paris (2:25)
  11. He's a Keeper of the Fire (3:21)
  12. Poppies (3:26)
avatar van AOVV
Ik heb blijkbaar twee (wat minder bekende) platen van Buffy Sainte-Marie gemist, maar deze klinkt toch behoorlijk anders dan haar eerste platen, die ik zonder uitzondering uitstekend vond.

...En deze is dat eigenlijk gewoon ook, hoor. Er wordt gretig gebruik gemaakt van geluidsvervorming en distortion, heb ik de indruk, en het resultaat klinkt erg interessant. Je hoort dat de songs, voor het merendeel composities van Sainte-Marie zelf, staan als een huis. En de uitvoering maakt het nog een tikkeltje interessanter. Baanbrekend zal ik het niet noemen, maar toch op zijn minst markant, zo'n song als God Is Alive Magic Is Afoot (de tekst komt uit de roman Beautiful Losers van Leonard Cohen).

Natuurlijk kan ze ook nog steeds poeslief uit de hoek komen (Guess Who I Saw in Paris), maar dat snerpende in haar stem geeft zo'n nummer altijd een scherp randje, en haar teksten zijn vaak ook boeiend en spreken een boodschap uit.

4 sterren