Hans Zimmer and Lisa Gerrard - Gladiator (2000)

Duitsland / Australiƫ

4. Earth (3:01)
  5. Sorrow (1:26)
  6. To Zucchabar (3:15)
  7. Patricide (4:08)
  8. The Emperor Is Dead (1:21)
  9. The Might of Rome (5:18)
  10. Strength and Honor (2:09)
  11. Reunion (1:14)
  12. Slaves to Rome (1:00)
  13. Barbarian Horde (10:33)
  14. Am I Not Merciful? (6:33)
  15. Elysium (2:41)
  16. Honor Him (1:19)
  17. Now We Are Free (4:14)
avatar van Daan
Prachtige CD. Eigenlijk hetzelfde als wat ik bij de muziek van Braveheart heb. Dik janken geblazen dus. Zware stukken als The Battle en Barbarian horde zijn zeer indrukwekkend. Maar de laatste drie liedjes bijelkaar zijn zo betoverend mooi. Zo mooi kan Tovenaar ze niet eens maken.

Wel grappig is dat de hele CD gebaseerd is op één melodietje.5 sterren

neo
Gerrard mag ook wel wat credit krijgen zeg

Daan schreef:

Wel grappig is dat de hele CD gebaseerd is op één melodietje.

Mooi dan mag jij mij dat eens uitleggen

avatar van Daan
Bijna de hele CD bestaat uit een deuntje. Met dat deuntje hebben ze zware en wat lichtere klanken van gemaakt. Verder weet ik er niet echt veel over.
Meer informatie staat op de extra's van de DVD van Gladiator.

neo
Dat heb je dan verkeerd begrepen. Er zijn genoeg thema's, die allemaal behalve eentje bij elkaar zitten gepropt onder een walz in de track ''The Battle''. Wat op de dvd wordt gezegd is dat zowat alle thema's behalve eentje in die ene track al bij elkaar zijn gebracht. Later in de score zijn deze los van elkaar te horen en wordt een nieuw duister thema geintroduceerd (Am I not merciful?).

avatar van Daan
Dan heb ik het dus idd een beetje verkeerd begrepen. Bedankt voor je correctie.

Wat vind jij trouwens van die laatste nummers op de CD? Ik vind dat de hele CD al indrukwekkend is. Maar ik wordt vooral met die laatste 3 nummers erg emotioneel. Zo mooi is het.

neo
Tuurlijk er zijn bepaalde uitschieters voor mij, maar in zijn geheel iets enorm pakkends. Van de stem van Gerrard, de Wagner invloeden, dreunende epische actietracks. Favoriet is Am I Not Merciful en The Battle.

avatar van Sanvean
Mooie sfeermuziek natuurlijk, prima filmmuziek. Maar net niet meer dan dat. Gerrard's solowerk is al een stuk beter. Minder gepolijst, iets donkerder en zwaarder. En haar werk met Dead Can Dance stijgt daar weer bovenuit, vaak.

Toch: prima filmmuziek. Maar om echt intens te beluisteren schiet het wat tekort.

avatar van JoeHallenbeck
Mooie soundtrack van Zimmer. Vooral 'The Battle' is een meeslepend stuk muziek.

The battle is gewoonweg subliem , je wordt er in meegezogen en het laat je niet meer los, net als de hele cd . De soundtrack van gladiator is gewoonweg bloedmooi. Alle nummers zijn erg meeslepend en beschikken over een magische sfeer die je "in Rome laat wegdromen". Lissa Gerard haar stem is prachtig , Zimmer levert hier veruit een meesterwerk af wat vele andere soundtracks gingen nadoen maar nooit konden evenaren. Misschien wel de mooiste cd die ik geluisterd heb. 5* verdient deze soundtreack (en film trouwens) en een plaats in de top honderd. Laat je meeslepen door de muziek en geniet van een nooit eerder vertoond stukje muziek.

sn@ke schreef:

Zoals?

Pirates of the carribien bv, is wel soms erg nagedaan van gladiator , vind ik. Maar er is niets mis mee met die soundtrack al kan die gladiator niet evenaren

neo
Niet zozeer nagedaan. Een van de problemen van Zimmer en co is dat hun stijl vaak erg terug doet denken aan eerder werk. Actie tracks uit bv. The Peacemaker ('97) doen op veel fronten erg denken aan die uit Gladiator. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. James Horner is ook zo iemand, alleen hij gebruikt keer op keer stukken van alleen zichzelf steeds weer, het team van Zimmer (ook degene die zijn wegegaan bij MD) tevens ook. Simpel gezegd gaat het zo af en toe als volgt: ''Ok hier lag nog wat van Gladiator, hup een beetje mixen en veranderen. Zo nieuw thema, nu nog een wat andere underscore.''

Zimmer's werk is gewoon erg herkenbaar. Kwam er onlangs achter dat er een schitterend nummer van hem staat op de musical-cd van the Lion King. Dat nummer vond ik erg mooi en kwam me bekend voor: één blik naar de componist, en ja hoor.........Zimmer!

avatar van Prudh
Ik luister momenteel naar de soundtrack van Matchstick Men, maar Zimmer weet hier wel iets nieuws van te maken. Lekker luchtige deuntjes, niet vergelijkbaar met de imposante Gladiator soundtrack.

neo
En dat lijkt mij logisch

Tuurlijk logisch:)

avatar van Prudh
Raar als een 'Battle' achtig geluid weerklinkt in de scene waar Cage zijn dochter voor het eerst ziet whaah lol

Prachtige muziek, goed gecomponeerd --> alles wordt heel mooi opgebouwd. Wibi Soerjadi heeft deze muziek verder gecomponeerd en zijn eigen Gladioter-medly gemaakt. Met verder componeren wordt bedoeld dat waarneer het spannende stuk in de film stopt, de muziek ook vaak afneemt. Heel logische, anders is het geen filmmuziek, maar Soerjadi maakt het stuk af. Ook een aanrader, zeker als je dit mooie muziek vindt.
Verder als reactie over de terug komende thema's. Het is filmmuziek, het is voor een film speciaal gecomponeerd. In elke film komen maar een paar thema's voor, die op verschillende manieren terug komen. Harder, zachter, verschillende instrumenten etc. Luister maar goed, hoe de nummers ook op elkaar lijken, ze zijn toch heel anders. Er is net op een andere tel weer een ander instrument te horen. En dat maakt componeren nou zo'n geweldig moeilijk beroep, om net de juiste tonen op de juiste plek te krijgen...

neo
En niet altijd gebruik te hoeven maken van het terug laten keren van thema's in verscheidene variaties...

...waardoor je het ook niet meer een thema noemt

neo
...en veel mensen door het gebrek aan melodieus geheel afhaken. Misschien een woordenslang hiermee gaan maken?

Net nog eens opgezet : Perfecte score !

Daar geef ik graag 4.5* aan

Exe-cuter schreef:
Net nog eens opgezet : Perfecte score !

Daar geef ik graag 4.5* aan

Over het algemeen ken ik niet veel van scores, en spreken ze me ook niet echt aan, maar deze raakt me echt. Ook los van de film komen de climaxen in die liedjes aardig over...

neo
Denk dat er nog vele andere scores zijn die een groter publiek aanspreken zoals Gladiator er ook zo eentje is.

neo schreef:

Zeker, Gladiator is daar een schoolvoorbeeld van. Iedereen heeft de film gezien, en de muziek is heel erg belangrijk, dus...

avatar van Fianosther
Ik kan niet de thema's uit the battle terug vinden in de rest van de cd. Ja op een paar punten misschien, maar ik hoor veel dingen die echt los staan van the battle volgens mij. Of ben ik gewoon enorm a-muzikaal?

neo
Die zitter er toch echt in. Neem alleen al het heroische thema voor Maximus. Dit hoort je zo op verscheidene momenten voor of na een heroiche daad door de film heen. Overigens weet ik even niet meer uit mijn hoofd wat waar zat en dat soort zaken. Maar het zit natuurlijk ook wel een beetje verborgen onder al het andere geweld soms.

avatar van Fianosther
maar ik hoor dingen uit bijvoorbeeld het nummer to zucchabar toch echt niet terug in the battle

neo
In ieder geval bijna allemaal, alles behalve eentje uitspraakt uit een eerdere post klopt niet helemaal (snap niet hoe ik dat ooit kan hebben geschreven ) In To Zucchabar leek het verdacht veel op een variatie maar Zimmer heeft dit met de geimproviseer van Armeen Djivan Gasparyan gedaan. Overigens lopen er ook thema's en motief gebonden zaken door elkaar heen. Had het misschien iets duidelijker moeten stellen.