Dark Sun Riders - Seeds of Evolution (1996)

Label: Island

1. The Preparation (Interlude)
  2. The Mouth Ritual
  3. Day of the Gathering (Interlude)
  4. Dark Sun Riders
  5. Arrival to Chemical Egypt (Interlude)
  6. Time to Build
  7. Ultra Blessings (Interlude)
  8. Bro J. Theme
  9. Zoneweilders Groove
  10. Return to the River (Interlude)
  11. Soulful Ascension
  12. Positive Influences (Interlude)
  13. Rhythmous Flex
  14. Damu Blessings (Interlude)
  15. Mag!nificent Son
  16. M.A.T.E. on Music (Interlude)
  17. Feel & Move
  18. Justice (Interlude)
  19. The Revival
  20. Only Mortals (Interlude)
  21. Jewels of Evol
  22. Outro
Pauper
Hele aardige old school plaat, niet bijzonder maar zeker wel vermakelijk. 3*

raffael77
Bedankt voor deze. Brother J is van X-Clan.

avatar van J.M.
Deze lijkt me iets teveel interludes hebben om te gaan beluisteren.

avatar van P Jay
Brother J. heeft zijn strepen verdiend met twee ijzersterke albums begin jaren '90 als frontman van de sterk afrocentristisch geïnspireerde groep, de X-Clan. Maar 4 jaar na "Xodus", het tweede album van X-Clan, komt Brother J. met een nieuw album, volledig geproduceerd door een onbekende productie-formatie, de Dark Sun Riders.

MC-gewijs is er weinig veranderd: Brother J. heeft nog steeds een loepzuivere en duidelijk gearticuleerde flow en een heerlijke baritonstem die werkelijk elke beat berijdt zoals een volleerd ruiter zijn ros temt.

De producties zijn minder duidelijk gebaseerd op heavy P-funk dan op de X-Clan albums. De algehele sound is eerder duister en de nog steeds aanwezige funksamples klinken veel dreigender dan voorheen. Diepe bassgrooves nemen enige suggestie van opgewektheid weg en creëren een rauwe undergroundsfeer. Door merg en been gaande producties als op de titeltrack zijn midnineties boombap uit het boekje en zijn ruige opzwepende headnodders in de meest letterlijke zin van het woord. De Dark Sun Riders weten ook meermaals rare spacy geluidjes of hoge bliepjes toe te voegen aan de hardcore beats, waardoor een dromerigere sound hand in hand gaat met een realistisch straatgeluid.

Brother J.'s inhoud is net zoals op zijn X-Clan-platen uitgesproken pro-black en volledig doordrongen van de afrocentristische mentaliteit die in de jaren '90 hoogtij vierde in de zwarte gemeenschappen in de V.S.. Zijn soms prekerige toon gaat door zijn melodieuze flow nooit vervelen. Brother J. is even commanderend en belerend als Chuck D of KRS-One, maar flowt even smooth als Rakim. En ook al is niet elk nummer van de 11 échte tracks hier even memorabel, toch blijft Brother J. een fantastische MC en een waar genot om naar te luisteren. Als de beats dan nog eens meezitten zoals op "Dark Sun Riders", "Time to Build", "Magnificent Son", "Soulful Ascension" en "Feel & Move" dan krijg je als luisteraar hiphop van de bovenste plank voorgeschoteld.

avatar van V.B.
Interludes verwijderen en knallen! Heerlijk duister album. Aanrader!

avatar van MAS
MAS
Het bericht van P Jay maakt me heel erg nieuwsgierig naar dit album. Er staan alleen wel extreem veel interludes op.

avatar van MAS
MAS
Wow dit is geniaal! Ik heb niet echt last van de interludes vind het op zich wel interessant wat ze zeggen. De nummers hier op zijn gewoon geweldig. Misschien vind ik dit zelfs nog wel beter dan de X-Clan!

avatar van He$$el_01
Brother J laat hier weer zien dat het toch een erg goede rapper is. Ik kende hem van een album van X-Clan (Xodus) en dat album beviel me wel goed. Op dat album viel hij me op door zijn diepe stem en rustige flow. Op dit album is dat eigenlijk amper veranderd. Met de beats wordt een duistere sfeer neergezet. Doordat de beats over het algemeen redelijk langzaam zijn passen ze goed bij de rapper Brother J. De interludes zijn soms redelijk interessant, maar halen toch ook wel de snelheid uit het album. Dit is jammer en onnodig, hoewel ze er vast een boodschap mee over willen brengen. Deze boodschap boeit me echter niet zo, aangezien ik daar niet zo veel mee te maken heb. Het is daarom een beetje jammer van de interludes, aangezien er eigenlijk geen enkel nummer op het album te vinden is dat echt een stuk minder is.

avatar van Harderwiek
Erg fijn album, waar de vele interludes zeker geen obstakel vormen, maar juist echt wat toevoegen. Dit is overigens mijn eerste kennismaking met Brother J, die mij hier positief doet verassen door zijn unieke stijl van rappen. Hij flowt met zijn zware stem op een ontspannen manier erg soepel over de donkere beats die hem voorgeschoteld worden. Ook op de beats is weinig aan te merken, vaak kale beats met een diepe drum; iets wat goed aansluit op Brother J. Hoewel eigenlijk alles wel klopt, is het geen bijzonder album. Het is erg vermakelijk maar overtuigd niet genoeg om het een heel hoog cijfer te geven. 3,5*

avatar van principal2000
Ik vind dit veeeeel beter dan het werk van de X-Clan dat ik bezit (eerste 2 albums). De donkere, kale, harde beats met aanwezigheid van veelal diepe baslijnen en harde drums passen perfect bij de uitstekende stem en flow van Brother J. De interludes storen mij totaal niet. Integendeel, het zijn vaak interessante teksten die overtuigend door Brother J worden gebracht; soms nog ondersteund door wat instrumentale begeleiding. De vaart zit er ook goed in bij het album. Op het eerste gezicht lijken 22 tracks wat veel, maar de helft hiervan omvat een interlude. Geen van de reguliere tracks haalt de mijlpaal van 4,5 minuten. Ik vind het een erg sterk album wat van mij nog net iets donkerder had gemogen. Tracks als The Mouth Ritual, Dark Sun Riders, Feel & Move en Jewels Of Evol zijn heel erg sterk. Maar ook de overige nummers mogen er wel zijn. En zoals gezegd zijn de interludes ook sterk genoeg om op te laten staan. Als ik dit album ergens voor een prettige prijs tegenkom, behoort het tot mijn collectie.