Ik heb vrijwel alle afzonderlijke albums van de APP, en ook van Alan Parsons solo. Deze hoeft voor mij dus niet, maar ik vind dit hierboven wel een interessante discussie. Kun je een verzamelalbum samenstellen van een band die grossiert in conceptalbums?
Van een band als Pink Floyd vind ik het een stuk lastiger, omdat die afzonderlijke albums qua sfeer en songmateriaal nog veel eenduidiger zijn, en de albums onderling soms ook flink verschillen in aanpak, sfeer en geluid.
Maar in het geval van APP lijkt het me best te doen. Want de meeste reguliere albums mogen dan een verbindende thematiek hebben, ze bestaan toch best vaak uit losse songs die onderling uitwisselbaar is. Het debuut Tales of mystery and imagination is nog het meest conceptueel, en daarvan is het dan ook wat lastiger om songs uit hun context te halen. Hoewel ook de eerste vier nummers van deze verzamelaar prima op zichzelf kunnen staan (wat niet voor alle tracks op het album geldt). The raven was zelfs ooit nog als single uitgebracht.
Ook I robot en in mindere mate Pyramid kennen enkele tracks die je niet los zou moeten koppelen zonder in te leveren op de sfeer van het totale album. Ik vind met name een prachtnummer als In the lap of the gods beter werken in de context van de oorspronkelijke plaat, maar de overige hier geselecteerde nummers kunnen ook weer prima op zichzelf staan. Daarna begon APP zijn albums toch vooral op te bouwen uit afgeronde songs, en daardoor wordt dit een verzamelaar die zich prettig in zijn geheel laat beluisteren. Hooguit merk je verschil in productie en geluidstechniek, die met de jaren voortschrijdt.
Volgens mij is dit wel de enige verzamelaar van APP waar tracks van het debuut opgenomen zijn, waarvoor hulde. De echte reden dat die tracks meestal ontbreken is overigens gewoon dat die eerste plaat werd uitgebracht door een andere platenmaatschappij (20th Century Fox/Phonogram) dan alle andere albums (Arista).
Het had natuurlijk pas echt een 'Dutch collection' geweest als ze de alleen in Nederland uitgebrachte
single-versie van The turn of a friendly card hierop hadden gezet. Maar waarschijnlijk is er bij de dienstdoende platenmaatschappij niemand meer werkzaam die zich realiseert dat dat een bijzondere en unieke versie was, namelijk part 1 en part 2 naadloos aan elkaar gekoppeld tot een prachtige song van 5 minuten...