Dit is pas een gezellig half uur

, zo'n album dat nadat je het geluisterd hebt je gewoon verplicht voelt om het nog eens te doen omdat je er zo van genoten hebt.
3 van de grootste Jazznamen en meesters op hun gebied (gebied = instrument). Duke Ellington is zo'n artiest waar ik veel van lees maar nooit wat van echt luister, komt vooral doordat ik niet echt weet welk album van hem echt de moeite waard is, nu besloot ik toch eventjes deze bij het oor te nemen nadat ik
Caravan al vele keren geluisterd had.
Nu mag dit album véél topcomposities missen van Ellington (al zijn het hier wel pianoversies):
It Don't Mean A Thing,
Black and Tan Fantasy,
In A Sentimental Mood, etc… toch hebben we 'Caravan'. Het Ellingtonnummer der Ellingtonnummers, niet?

Pianoversies van meesterlijke tracks

Daaraan kan je je aan verwachten als je dit eventjes snel luistert, nu ken ik de originelen niet echt maar iets zegt me dat de pianoversies minstens even goed zijn.
Op een late avond na wat van mijn rotatielijstmuziek geluisterd te hebben besloot ik ergens toch maar eens om
Caravan te luisteren, nu wordt dat nummer gezien als een van de beste Dukecomposities en ik had maar eens zin om wat van de man te luisteren maar wat ik te horen kreeg overtrof mijn verwachtingen met een neuslengte van een paar mijlen, een ware mijlpaal in mijn muziekontdekken dit album

. Na dat nummer sloegen die eerste noten van
Sollitude op me in en toen wist ik dat ik dit maar eens snel de playlist in moest gooien.
Zó'n schitterende composities dat ze eigenlijk gewoon echt emoties los bij je maken, Duke speelt naar mijn mening echt meesterlijk piano en kent hier duidelijk zijn noten, hij gaat niet vrij improviseren (of zo komt het althans niet over bij mij). Met 2 van de grootste zijmannen die je maar kan wensen op triogebied kan het natuurlijk niet fout lopen, zo dacht ik dan ook voordat ik aan het album begon, wel was ik eerst bijzonder sceptisch over het aantal nummers en vooral de lengtes ervan máár wat Duke ons brengt in relatief korte tijden (voor jazznummes dan misschien?) is verbazingwekkend: fantastische melodiën die je ontroeren het ene moment en het andere dan weer “happy” maken en je opzwepen.
Hét album voor op de korte treinreis, net voordat je gaat slapen en je nog iets moois wil luisteren, voor op je mp3 als je wacht bij de huisarts, voor gelijk welke gelegenheid eigenlijk, kort maar krachtig was hier nog nooit zo van toepassing. Elke nummer vertelt een mooi verhaal van interessante noten die makkelijk in het gehoor liggen,
een collaboratie zoals we die nooit meer gezien hebben jammer genoeg,
*****, hoe kan het ook anders?