James Brown - Cold Sweat (1967)

Soul / Funk
Label: King

1. Cold Sweat (7:30)
  2. Nature Boy (2:41)
  3. Come Rain Or Come Shine (2:51)
  4. I Loves You, Porgy (2:33)
  5. Back Stabbin' (2:55)
  6. Fever (3:05)
  7. Mona Lisa (1:57)
  8. I Wanna Be Around (2:23)
  9. Good Rockin' Tonight (2:30)
  10. Stagger Lee (2:45)
  11. Kansas City (3:22)
avatar van lennon
Nog geen één bericht bij dit prachtige JB album?

Hoe is dat mogelijk?

Deze plaat barst van de heerlijke nummers, is funky, soulfull en swingt de pan uit!! Bij sommige ballads schreeuwt de man zijn ongen bijna stuk. Als dat geen soul meer is, dan weet ik het niet meer.

Verbaas me overigens wel over de verschrikkelijk lelijke hoezen van James Brown. Zeker die uit de jaren 60 lijken allemaal wel op goedekope verzamelaars, en dan blijken het toch gewoon reguliere te zijn. Maar ja, het zal wel een soort reclame bord zijn ofzo.

Overigens heeft mijn lp een andere track volgorde als hierboven is gemeld. Ik weet niet of het hierboven fout staat? Maar dat idee krijg ik wel.

avatar van EttaJamesBrown
In het jaar dat de ene na de andere band middelmatige albums uitbracht laat James Brown zich van zijn sterkste kant zien.

1967? <mijmermodus aan: Het jaar van James Brown, mijmermodus uit>

EttaJamesBrown schreef:

1967?

Middelmatig? Valt wel mee toch?
The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced (1967)

Allebei flink omhoog geschreven die platen, er is echt wel veel beters te vinden in 1967.

herman schreef:

volgens mij is het nog altijd persoonlijke smaak.

Ik vind ze niet goed omdat ze in de loop der jaren zijn opgehemeld. Het zijn gewoon zeer goede platen. Plus dat dit gewoon maar 2 voorbeelden waren....

avatar van heartofsoul
Het eerste album van James Brown dat ik ooit, lang geleden, hoorde was I Got You I Feel Good, en sedert die dag heb ik geleidelijk een sterke voorkeur voor zijn wat oudere materiaal gekregen - de periode dus voordat hij echt op de funk overschakelde. Op dit album wordt die funk op glorieuze wijze aangekondigd met het fantastische Cold Sweat, maar de rest is nog ouderwetse rhythm and blues en er staan ook prachtige ballads op, zoals Come Rain or Come Shine, Nature Boy en Mona Lisa, die hij erg goed brengt.

Voor mij een van de betere Brown-albums, maar ik heb dan ook een tikkie ouderwetse smaak.
Als favorieten heb ik aangevinkt Cold Sweat, Come Rain or Come Shine en het groovy Black Stabbin', een fijne instrumental met (naar ik aanneem) JB op orgel.

Op de originele LP die ik hier heb staan de nummers in een wat andere volgorde. De bekende(re) songs staan op kant 1, om te beginnen de succesvolle funky titelsong en single Cold Sweat, part 1 & part 2. Toch één van mijn favoriete James Brown songs. Die wordt gevolgd door de prima cover Fever en het sterke Kansas City. De eerste kant wordt afgesloten met 2 swingende rock 'n soul nummers Stagger Lee & Good Rockin' Tonight. Een behoorlijke swingende LP kant dus van behoorlijk hoog niveau.

Op kant 2 is meer soul te horen. En dat kun je ook wel aan James Brown overlaten, zoals op de mooie songs I Want To Be Around, Nature Boy & Come Rain Or Come Shine. Instrumentale songs van J.B. zijn ook vaak (erg) goed en ook hier eindigt de plaat er fraai en lekker funky mee met Back Stabbin'.
Dit album uit 1967 vormt mede een overgang van voornamelijk soul naar (veel) meer funk in zijn muziek. Het is alles bij elkaar een mooie plaat.