Jiggy Djé - Noah's Ark (2006)

Alternatieve titel: De Eerste Dag

5. Blauw Bloed (4:25)
  6. Equinox (3:57)

met Terilekst

7. Bahasa (1:14)
  8. De Kleren van de Keyser (3:23)
  9. Hijs de Zijlen (0:49)
  10. SWOT (4:17)

met Unorthadox

11. Ken Je Dat? (2:04)
  12. Tot Morgen Vroeg (4:17)

met SpaceKees

13. Een Brokje en een Slokje (0:46)
  14. Michelle (4:30)
  15. J-I-G-G-Y DJÉ (0:32)
  16. Check 1-2 (3:29)
  17. Ik Ben Alleen (3:38)
  18. De Eerste Dag (5:41)
Harco
Ik zal 'm zo even binnenhalen. Heb geen idee wat ik ervan moet verwachten.

Beetje tegenvallend gezien de o zo gespannen verwachtingen van iedereen. Daar kan ie zelf niets aan doen, je bent zo goed als je bent.. Toch wel een goed album met aardig wat punchlines en dikke beats van Terilekst, die soms vervelen.

avatar van BoordAppel
Dat vond ik in eerste instantie ook, dat die beats gingen vervelen maar het valt eigenlijk wel mee, het zijn en blijven gewoon dikke beats. In het midden een dipje, nummers 9 tot en met 12 zijn wat minder maar daarvoor en daarna is het allemaal erg lekker.

De Kleren van de Keyser blijft een heerlijk punchline nummer maar ook tracks die ik nog niet kende (weet ook niet of dat mogelijk was) zijn zwaar ok. Michelle bijvoorbeeld, I Love to Love H.E.R. flashbacks inderdaad, maar de clou komt hier toch stukken inventiever.

Melle K
Ik schrik ervan ik hoor ze aan met al hun pessimisme
Hun veld is mistig, lijken in de ban van ergernissen
Maar ergens herken ik het er zijn gelijkenissen
Gister las ik ergens dat partij van pedo's toch mag blijven
Het is toch
Iets waar ik geen woorden voor heb,
Als het zien van coffeeshop Nemo met als logo een visje met een joint in z'n bek,

Ik vind dit gewoon een strakke verse, sowieso luister ik wel graag naar Turrie.

Beats zijn ook goed op dit album alleen Jiggy valt me wat tegen, hij komt niet zo strak als op D.A.C. tracks.

avatar van Niek
Vind deze plaat iets tegenvallen. Beats zijn wel in orde, maar ook niet meer dan dat. En Jiggy's flow vind ik niet toereikend genoeg om een album te dragen. Aan de andere kant zijn zijn teksten wel leuk om naar te luisteren. Jiggy Djé is toch wel een geval apart met een eigen stijl en dat maakt hem wel bijzonder. Zoiets als een intro in ik weet neit meer welk nummer:

Voor ik begin wil ik wel even 'staten'
dat dit nummer wel op een bepaald moment is opgenomen
dus... Keep that in mind

Vind ik erg grappig. Voorlopig een 3,5 en ik denk niet dat dat hoger wordt...

Mooi gemiddelde dit heh

Dr.Greenthump
Het is dat DAC collega Diggy Dex te beluisteren was op de luisterpaal anders was ik wellicht niet gauw in contact gekomen met Jiggy Djé. Ik heb namelijk niet veel met zijn crew, maar begon me er dus in te verdiepen nadat de plaat Verhalen Vanuit de Sofa toch best dope kwam. En ja ook dit moest ik dus even chekken en ik moet zeggen dat eindelijk een landgenootje wél kan rappen. Jiggy bewijst maar eens dat hij tot de top van de Nederlandse emcees gerekend kan worden.

Het album zelf klinkt gewoon erg dope zowel de lyrics als de beats van Terilekst en dat terwijl ik echt totaal niks heb met die gast. Hier zorgt hij echter voor één geheel en beats die dan ook echt bij Jiggy Djé passen. Over het algemeen is het een vrij relaxt plaatje en zo komt Jiggy ook een beetje over. Ik hoor veelal dat hij tekstueel gezien (inhoud) niet echt veel te vertellen heeft, maar met tracks als Equinox en De Eerste Dag bewijst hij echter het tegendeel. Natuurlijk valt dit opzich wel mee en is de grote kracht dan ook de rijmschema's en de word play van Jiggy Djé. Een rapper waar je ''u'' tegen kunt zeggen. Daarnaast zitten er ook wat leuke verwijzingen in naar Opgezwolle en wat wellicht meerdere mensen is opgevallen, Ice Cube.

Ik startte deze punchlinehype en dit is de motherfucking dank die ik krijg, hallo

Jullie zullen zelf wel weten over welk stukje ik het heb. In iedergeval veel dope lines dus en tja misschien moest ik dan toch maar the tracks van DAC checkken. Alvast 4 dikke sterren. Hieronder staan nog wat dope quotes:

Jiggy Djé ft. Terilekst - Equinox

Ik loop door de regen met m'n hoofd opgeheven
Hoe hevig de tegenslag ook ik heb nooit opgegeven
Leven is hoop dus ik leef het op hoop van zegen
Rechte rug, borst vooruit, kin omhoog, blijf streven
Ik wil niet preken wat ik zeg zijn enkel feiten
Je hebt recht op je mening bij deze uit ik de mijne
Trek em in twijfel maar weet wanneer ik teksten schrijf
M'n missie progressie is mensen missen die helderheid

Jiggy Djé - De Kleren van de Keyser

Met deze lines moet ik mezelf meteen bewijzen, neppe spookjesvertellers krijgen [de kleren van de keijser]

Jiggy Djé - De Kleren van de Keyser

Dus ik stel voor dat ik me zelf even voorstel
Stel je eens voor dat ik ooit geen reed meer voorstel
Laat stel voor gaan, voor een snelle doorbraak
Terwijl ik stijvol als pop(?)sterren op hol sla
Dit is slechts voorspel, het woord bij de daad
Ik voeg de daad bij het woord en voorspel dat ik doorga

Lyrics kunnen niet helemaal kloppen dus mijn excuses daarvoor

avatar van Niek
Greenthump, super vette lyrics gepost. Toen ik het album luisterde vond ik het al wel vet, maar ik besefte niet dat ze zo goed in elkaar zaten. Toch vind ik de Diggy Dexplaat beter. Vooral de flow (het zal weer eens niet) weerhoudt me van een echt hoge waardering bij deze plaat. Ook vind ik de productie hierop ietsje minder. Maar dat Jiggy Djé props verdient heb jij net wel bewezen. Daarom ook een 3,5 wat voor veel is voor een nederhopplaat.

Dr.Greenthump
Tja wat die flow betreft kan ik begrijpen en datzelfde geldt voor een rapper als Duvel. In begin had ik bij beide ook zoiets van ''oei dat komt er niet helemaal lekker uit'' en toch is het voor mij een kwestie van tijd geweest. Na het album van Jiggy compleet te hebben geluisterd ben ik er een beetje verslaaft aangeraakt. Lyrich vind ik hem gewoon een meester en dit bevestigd maar weer eens (zo'n typische Greenthumb-zin) dat de Nederlandse scène echt genoeg kwalitatiefs te bieden heeft. Wat de beats breteft vind ik het eigenlijk zeer geslaagt. Wat zeg ik! Ik schrok er eigenlijk een beetje van. Ben ik nou gek als ik zeg dat sommige beats een internationale sound hebben, terwijl ze tegelijkertijd Nederlands klinken .. ?

avatar van Niek
Ik zal de plaat nog even een keer of 3,4 luisteren voor ik daar echt op inga . Hopen dat ook ik de flow ga apprecieren net als de beats. Maar vind jij deze productie beter dan Diggy Dex?

Ik vind iig wel.

Dr.Greenthump
Denk dat ik die plaat nog een keer of 3 / 4 moet luisteren voordat ik daar echt een oordeel over kan trekken

avatar van BoordAppel
Het is maar net waar je voorkeur ligt. Terilekst is nogal een andere producer dan Skiggy Rapz. Ik vind ze beide erg goed.

Gekkenhuis
Skiggy heeft maar een kelin gedeelte van die plaat van Diggy Dex gedaan. Terilekst zijn stijl spreekt me wel aan. Een dikke basslijn met vrijwel altijd een nederlandse sample er door heen. Dit album straalt meer ruigheid uit en die van Diggy komt heel kalm over.

avatar van Niek
Waar kan je vinden wie welke tracks heeft geproduceert?

avatar van luc011190
Niek schreef:
Waar kan je vinden wie welke tracks heeft geproduceert?

Volgens mij is dit hele album door Turrie gedaan.

avatar van thomzi50
Jep, geloof het ook.

Gekkenhuis schreef:
Skiggy heeft maar een kelin gedeelte van die plaat van Diggy Dex gedaan.

9 van de 16 tracks.

avatar van BoordAppel
Oja, en ook nog even alle instrumenten ingespeeld (op track 10 na) en het hele album gemixt .

Gekkenhuis
9 van de 16 tegenover 17 van de 18. Dus Skiggy heeft toch minder invloed gehad op het album van Diggy als Turrie op die van Jiggy. Dus vind ik het een beetje appels met peren vergelijken als je Skiggy & Turrie tegenover elkaar zet ten opzichte van beide albums.

avatar van BoordAppel
Skiggy heeft inderdaad minder invloed gehad op Diggy dan Turrie op Jiggy maar 9 van de 16 tracks een klein gedeelte noemen vind ik wat overdreven.

BoordAppel schreef:
Skiggy heeft inderdaad minder invloed gehad op Diggy dan Turrie op Jiggy.

Relax
Hmm, ik raak eerlijk gezegd in de war zo
Maar Jiggy en Diggy haal ik niet doorelkaar gelukkig.

avatar van Plakband

Haha, word, zo achter elkaar ziet het er best grappig uit

Plakband schreef:

Haha, word, zo achter elkaar ziet het er best grappig uit

Thad een lijn kunnen zijn uit 1 van de raps.

Jiggy Live gezien bij Homegrown (ook op fabchannel.com)
Hij doet een aantal nieuwe en oude tracks die niet op Noah's Ark staan, maar bewaart voor nieuw album.

Live blijft toch onnoemelijk veel beter dan studio opnames.

Ook maar even t cijfertje van 4, naar 4,5 geupgrade.

Ik heb me de laatste tijd wat 'verdiept' in de hiphop vanuit Amersfoort en 'omstreken'. Veel naar DAC en de leden ervan geluisterd.

Daar waar ik al jaren liefhebber ben van de 'Zwolle/Rotterdam'-bende(Opgezwolle, Extince, Jawat, Typhoon, Blaxtar, Winne, DuvelDuvel etc.) kende ik DAC vooral van naam. Met Jiggy Djé als bekendste ervan. Ik ben zelfs maandenlang collega geweest van Terilekst zonder dat ik wist dat hij het was. Heel subtiel zei hij me dat ik eens naar Djiggy moest luisteren..... Pas bij Meetthestreets in Rotterdam zag ik dat hij Terilekst was

Maar goed, mijn waardering voor de muziek;
Jiggy Djé kan zeker rappen. Hij heeft kwaliteit. Leuke punches, goede wordplay, goede flow. Net als zijn collega's van DAC. Maar daar waar ik de Opgezwolle-click voel doe ik dat niet bij Jiggy en de rest van DAC. Bij Rico, Sticks en de rest voel ik emotie bij de muziek die ze maken naast de waardering voor de kwaliteit die ze brengen. Dat heb ik totaal niet bij Jiggy/DAC(Diggy Dex doet trouwens totaal niet onder voor Jiggy). Niet mijn humor bijvoorbeeld. Dat braggen en boasten is na meerdere luisterbeurten niet blijvend.... In ieder geval niet bij mij.

Top in Nederland? Zeker niet. Subtop. Veeeeeeel beter dan veel troep die onder de naam hiphop word uitgebracht in Nederland, zoals de B'tjes enzo...
Derhalve 3 sterren

Had trouwens laatst een discussie met een vriend waarbij hij DAC/Jiggy Djé 'rechtse/studenten'hiphop noemde tegenover de 'linkse/van de straat' hiphop van de Duvel/Zwolle/Raymzter-click
Beetje generaliserend, maar ik kan me er wel in vinden.
En ik stem links

Mudrlooz schreef:
Beetje generaliserend, maar ik kan me er wel in vinden.
En ik stem links

Ik stem ook links, en voel ook weinig bij Jiggy. Maar waar jij als zei dat Diggy niet onder doet, vind ik dat Diggy nog een stuk beter is én linkse teksten heeft. Diggy rapt veel meer maatschappelijk bewust en houd ook zichzelf een spiegel voor. Luister maar eens goed naar Egoïsme, daar zegt hij echt goede dingen...

avatar van Sjaakspeare

Wat een namen eigenlijk

dat dacht ik ook toen ik dat las