Jiggy Djé - Noah's Ark (2006)

Alternatieve titel: De Eerste Dag

5. Blauw Bloed (4:25)
  6. Equinox (3:57)

met Terilekst

7. Bahasa (1:14)
  8. De Kleren van de Keyser (3:23)
  9. Hijs de Zijlen (0:49)
  10. SWOT (4:17)

met Unorthadox

11. Ken Je Dat? (2:04)
  12. Tot Morgen Vroeg (4:17)

met SpaceKees

13. Een Brokje en een Slokje (0:46)
  14. Michelle (4:30)
  15. J-I-G-G-Y DJÉ (0:32)
  16. Check 1-2 (3:29)
  17. Ik Ben Alleen (3:38)
  18. De Eerste Dag (5:41)
thomzi50 schreef:
Nee hij is 'op' toch?

Binnenkort ligt ie weer in de winkel.

avatar van tovast
haha ik kom ook nu pas achter het dubbele van michelle

dilladawg schreef:
Ik vind het totaal geen geheel, nummers als: Blauw bloed, de laatste dag etc. allemaal heel goede tracks, maar altijd als ik deze cd opzet pakt het me niet, het blijft leeg.
De nieuwe plaat van Jiggy vind ik een veel beter geheel.

inderdaad, ik luister die en noahs ark, JIGGY DJE enzo, vaak apart maar nooit het hele album.

zeg JEEEEE

avatar van hiphopisntdead
tovast schreef:

Ik wou net reageren dat ik dit album niet in z'n geheel kan luisteren. Maar er staan wel sterke tracks op.

avatar van Kill_illuminati
Ik eindelijk een origineel exemplaar!

BattlePack
Heb deze CD ongeveer een jaar geleden gekocht bij Freshcotton. Dat was toen een van de laatste exemplaren, maar ik zie dat ze alweer te koop zijn.

Jiggy is een van de beste Rappers van Nederland, en dat bewijst hij met deze CD. Op de beats van Terilekst vermaakt hij je op alle tracks, alleen de CD is niet echt een geheel. (zoals boven mij ook al werd gezegd) Blauw Bloed, Positivisme, De Kleren van de Keyser en Check 1-2 zijn mijn favoriete tracks. Een erg lekker album met goede punchlines. 4*

Is de alternatieve titel voor dit album niet 'De Eerste Dag'?

BattlePack
J-I-G-G-Y DJÉ lijkt trouwens verdacht veel op The Notorious B.I.G. - B.I.G. (Interlude) van Ready To Die..

avatar van Timo710
BattlePack schreef:
Is de alternatieve titel voor dit album niet 'De Eerste Dag'?

En toen stond Jiggy opeens naast Winne in Paradiso

avatar van Kill_illuminati
Voor de liefhebbers die dit album nog niet hebben. Er liggen genoeg exemplaren in de Vevelt in Amersfoort.

P-DawG
Voor 7,99 bij Bol.com

avatar van levenvergeten
Spacekees is wel een op flink portje gangster op Tot Morgen Vroeg: dan draai ik een was, en ik ben ik weer de man

avatar van willymeuf
Ik kan dit album nog elke dag luisteren. Het is jammer dat het niet echt een geheel is, maar Jiggy heeft bewezen het wel (beter) te kunnen op Ark de Triompf. Er staan wel redelijk wat losse tracks op die echt goed zijn!

Relax
Ik vind dit in totaal wel een erg goed album, los zijn ze ook oké, maar in geheel luisterd het ook goed weg naar mijn mening.

avatar van -SprayIt-
Heb NA nu paar keer live mogen zien.
1 van de betere rappers van Nederland.
Nu ook Kraantje Pappie erbij zit (kom uit Groningen) volg ik de mannen een beetje. Het was een mooi feestje, fijne pit ook.
Toch vond ik andere optredens beter: Jawat, Opposites en Opgezwolle bijvoorbeeld.
Ook qua platen heb ik betere gehoord, dit ligt vooral aan zijn stem.
De beats en producties zijn zeer sterk.

3.5*

avatar van MAS
MAS
Vind Kraantje niet echt een geweldige toevoeging maar hij past wel bij het label. Ze hebben inderdaad wel de gewoonte om iedereen van Noah's Ark mee te nemen en dat is wel altijd leuk.

avatar van -SprayIt-
Kraantje kan heel vet zijn, al zijn z'n mixtapes beetje bagger.
Op 101barz was ie wel goed vond ik.

Ik vind hem ook geen sterke toevoeging, maar aangezien ik uit Groningen kom, vind ik het wel mooi.

BattlePack schreef:

je hoort big op t eind toch, dus lijkt me opzet

avatar van Bedorvenkebab
Laatst weer het materiaal beluisterd van Jiggy, en het is cliché, maar zijn oudere werk blijft het beste. Het is opmerkelijk dat hij van een soort "Underground" rapper met zolderkwaliteit is uitgegroeit tot de labelbaas van de Ark, dat zich over een paar jaar wel eens tot de eerste concurrent kan worden van het label Top Notch, dat tot dusver de "nederhop op slot heeft".

Het begon voor Jiggy eigenlijk allemaal met dit album. Hij stond al bekend als sterke brag & boast rapper, maar je hoort hier duidelijk dat hij zich daar ook los van wil maken, en een gevoeligere kant wil laten horen. Dit is wat mij betreft een goede keus geweest: Waar de meeste rappers dan falen om toch nog een éénheid te smeden tussen de nummers, lukt dat Jiggy hier wel. Dit komt mede omdat alles is geproduceerd door Terilekst, die hier laat zien dat hij één van de betere producers van Nederland is. Zowel bangers (Check de 1-2, Blauw Bloed) als persoonlijke nummers (Michelle, Positivisme) worden gekenmerkt door een gretige Jiggy met daarover knallende boombap beats, of juist meer subtiel.

Niet alleen turrie doet het dus goed, maar ook Jiggy is op dreef. Qua lyrics ontstijgt hij de meeste Nederlandse rappers met gemak, en zoals gezegd is hij sterk in humor/brag & boast:
Rappers spitten, hitte homie ik spuug flammen
Spuug dwars door de muur, flambeer de buurman

En ook op de persoonlijke nummers staat Jiggy tesktueel zijn mannetje, zoals hoe hij in Positiviteit zijn rapervaringen eerlijk beschrijft:
En ik zeg je eerlijk, ik ben redelijk arrogant,
Dus voor wat egostreling was dit voor mij een uitgelezen kans

Maar waarom is dit album dan maar een 3.5* waard, en niet hoger? Dat komt voornamelijk door de overbodige skits, dat had gewoon veel minder kunnen zijn. Verder is Jiggy meestal wel origineel in zijn teksten, maar zo kan je duidelijk overzeese invloeden horen. Zo is Michelle gewoon afgekeken van Common (overigens door enorm veel rappers hebben dat concept al "gejat" als het ware), lijkt De eerste dag verdomd veel op Masta Ace-Revelations, en wordt hier door andere gebruikers ook al gelijkenissen getrokken met rappers als B.I.G. Jiggy kent zijn klassiekers dus.
Verder zijn er meer tracks die het niveau wat omlaag halen. Zo is blauw bloed met afstand de beste opschep track op het album (geweldige banger), en als je de tracks gaat vergelijken staat die toch wel voor boven de rest uit, samen met Positivisme en De Eerste Dag. Ook zijn de gastartiesten goed (zelfs Kees laat zien dat hij wel degelijk kan rappen), maar ontstijgen Jiggy nergens.

Al met al één van de betere NL-rap albums die ik ken, die beter had kunnen zijn zonder skits en een wat constanter trackniveau. Het is dan ook jammer dat Jiggy niet op deze lijn is verder gegaan (Wat ik ook al beschreef op Ark de thriompf). 3.5*

avatar van Murdoc023
Ik begrijp niet zo goed dat veel mensen dit album geen geheel vinden. Ik kan dit album juist in een keer doorluisteren. Volgens mij zit er ook een verhaal achter op het eind. Dat het uit gaat met zijn vriendin op het nummer Michelle en dat ie nog een stuiptrekking heeft met arrogante tracks als J-I-G-G-Y Dje en Check 1-2. Daarna wordt ie depressief en dan wordt op de rand van de afgrond weer omhoog getrokken door een stem die zijn naam roept. Dan bedenkt ie: Het is een nieuwe dag. Ik vind juist wel mooi gedaan.

baronpils
Beter dan Ark De Triompf. De tracks Positivisme, Blauw Bloed en SWOT vind ik de tofste!

baronpils

Van Life After Death zal je bedoelen

avatar van KILLERBEE99
Leuk album! ook deze kan voor mij nog in punt stijgen.

avatar van party
Is deze nog ergens te koop?

avatar van carero
Vandaag weer eens geluisterd, damn long time

Vind dit 3* waard, met name doordat ik de beats wat minder vind. Halve * erbij voor Positivisme, Blauw Bloed en Kleren van de Keyser.

avatar van -SprayIt-
Dus je vindt het 3,5* waard.

avatar van Lau1986
Een prima nederhop album met uitstekende teksten en prima beats. Vooral die in het titelnummer vind ik erg lekker. Het enige wat een beetje jammer is aan deze plaat zijn de tussenstukjes, die hadden van mij wel weg gelaten mogen worden.

avatar van Spraakwater25
NL GOAT !!!

avatar van Silky & Smooth
Toch wel één van de betere NL'se hip hop albums. Ook anno nu staat het als een huis.