Yusef Lateef - Eastern Sounds (1962)

Jazz
Label: Moodsville

1. The Plum Blossom (5:03)
  2. Blues for the Orient (5:40)
  3. Chinq Miau (3:20)
  4. Don't Blame Me (4:57)
  5. Love Theme from "Spartacus" (4:15)
  6. Snafu (5:42)
  7. Purple Flower (4:32)
  8. Love Theme from "The Robe" (4:02)
  9. The Three Faces of Balal (2:23)
EVANSHEWSON
Hier staan nog geen posts ? Geheel onbegrijpelijk. Ik hou van deze doorleefde jazz, maar ik ben geen jazzkenner, vrienden van mij wel, ik heb deze vlug gecopieerd, omdat ze mij die een beetje opdringden, maar dat is absoluut niet erg, want dit is zo'n pareltje...
jazz met een oosters randje...

Mooi, en vertel het zeker verder...

* * * * 1/2

Paar maandjes terug nog in het Bimhuis te Amsterdam gezien, ondersteund door de Belmondo broers. Prachtig optreden hoor, inderdaad ook met de Oosterse percussie e.d. Dit album heb ik overigens nog niet gehoord, misschien toch maar eens achteraan.

avatar van Urbanoetang
Waar kan je deze kopen? Ik zoek hem al een tijdje maar heb hem nooit kunnen vinden.

avatar van 'State Of Mind'
bol punt com

avatar van Bibendum
Mooie, warme plaat.

Opener 'The plum blossom' , 'Blues for the orient' en de twee 'Love Themes' zijn prachtige atypische jazznummers.

Eergisteren gauw gauw bij Media Markt voor 10 euro meegegrist; een echte 'impulsaankoop' zeg maar. Nog geen spijt van gehad.
Een echte groeiplaat ook. Wordt mooier en mooier bij elke luisterbeurt.

Ik had datzelfde 'groeiplaatgevoel' bij 'Kind of blue' van Miles Davis.

Lateef kan goed overweg met tenor saxofoon, oboe en fluit. Heel speciale 'sound' ook, het gaat naar mijn gevoel iets breder dan pure jazz.

Kan op termijn wel uitgroeien tot één van mijn absolute lievelingsplaten. Time will tell...

Wat zijn andere mooie schijfjes van deze Yusef Lateef ? Is er een Lateefkenner in de zaal ? Dank bij voorbaat !

avatar van Aghora
Bibendum schreef:

Ik ben ook absoluut geen kenner, maar ik kan je zijn plaat van een jaar eerder erg aanraden: Yusef Lateef - The Centaur and the Phoenix (1960).

Een erg gevarieerd album en ik vind het stiekem zelfs iets beter dan deze. Daar kan natuurlijk in meespelen dat het een van mijn eerste jazzplaten ooit was en ik daarmee kennis maakte met Yusef Lateef. Wel opvallend trouwens dat er maar op zo weinig albums van hem is gestemd... is hij zo onbekend?

avatar van Paalhaas
Aghora schreef:

Nouja op dit album na dan.

Haha, je begrijpt 'm verkeerd volgens mij. Hij bedoelt dat 19 stemmen best veel is voor een jazzalbum. Lateef heeft hiernaast geen enkel album met meer dan 3 stemmen.

avatar van Aghora
Paalhaas schreef:

Precies wat ik ook bedoelde, maargoed weer een nutteloos bericht geplaatst.
Ik moet maar eens een stukje gaan schrijven bij The Centaur...

dion_odinot
de favoriete Jazz plaat van sticks (opgezwolle). De man schijnt zijn eigen fluiten te maken.

Ik zal deze maar eens gaan beluisteren.

avatar van funkdoc
Heel aardige jazzplaat. Zit dik samplemateriaal in en het klinkt anders dan je doorsnee lp. De oosterse geluiden - Yusef verhuisde zelfs tijdelijk naar het oosten voor deze, meen ik te begrijpen - bieden een aangename meerwaarde aan de voor de hand liggende tunes. Ook de love themes, met als uitschieter Spartacus, kunnen me uitermate boeien.

avatar van BZN
BZN
super muziek

avatar van kemm
'The Plum Blossom' is een heerlijk nummertje met heel natuurlijk aandoende instrumenten, met i.p.v. een bass een speelser pling-pling gitaartje en Yusef die een soort fluit bespeelt alsof hij in een fles aan het blazen is. Oosters. Maar de song zet je wel op het verkeerde been, want er wordt op dit album toch vaker gegrepen naar traditionelere instrmenten als drums en saxofoon, waardoor het hele oriëntaalse element meer op de achtergrond komt. Geen grote schande, want muzikaal blijft het bijzonder aangenaam luisteren. Geweldig ook om zoveel leven te horen, letterlijk als Lateef in 'Chincq Miau' steeds zwaardere, bijna astmatische, ademhappen gaat nemen tussen z'n blaaspartijen door. Doorleefde jazz werd er in het begin gezegd, mij klinkt Eastern Sounds op een ingetogen manier toch erg fris en jong. Had hij nog wat vaker op een fles geblazen had het misschien meer Eastern geklonken, maar met zulke mooie composities valt er verder weinig te klagen.

dion_odinot
funkdoc schreef:

zit inderdaad dik samplemateriaal in.
nujabes(r.i.p.)

heeft zowel love theme from the spartacus, als love theme from the robe gesampled in respectievelijk the final vieuw en feather

avatar van Manuel
Prima relaxte nergens naartoe gaande jazz, met idd direct herkenbaar samples die later door Nujabes zijn gebruikt... Leuk eens te horen waar dat dus vandaan kwam.

avatar van AOVV
Rustige plaat, ideaal voor wanneer je 40 minuutjes eens geen haast wil beleven. Lateef geeft het geheel een warme klank mee, wat me erg bevalt. Deze kan zich wel eens gaan plaatsen in mijn rijtje favoriete jazzplaatjes, in het toch mooie gezelschap van onder andere Mingus en Coltrane.

avatar van niels94
Love Theme from "The Robe" is zo prachtig Weet ik ook waar de sample van Feather vandaan komt

Deze begint steeds meer te beklijven, inderdaad heerlijk rustig en ontzettend mooi.

Misterfool
Heerlijk, intieme, warme en doorleefde jazz-plaat.De oosterse invloeden zijn erg prettig. Dat doet dit album ook net iets frisser aanvoelen dan veel andere bop-platen van begin jaren 60. Wel een behoorlijk rustige plaat, waardoor het mijn inziens ideaal is voor de late avond. Ergo, weer een bijzonder leuke ontdekking. In dit voor mij steeds nader aan het hart liggende genre.

Mssr Renard
Toch wel de beste en meest evenwichtige Lateef-plaat. Mooie klanken gebaseerd op midden-oosterse toonladders. Een belangrijke plaat binnen het spiritual jazz genre, al is dit volgens mij nog geen modal jazz te noemend. Daarvoor hoor ik teveel (hard)bop.

avatar van captain scarlet
Vond deze op 'n platenbeursje als compilatie dubbelalbum getiteld Blues for the Orient samen met de Sounds of Yusef Lateef quartet uit 1957.
Voor de bescheiden som van 8 euro had ik ineens 2 albums van Lateef . En wat voor albums !
Ik was daarvoor buiten een nummer op 'n verzamelalbum nauwelijks bekend met zijn werk, maar dit was voor mij een openbaring.

De muziek is rustig te noemen maar toch ook boeiend en avontuurlijk. In alle rust ontvouwen zich de prachtige oosters getinte melodielijnen als steeds weer verschillende betoverende landschappen waar je doorheen reist, of eigenlijk meer doorheen zweeft.
Het wordt ook alleen maar beter naarmate je vaker naar luistert, Wat 'n fijne ontdekking is dit.