Kate Bush - Before the Dawn (2016)

Alternatieve titel: The K Fellowship Presents Before the Dawn

Label: Concord

1. Lily (4:48)
  2. Hounds of Love (3:33)
  3. Joanni (6:07)
  4. Top of the City (5:24)
  5. Never Be Mine (5:55)
  6. Running Up That Hill (A Deal with God) (5:40)
  7. King of the Mountain (8:05)
  8. Astronomer’s Call (2:44)
  9. And Dream of Sheep (3:37)
  10. Under Ice (3:04)
  11. Waking the Witch (6:38)
  12. Watching Them Without Her (1:57)
  13. Watching You Without Me (4:23)
  14. Little Light (2:08)
  15. Jig of Life (4:11)
  16. Hello Earth (7:55)
  17. The Morning Fog (5:23)
  18. Prelude (1:55)
  19. Prologue (10:10)
  20. An Architect’s Dream (5:22)
  21. The Painter’s Link (1:39)
  22. Sunset (8:00)
  23. Aerial Tal (1:30)
  24. Somewhere in Between (6:59)
  25. Tawny Moon (6:08)
  26. Nocturn (8:51)
  27. Aerial (9:43)
  28. Among Angels (5:48)
  29. Cloudbusting (7:16)
avatar van Shangri-la
Thorgal schreef:
De FLACS die je nu ziet staan zijn van een bootleg uit 2014. Ik hoor het ook omdat ik bij het concert was en dit exact zo klinkt als 2 jaar geleden. Hij wordt gepresenteerd als zijnd nieuw uit 2016, maar je luistert hoor je dat deze FLACS waardeloos van kwaliteit zijn. Dat iets Flac is zegt helaas niets over de echte kwaliteit. Het is black friday en ik ga ook eens meedoen aan de shop-addiction en me deze op Vinyl aanschaffen
Dit was precies mijn idee, klink als een goedkope bootleg.

avatar van bawimeko
Eerst maar eens 4****. Vooral cd3 knalt er af en toe lekker uit!

avatar van Thorgal
Inmiddels zijn er ook goede flacs te vinden op internet .Deze zijn wel van de originele cd's afkomstig. Ik vind dat ik dat best mag downloaden om de tijd te vullen voordat de vinyls op mijn mat vallen

avatar van bawimeko
Verhoogd naar 5*!

avatar van Alicia
Het zou wel heel erg leuk zijn om hier een blu-ray van te hebben...

avatar van TEQUILA SUNRISE
Hier ben ik ook erg nieuwsgierig naar!

avatar van pdonidvie
Alicia schreef:
Het zou wel heel erg leuk zijn om hier een blu-ray van te hebben...

Heb ergens gelezen dat alles zou gefilmd zijn, maar dat er geen directe plannen zijn om het optreden uit te brengen op DVD of blu-ray. Dat zal dus waarschijnlijk bewaard worden voor rerelease.

avatar van Harribo
geldklopperij

avatar van Justinx
Thorgal schreef:
Graag gedaan, ja het verbaast me dat hij nog niet op Spotify staat. Ik zie net dat hij op itunes wel staat en kun je previews beluisteren. Het klinkt erg goed.

Kwam er net achter dat dit album niet verschijnt op Spotify.

Justinx schreef:

Kwam er net achter dat dit album niet verschijnt op Spotify.

Ik vertelde dit net tegen mijn oudste zoon (ik ben zwaar Spotify user). Een paar minuten later krijg ik een USB stickje toegeschoven: het gehele album (de 3 cd versie) kon ik zo op mijn oude I-Tunes zetten.

Op de een of andere manier kon ik geen 'nee' zeggen tegen dit aanbod. En nu luister ik naar de eerste noten van 'Lily' waar het publiek gaat applaudisseren en cheeren als Kate duidelijk het podium opkomt..

Fijn zo'n Wizz Kid thuis.

Edit @14.33: Jeetje, wat een -tot nu toe- binnen knallend album (schijf 1) !! Dit is GOED !

avatar van lennon
De lp is inmiddels out of print.

Ik kocht m bij dodax voor 59...nu vragen ze 109?

avatar van gigage
Met name op Act II en III krijg je meer het gevoel naar een theater spektakel te luisteren dan naar een live show. Het publiek is grotendeels weggemixt. Maar het zijn wel mooie opnames waar veel aan gesleuteld is, denk ik. Met name als de fluitende vogeltjes boven het (brave? niet aanwezige?) publiek uitkomen. Het mag de pret verder niet drukken, hoor.

buizen
Haar reguliere albums duikelen nimmer onder de 4,5 sterren. Dit is natuurlijk wat anders, zou inderdaad erg mooi zijn als er een beeldregistratie van is. Voor als je zo graag Kate had willen zien maar er niet bij was in London.

avatar van meneer
Ik vind 'Tawny Moon' toch wel een zeer bijzonder nummer. Komt goed over op dit album en een mooie overdracht van moeder op zoon.

avatar van blur8
Geen enkele song van mijn favo Bush album theDreaming. Mag de pret niet drukken.
Hier staan zoveel bijzondere uitvoeringen op, dat dit de donkere decembermaand bij licht.

avatar van Marco dB
Meesterlijk hoor! Maar stemt me ook wat treurig dat ik er niet bij ben geweest. Blijf benieuwd naar het beeld dat hierbij hoort.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Kate Bush - Before The Dawn - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

In de lente van 1979 begon Kate Bush aan een buitengewoon ambitieuze tournee.

De op dat moment pas 20 jaar oude zangeres had in 1978 met The Kick Inside een droomdebuut afgeleverd en had hetzelfde jaar ook nog het minder succesvolle maar ook uitstekende Lionheart uitgebracht.

De eerste concerten van Kate Bush waren sensationeel, zeker wanneer je ze in het juiste tijdsperspectief plaatst. Concerten met een flinke theatrale component, talloze kostuumwisselingen, draadloze microfoons en veel dans waren in 1979 nog niet vertoond, maar Kate Bush deed het en maakte diepe indruk.

Ze betaalde er wel een hoge prijs voor. Financieel waren de concerten niet rendabel en de concerten bleken bovendien in fysiek en emotioneel opzicht loodzwaar. De concerten die Kate Bush in 1979 gaf waren dan ook lange tijd haar enige concerten, tot ze in 2014 terugkeerde voor uiteindelijk 22 concerten in het Londense Hammersmith Apollo Theatre.

Het waren volgens de gelukkigen die er bij konden zijn en de aanwezige recensenten concerten die minstens even memorabel en legendarisch waren als de concerten die de piepjonge Kate Bush in 1979 had gegeven.

Een aangekondigde DVD release werd vorig jaar afgeblazen, maar nu ligt er dan wel een uit 3 cd’s of 4 LP’s bestaande live-registratie in de winkel. Naar Before The Dawn zal je tevergeefs zoeken op Spotify en Apple Music, zodat je bent aangewezen op een fysiek exemplaar. Het is de prijs meer dan waard, want Before The Dawn is een live-plaat van een niveau dat je maar zelden tegen komt.

Natuurlijk biedt Before The Dawn geen volledige afspiegeling van de concerten in 2014, want deze boden naast muziek ook heel veel visueel spektakel (er stonden meer acteurs dan muzikanten op het podium). De muziek op de live-registratie is echter prachtig.

Op Before The Dawn wordt Kate Bush bijgestaan door een aantal ervaren muzikanten, onder wie gitarist David Rhodes, bassist John Giblin en drummer Omar Hakin. De setlist is goed voor ruim tweeënhalf uur muziek, die is onderverdeeld in drie aktes.

In de eerste akte staan de toegankelijkere songs centraal, al zal je buiten Running Up That Hill tevergeefs wachten op de grote hits van Kate Bush. Tijdens de concerten in 2014 stonden de tracks van de albums Hounds Of Love en Arial centraal, beiden staan vrijwel volledig op de setlist. The Red Shoes moest het doen met twee songs, terwijl maar één song van 50 Words Of Snow en The Sensual World de setlist haalde (de laatste alleen de repetities).

Het betekent ook dat geen enkele track van The Kick Inside, Lionheart, Never For Ever en The de setlist haalde, zodat Before The Dawn zeker geen goede afspiegeling biedt van het oeuvre van Kate Bush.

Heel erg is dat niet, want alles dat Kate Bush en haar band aanraken op de live-registratie verandert in goud. Heel af en toe mis je het bijbehorende beeld (zo zijn een aantal dialogen op de tweede cd zonder de beelden oersaai), maar als de band speelt en Kate Bush zingt is het genieten.

Misschien is het jammer dat we geen Greatest Hits selectie voorgeschoteld krijgen, maar aan de andere kant leent de stem van Kate Bush zich inmiddels wel beter voor het meer experimentele werk van haar latere platen.

Na een dipje op de tweede schijf, is de derde schijf van de eerste tot de laatste noot genieten en voel je je stiekem toch nog deelgenoot van de unieke concerten die Kate Bush in 2014 gaf, met een geweldige versie van Cloudbusting als kers op de taart. Al met al een van de grote platen van het moment. Erwin Zijleman

avatar van meneer
Hmmm, ik zit een beetje met dit album in mijn maag. Zet het regelmatig op en geniet zeker wel van alle uitvoeringen maar ik heb soms zo mijn twijfels van de 'echtheid' van het album. Op zich kan ik natuurlijk niks bewijzen dat er links en rechts wat 'weggepoetst is' maar soms is het wel heel zuiver. En dan vooral wat betreft de zang. Er is een nummer waar dit zeer sterk bij mij naar voren kwam. Bij 'Hello Earth' zingt Kate - bij het intro - met een zeer andere stem, meer realistisch gezien haar leeftijd. Maar dan bij de regel 'I get out of my car, step in to..." hoor je opeens de Kate van 20/30 jaar geleden. Het mag, het kan, maar hey, that's showbizznizz... Isn't it ?

Over het algemeen is het een zeer sterk album met zeer goede versies/uitvoeringen en was ik er bij geweest dan had ik voluit genoten van de muziek, de soms zeker opzwepende tempo's/ritmes, de zeer technisch muzikale beheersing en uitvoering van de muzikanten.

Maar mijn beleving van dit album, deze muziek, mist de visualisering die bijna door mijn luidsprekers probeert door te breken om zich te tonen. Je hoort het aan het publiek, de verwondering, de beleving. Je voelt, proeft dat de beleving van dit album pas compleet is bij het zien van wat zich daar afgespeeld heeft op het podium.

Wie weet komt dat niet uit op DVD en heb ik waarlijk een bijzonder concert gemist, maar ja, echte parels zijn ook zeldzaam en worden alleen gedragen door hen die dit zich kunnen veroorloven.

Ik vind het fijn dat Kate Bush dit album heeft uitgebracht, ik hoop in de toekomst dat ze nog eens wat nieuw werk zal uitbrengen. Een zangeres, artieste, vrouw, verschijning die voor mij zeer uniek, betoverend is (geweest) en een groot aandeel heeft in mijn muzikale beleving. Alle respect voor haar talent. Blijf nog maar lang leven want steeds meer van mijn muzikale helden vervagen, doven uit of sterven..

Stijn_Slayer
Uitstekende liveregistratie met een gewaagde setlist, al staat er niets van mijn persoonlijke fave The Dreaming op. De geluidskwaliteit is indrukwekkend en wie graag aandachtig luistert om steeds nieuwe details te ontdekken zal hier niet bedrogen uitkomen.

Met o.a. Pink Floyd-alumnus John Carin en meesterbassist John Giblin heeft Kate een strakke begeleidingsband, die haar ongeacht de zijwegen die ze inslaat naadloos aanvult. Opmerkelijk is hoe goed de stem van Kate nog is. Meestal hoor je aanzienlijk meer terugval als vocalisten op latere leeftijd al lange tijd niet meer (consequent) gezongen hebben. De echte hoogte en acrobatiek is er natuurlijk niet meer, maar hoewel charmant, was dat toch vooral iets van haar jonge jaren.

Wel deel ik de mening dat iets bedoeld als gesamtkunstwerk eigenlijk toch lichtelijk onteerd wordt door enkel de muziek uit te brengen. Kate Bush is meer dan een muzikante.

avatar van daniel1974nl
Indrukwekkende opname. Ik heb zelden een live opname gehoord die zo goed klonk. Ik kan alleen maar dromen over hoe een DTS 96/24 bitrate track had geklikt, maar waarschijnlijk nog beter. Maar ja wat verwacht je ook als je James Guthrie aantrekt als recording consultant. Die man heeft zijn sporen al verdiend met het remiseren van alle Pink Floyd albums, welke ook meesterlijk zijn.

En dan de band, John Carin, David Rhodes, toe maar !! Zij weet het talent wel uit te zoeken. Ieder nummer is echt fantastisch uitgevoerd. Schitterende uitvoering van Running Up That Hill en Cloudbusting, maar vooral The Ninth Wave is schitterend uitgevoerd en de passages zoals het openings nummer van deze suite Ad Dream Of Sleep. Bush alleen op piano, ze heeft zeker niets aan stem ingeboet. Ik dacht dat alleen Peter Gabriel patent had op dit soort stukken muziek, maar blijkbaar niet.

Musical, opname technisch, theatraal allemaal van referentie kwaliteit. Maar ik moet zeggen dat ook ik twijfel aan de echtheid van de opname. Bush schrijft dan wel zo leuk dat er niet aan gesleuteld is aan de opmaken, maar als je een opname als deze hoort, twijfel ik daar toch wel aan. Het publiek is vrijwel volledig weggeschoven en is alleen hier en daar hoorbaar. Ik betwijfel of het echt zo stil was in de zaal en verder ook of de band en zang echt zo hebben geklonken in de zaal. Peter Gabriel, bijvoorbeeld klinkt altijd uitzonderlijk goed live, technisch gezien, maar zelfs hij klinkt niet zo goed als op Growing Up en Still Growing Up en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Live Over Europe van Genesis, ook een cd met uitzonderlijk geluid, en live ook erg sterk, maar niet zo sterk.

Bush kennende wil ze alles in handen hebben en tot in de kleinste details controleren. En perfectionist van he zuiverste water, dus dat alleen al lijkt me genoeg om vast te stellen dat het om een partiële live opname gaat.

Des al niet te min, wederom, valt er echt genoeg te genieten. Dit komt echt echt aanwaaien na een keer draaien en gaat echt vele draaibeurten kosten alvorens het volledig zal ontplooien. Dit is theater van het allerhoogste artistieke niveau. Na Marillion, voor mij de beste release van 2016.

avatar van joko16
Zeer mooie verzorgd livealbum.
Prachtig gezongen en gespeeld.
Machtig opgenomen en gemixed.
Gewoon genieten en straks de dvd ervan kopen

avatar van Castle
Er is duidelijk tijd genomen om de PA opnames om te zetten in dit prachtige album. Wat een sfeer en wat heeft Kate nog een mooie stem...
Ik snap de twijfels, of het opnieuw ingespeeld of gezongen is, maar ik vind het vooral genieten.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Erg mooi livealbum van Kate waar 2 van mijn favoriete platen, The Hounds Of Love & Aerial de dienst uitmaken.
Vooral CD 3 vind ik een genot om naar te luisteren.
Helaas ontbreekt het visuele aspect van het optreden dat het e.e.a nog wat extra"s gegeven zou hebben maar we beoordelen haar natuurlijk (op deze site ) op haar muziek en dat is dik in orde.
Hopen dat er ooit een DVD verschijnt.

avatar van spoiler
Voor de vinyl liefhebbers. € 35,- lijkt me een mooie prijs voor de 4 LP's.

bol.com | Before The Dawn (4LP), Kate Bush | Muziek

avatar van Vince vega
spoiler schreef:
Voor de vinyl liefhebbers. € 35,- lijkt me een mooie prijs voor de 4 LP's.

bol.com | Before The Dawn (4LP), Kate Bush | Muziek

Dank voor de tip; gelijk maar even besteld

avatar van Rinus
Prima live CD van een goed bij stem zijde Kate. Jammer genoeg geen nummers van de eerste drie albums. Zwaarte punt ligt hij Hounds of Love en Aerial, met wat nummers van andere recentere albums ertussen in.

avatar van Killeraapje
Is het inmiddels al bekend of deze ook op DVD uitkomt?

Ergens in december 2016:
meneer schreef:

19 juni 2020:

Ik kwam een bootleg tegen van één van de concerten (16 september 2014) in The Hammersmith Apollo en deze eens beluisterd. Wat een verschil met de 'originele' plaat. Maar juist ten voordele. De bootleg is zoveel eerlijker en veel meer een werkelijke live beleving. Het is minder glad gestreken en klinkt onbewerkt (wel wat bewerkingen op ruis e.d. las ik in het concertverslag behorende bij de bootleg). Ook een echt zingende Bush met gewoon krakers op haar stem, echt weleens een 'mindere' uithaal maar nog steeds een stem van superieure kwaliteit. Toch is wel duidelijk dat er zeker wel zeer flink gepoetst is op Kate haar stem op het officieel uitgebrachte album.

De muziek is ook juist zoals je het hoort bij werkelijke concerten. En dat zit gewoon goed en strak in elkaar. Ja, natuurlijk wel eens een foutje maar dat hoort ook bij een live concert.

Door wat geklets van publiek, wat van links en rechts lijkt te komen, het meeleven, het meeklappen, is het net alsof ik tussen het publiek zit. Bij deze bootleg ook veel informatie (zelfs vanaf welke stoel - rij 6, stoel K, ergens vooraan ietwat links van het midden van het podium op 10 meter afstand - waar het opgenomen is. Kosten stoelplaats £135), wat mooie foto's (zaal binnen) en de kwaliteit van de bestanden. En een mooi verslag van het concert zelf van de taper Ian Macdonald. Ik ben ergens wel jaloers op deze man want het concert is werkelijk zeer uniek om mee te hebben mogen maken. En juist deze bootleg is zo compleet.

Ik ben deze weken veel naar Kate aan het luisteren maar ze blijft een onwerkelijke artiest met nog steeds zoveel nieuws te ontdekken en een bepaalde tijdloosheid.

avatar van Hans Brouwer
Ik heb slechts twee woorden nodig voor "Before the Dawn": Kate, Wow!