Alice Coltrane - Universal Consciousness (1971)

Jazz / Avant-Garde
Label: Impulse!

1. Universal Consciousness (5:06)
  2. Battle at Armageddon (7:20)
  3. Oh Allah (5:00)
  4. Hare Krishna (8:14)
  5. Sita Ram (4:47)
  6. Ankh of Amen Ra (6:09)
avatar van philtuper
Nou ja. Lees op factmag.com dat dit hun nummer 3 album is van de jaren zeventig. Denk ga ik even checken op MuMe om er achter te komen dat er nul komma nul berichten en slechts 12 stemmen bij staan. Raar verhaal... Kan iemand hier iets over zeggen?

Soledad
Niet specifiek over deze plaat, die ken ik niet. Alice was de vrouw van John Coltrane en zij vermengde jazz vaak met spirituele oosterse tonen. Journey in Satchinanda en Ptah the el Daoud vind ik allebei heel erg sterk van haar. Op deze plaat zijn er strings toegevoegd. De reden dat ik deze plaat altijd heb vermeden, maar wie weet is hij briljant. De line up is erg sterk in ieder geval: Jimmy Garisson en Rashied Ali behoren tot mijn grote favorieten en speelde beiden in John Coltranes band. Ik zou zeggen: laat je verassen.

avatar van Noere
De soundscapes vind ik een mooie toevoeging hier. Vergeleken met voorgaande albums is het stukken minder tam. Erg intense plaat. Ben verslingerd aan journey in satchidananda maar zou zomaar kunnen dat ik dit op lange termijn beter ga vinden.

Zumop@1984
Dit album is me een rit. Kant B heeft mij altijd bijzonder intrigeert.

avatar van AOVV
Heel wat anders dan Ptah the El Daoud en Journey in Satchidananda, voornamelijk door het ontbreken van blazers. Op die manier komen de spotlights nog meer op Alice Coltrane gericht te staan.

Uiterst spiritueel klinkende plaat (de tracktitels onderschrijven dat alleen maar), al hoor ik hier ook al subtiele hints richting ambient eigenlijk. De toevoeging van tanpura in tracks 4 en 5 vind ik erg fijn, zorgt voor wat extra dynamiek en spanning. De vioolarrangementen lijken een beetje overbodig, al kan ik me inbeelden dat er mensen zijn die dat dan weer de finishing touch vinden. Gewoon een knappe, doordringende plaat!

4 sterren