Dit album begint al met een goede Intro. Geweldig om in de sfeer te komen. Eerst begint het wat stil maar na het schot begint het.
Daarna een prachtige track. East 1999, waar elke Bone een goeie verse dropt. Daarna komen er weer 2 goeie tracks, gewoon chille tracks, maar niet mijn favorieten. Eigelijk zou ik alle tracks van dit album willen aanduiden als favoriet, die geweldige intro ook. Zo enthousiast ben ik over dit album.
En daarna, Down 71. Geweldige track, leuke intro voor die track ook. "People vs Bone Thugs N Harmony Case #C601999" Bizzy Bone wordt veroordeeld tot de lektrische stoel. Eerst begint Bizzy heel goed, en dan rapt Layzie hoe hij Bizzy bevrijdt. Daarna komt Krayzie hen beiden uit de penarie helpen met een vluchtauto. Zo'n tracks heb ik graag. Niets van een refrein maar gewoon enkele MC's op topniveau.
Na die geweldige track komt Mr. Bill Collector. Weer een goeie track, waar Layzie erg mooi op de achtergrond zingt. Er gaat een gerucht rond dat Eazy-E hierop als gastartiest zou verschijnen, hij zou dat ook op nog zo'n 2 andere tracks gedaan hebben, maar welke weet ik niet meer. Die bitch van een Tomika heeft die Eazy verses eruit gelaten. Ze is bedankt. Kon deze classic misschien naar een #2 in mijn top 10 geven i.p.v. 3.
Dan volg Budsmokers Only, iets zegt me dat dit 1 van die andere tracks was waar Eazy op zou verschijnen, maar ik weet het echt niet meer, ik zal het nog eens moeten opzoeken. Een weed song, vreemd vind ik dat Buddah Lovaz er niet direct achterkwam.
Na die track komt Crossroad. Merk op dat het hier enkelvoud is. Deze track is niet dezelfde als Tha Crossroads, die aan Eazy, Uncle Charles, een neef van Krayzie en Wally van The Graveyard Shift is opgedragen. Deze is enkel aan die laatste opgedragen. Wally van The GraveYard shift, beter bekend als Lil Boo. Hij werd neergeschoten in een drive by. straks daarover meer.
Me Killa is gewoon een leuke skit die gevolgd wordt door Land of tha Heartless, een track met een zeer snel refrein. Genieten dit.
Nu een van mijn minst favoriete tracks; No Shortz no Losses. dit betekent niet dat dit geen goeie track is, nee hoor, nog altijd puur genieten.
1st of tha Month is een track die het nog maar net op het album gehaald heeft. Gelukkig want dit is echt een prachttrack. Damn.
En die wordt gevolgend door nog een prachttrack. Buddah Lovaz, geinige track is dat zeg, je zou haast denken dat ze high waren tijdens het opnemen van deze track. Leuk detail is BG Knocc Out in de videoclip. Waneer de Bones in een cirkel staan te rappen zie je hem op de achtergrond staan. BG Knocc Out was een goede vriend van Flesh-N-Bone, beiden zijn ze onlangs vrijgelaten uit de cel, en samen waren ze op't podium aan't chillen op een concert van Bone, je zag datz e echt gelukkig waren omdat ze vrij zijn... Maar nu terug over het album...
Een track waar ik van versteld sta dat hij weinig stemmen heeft gekregen. 1 stem maar, Da introduction heeft er zelfs 2. Niet terecht vind ik, Die Die Die is een korte maar krachtige track die Bizzy en Krayzie als psychopaten beschrijft.
Normaal gezien skip ik skits vaak, vroeger verwijderde ik ze ook direct na het downloaden van een album. bij dit album heb ik dat spijtig genoeg ook gedaan, want dit is een prachtige skit. De Bones zitten aan een Ouija bord en vragen zich af of ze bloedig vermoord worden. Damn.
En een goede opvolger op die skit is Mo Murda, goede track gewoon.
En dan voor mij het absolute hoogtepunt op deze cd..... Shotz to tha Double Glock. Een track met de geweldige groep Poetic Hustla'z, waarvan ik hun album heb besteld via internet. Deze mannen zijn zeer gelovig in tegenstelling tot Tha Graveyard Shift die nogal wat Gothic klinken soms. Maar het spirituele gedoe (gelukkig) en het gothic gedoe (spijtig) worden weggelaten voor een track waar welgeteld 9 geweldige verses opkomen, over moord. Het "ooohooohooohooo Killa" waarmee het begint, is om kippevel van te krijgen, daarna volgt de beste MC van de Poetic Hustla'z, Tony tone die een zeer goede verse dropt. Gevolgd door Wish, misschien de minste Bone tegenwoordig maar toen mocht hij zeker niet vergeten worden. Dan Tombstone van Tha Graveyard Shift, de groep die ik minder goed waardeer dan de andere twee, maar de 3 overblijvende rappers kunnen toch goede verses droppen. flesh komt daarna en rapt gelukkig niet té snel, maar wel té goed. Het zelfde voor Krayzie, die niet te snel kan rappen. In feite is hij de snelste van de 5, niet Bizzy of Flesh. Over skills gesproken, Mo Hart! van de Poetic hustla'z lijkt zijn vers wel in adem uit te spreken. Damn. Nog eens skills... Boogie Nikke, ook van de Poetic Hustla'z heb ik nog nooit zo goed gehoord als hier, het vuur dat hij spuwt wordt aangekondigd met "Boogie Nikke on the Mic Right". Die geweldige verse wordt gevolgd door Layzie Bone, vroeger mijn favoriete Bone, maar Krayzie komt gevaarlijk dicht in de buurt. Sin en Gates van Tha Graveyard Shift zorgen voor een gruwelijke afsluiter. Dit is verruit mijn favoriete Mo Thugs track.
Zo, het album is af en komt in de winkels terrecht, maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks.... Eazy-E sterft! Genoeg reden om het album uit de rekken te halen om er een extra liedje op te zetten. Opgedragen aan Eazy en anderen die in Bones omgeving die gestorven zijn. In de videoclip zie je hoe Wally, oftewel Lil Boo, neervalt terwijl hij wegloopt, je ziet niet waarvoor, maar het is duidelijk dat hij neergeschoten wordt. Bizzy zit bij zijn lijk en dan komt "The Grim Reaper" zijn ziel opeisen. Damn. Maar ook Uncle Charles moet eraan geloven. wish en zijn oom zijn rustig aan het kaarten als "The Grim Reaper zijn ziel komt opeisen. Diepe verse dropt die Wish daar zeg. Krayzie Bone zijn neefje is ook gestorven, uit de clip kun je uitmaken dat het vlak na de geboorte was. "the Grim Reaper" brengt alle zielen, met de baby in zijn armen, naar een berg, dat zal "Tha Crossroads" zijn. De Bones komen er ook Eazy zijn ziel tegen die spijtig genoeg gestorven is aan aids. Dit is misschien wel mijn favoriete videoclip ooit.
Ik zal de filmpjes van Buddah Lovaz en Tha Crossroads hier toevoegen in het geval iemand er behoefte aan heeft.