Lionel Richie - Back to Front (1992)

Pop / Soul
Label: Motown

1. Do It to Me (6:03)
  2. My Destiny (4:49)
  3. Love, Oh Love (5:47)
  4. All Night Long (All Night) (4:16)
  5. Commodores - Easy (4:15)
  6. Commodores - Still (3:43)
  7. Endless Love (4:26)

met Diana Ross

8. Running with the Night (4:07)
  9. Dancing on the Ceiling * (4:21)
  10. Commodores - Sail On (3:59)
  11. Hello (4:07)
  12. Truly (3:19)
  13. Penny Lover (3:48)
  14. Stuck on You * (3:10)
  15. Say You, Say Me (3:59)
  16. Commodores - Three Times a Lady (3:35)
Dustyfan
Bij de liedjes van deze man denk ik aan klamme, natte dweilen.... Hij heeft zo'n vreselijke zemelstem, vind ik. 1* is wel genoeg.

JonnieBrasco
Het is ook niet mijn favoriet, maar ik vond "My Destiny" destijds wel een mooi nummer. "Easy" doet niet onder voor de gecoverde uitvoering van Faith No More, en verder staan er nog een paar leuke ballads op, maar dan stopt het bij mij ook. Nu ik er wat langer bij stilsta na de natte dwijl, zet ik hem op 2,5 ster i.p.v. 3 ...

M'n moeder draaide dit vaak ,en mik moet eerlijk zeggen dat er best leuke nummers op staan.3*

Gewoon een erg goeie verzamelaar met zijn grootste solo- en Commodores-hits.

teutoon
Ja, je moet er van houden maar het klinkt allemaal wel erg goed. Geen zwak nummer zit er tussen, enigzins logisch door de titel: Back to Front. Een 5!

Inderdaad een goede verzamelaar .
Je moet ervan houden , en dat doe ik dus.

avatar van Bert Wasbeer
1,0
Als ik aan de verschrikkingen van de jaren 80 denk zijn Hello en Dancing on the ceiling altijd de eerste nummers die in mijn hoofd schieten

avatar van grovonion
Dustyfan schreef:
Ik heb ook altijd problemen gehad met Lionel Kitchie. Het zijn intrinsiek goede songs maar Lionel weet ze telkens vakkundig de nek om te wringen.

avatar van musicfriek
Het zijn vrij mainstream nummers, maar echt slecht durf ik ze niet te noemen eigenlijk. Qua composities zitten ze prima in elkaar. Of je van zijn stem houdt is een 2e. Maar nummers als Do It to Me, Love Oh Love en Easy blijf ik lekker vinden om te luisteren.

avatar van grovonion
't is niet zozeer slecht of goed, goed of kwaad, 't is meer iets van een afkeer die van nature is onstaan. Net zoals ik een diepgaande natuurlijke afkeer heb voor anijs

avatar van rudiger
goede verzamelaar met zijn grootste hits
sail on , still , three times a lady , en het mooie easy , zijn gewoon top nummers.

EVANSHEWSON
Lionel Ritchie vond ik goed toen hij met de Commodores nog funk maakte.

Daarna is hij stilaan melige en nog veel meliger Sarma-muzak gaan maken, grootmoeders zijn daar zeer blij mee.

P.S. Voor Nederlanders : de Sarma is een grootwarenhuis, een beetje zoals Albert Hein.

Ik ga me dus niet uitspreken over dit plaatje, je kunt zo wel denken wat ik daar van vind, dus beoordelen en quoteren : no way, want dan zou ik het resultaat belazeren;
It's not my cup of tea, I'm Sorry! , zelfs beetje :

avatar van Lamontagne
Goed verzamel album met de drie toen nieuwe nummers toch wel als hoogtepuntjes

avatar van daoneandonly
Pracht maar dan ook een Pracht (met hoofdletter P) album.
Ookal is 't een verzamelaar.
Zeer hoog niveau, in 1 woord, geweldig.
Staat nummertje 1 in m'n top 10, dat met kop en schouders boven de rest uit steekt.
Alleen 't nummertje Love Oh Love doet me minder dan de rest..
maar daarom is het geen slecht nummer.

5 Sterretjes

Pieter Paal
Sky Radio?

avatar van Lamontagne
De tracklist klopt niet stuck on you staat er niet bij wat toch wel een hoogtepuntje is op dit album

fastpulseboy
louter hoogtepunten.
hoogtepunten van overmatige speekselproductie

Pieter Paal
Er zullen zeker wel weer verschillen zijn tussen de Europese en Amerikaanse versie, die van mij heeft ook nog 'Dancin' on the ceiling' en 'Stuck on you' bij zich.

avatar van Lamontagne
Ik was deze plaat een behoorlijke tijd zat, maar de laatste tijd steeds weer in m´n speler te vinden grandioos album met louter hoogtepunten.

avatar van musicfriek
Valt me nu pas op dat Dancing on the Ceiling hier niet eens op staat. Was toch een behoorlijke hit. Voor een meer volledige verzamelaar verwijs ik men door naar Gold. Dubbelaar met alle hits inclusief Commodores.

avatar van Madonna
SUPERVERZAMEL CD!

Alle toppers staan er op.

-5-

avatar van Dielie
fantastisch lekkere 80ties en 90ties feel!

avatar van Madjack71
Aardige verzamelaar, met de nodige jaren tachtig gevoel en een paar klassiekers vanuit The Commodores. Waarin Lionel al blijk gaf van een neusje voor goed in het gehoor liggende ballads the hebben. (Three times a Lady/Sail On/Easy)
Met My Destiny nog een prima nummer afgeleverd, na zijn succesvolle periode tot en met '88.
All night Long en Running with the night, hebben voor mij nog steeds een prima nostalgische sfeer over zich.
Maar hoewel ik van veel van mijn oude albums, de versie op cd heb aangeschaft, is dat bij Richie er nooit van gekomen.

Leuk dat Sail On er ook op staat.

avatar van musician
Ik zou de gemene vraag willen stellen of het ooit wel de juiste stap geweest is van Lionel Richie om de Commodores te verlaten.

Per slot van rekening is lid zijn van een band en af en toe een solo-album toch ook geen slechte optie? Misschien hadden de Commodores anno nu nog steeds af en toe leuke, bijtende funk gemaakt van het niveau Brickhouse, per slot van rekening is aan die slappe, "gemaakte" jaren '80 ook een eind gekomen.

Niet dat hier is gekozen voor de meest funky nummers van de Commodores. Integendeel. Toch hoeft ook een ballad helemaal geen slecht nummer te zijn. De hier toegevoegde "soulvolle" tracks van de Commodores zijn in ieder geval beter dan Lionel Richie's solo gebrachte gevoelige nummers.

Toch is hij zeker geen slecht componist. Ik vond de eerste singles van Can't slow down (All night long, Running with the night) nog alleraardigst. Tot Hello roet in het eten gooide.

En van die laatste staan er nu juist teveel nummers op deze verzamelaar. Daarmee wordt Back to front alles bij elkaar een vrij slaapverwekkend geheel. Maar mocht je lekker op de bank in de kamer in slaap willen vallen: een top cd!

avatar van bikkel2
Wat de reden is geweest om The Commodores te verlaten ligt denk ik voor de hand . Waarschijnlijk de vrijheid om het alleen te doen . Nu ben ik niet genoeg Commodoreskenner
om te weten hoe groot zijn rol in die band was . Ik vermoed dat hij wel de belangrijkste componist was , maar in hoeverre werd hij daarin nog gesteund door zijn inmiddels ex collega's ?
Misschien ontstond er een situatie die niet meer houdbaar was . Ritchie heeft na al die tijd geen bemoeienissen meer gehad met die band , en heeft er volgens mij nooit meer een reunie plaatsgevonden . Maar dit weet ik niet voor 100% .
Ik ben het zoals wel vaker met musician eens dat de liedjes die hij met de Commodores uitvoerde hier zeker tot de betere horen . Evengoed ballads , maar bepaald dragender en niet zo allejezus zoetgevooisd . All Night Long vind ik een partysong eerste klas en voor de volledigheid had Dancing On the Ceiling er zeker op moeten staan . Het wordt met de nadruk op de ballads inderdaad een erg gezapig geheel . Maar voor verliefde stellen of als achtergrondmuziek waarschijnlijk een prima plaat .

avatar van Yamato
Soms is het echt even lekker om gewoon Lionel Richie op te zetten maar dan moet je wel in een heel bepaalde stemming zijn. En laat ik die nou net nu hebben.

Wat, geen Dancing on the Ceiling op deze verzamelaar?!?

Ulygan
Ik heb deze verzamelaar ook. Bij mij staat "Dancin' On The Ceiling' er wel op (track 9). "Stuck On You" staat er ook op (track 14). Ook een erg bekende hit. Later nog gecoverd door de 3T, de neefjes van Michael Jackson. Verder gewoon heerlijke plaat

Altijd vreemd gevonden dat "Se la" hier niet op stond