dEUS - Worst Case Scenario (1994)

Belgiƫ
Label: Bang!

1. Intro (0:24)
  2. Suds & Soda (5:13)
  3. W.C.S. (First Draft) (5:05)
  4. Jigsaw You (2:26)
  5. Morticiachair (4:23)
  6. Via (4:11)
  7. Let Go (2:01)
  8. Right as Rain * (4:26)
  9. Mute (3:56)
  10. Let's Get Lost (4:24)
  11. Hotellounge (Be the Death of Me) (6:23)
  12. Shake Your Hip (0:41)
  13. Great American Nude * (5:38)
  14. Secret Hell (4:59)
  15. Divebomb Djingle (3:02)
  16. Zea (Intro Replica) * (0:37)
  17. Zea * (4:59)
  18. Texan Coffee * (1:09)
  19. It. Furniture in the Far West * (0:53)
  20. Violins and Happy Endings * (4:59)
  21. Great American Nude [Strip Mix] * (3:43)
  22. Niche * (2:04)
  23. Jigsaw You [Live] * (4:16)
  24. Whose Vegas Is It Anyway * (3:52)
  25. Morticiachair [Live London Astoria II] * (4:29)
  26. Die Anarchistische Abendunterhaltung - Suds & Soda * (4:34)
  27. Kinderballade * (5:13)
  28. Zea [Demo] * (6:27)
  29. Suds & Soda [Demo] * (5:32)
  30. Secret Hell [Live] * (5:00)
  31. Mute [Live] * (5:03)
avatar van Zachary Glass
De impact was hier enorm in ons klein België toen we dit voor het eerst hoorden. We hadden wel die single "Zea" gehoord - maar dit soort debuutalbum had niemand verwacht.

Op de parking van de Aldi hoorde ik "Hotellounge" voor het eerst. 't Was precies of ik werd leeg vanbinnen. Terwijl mijn moeder binnen pakken sinaasappelsap in haar karretje aan het laden was, werd mijn wereld overhoop gegooid door die prachtige gitaarriff van Rudy Trouvé.

Een weekje later moesten we met de klas gaan voetballen op het veldje achteraan onze school. Eén van mijn klasgenoten kwam op me af en begon in pure Marlon Brando-stijl de volgende lyric te debiteren: "You know this place, this hotel lounge
It's my life, it's my choice
And I'm in love
with Ricky Lee Jones' voice"

Wil ik maar zeggen: het leefde serieus onder jonge muziekliefhebbers.

de beste Belgische plaat ooit gemaakt, baanbrekend, origineel.
Dit album heeft op mij voor altijd een verpletterende indruk gelaten.
Heb ook een prachtige en onvergetelijke persoonlijke herinnering aan een concert in de Gentse Vooruit, kort na de release van deze plaat.

***** 5 op 5 *****

Ik was bij het concert van Magnapop (kent u ze nog ?) en daar speelde ene dEUs in het voorprogramma. Mij viel toen vooral Stef Kamil Carlens op met zijn hyper-gedrag en ook de violist wan een verrassing. Het publiek vond het maar niks: ik was samen met mijn vrienden enthousiast. Die cd moest ik hebben en dat bleek niet gemakkelijk: moest hem uit Belgie halen. We kunnen nu wel stellen dat deze cd van grote invloed is geweest voor de zg. Antwerpen-scene. Geweldige band !!!

ElMeroMero
Deze plaat deed voor mij de glorietijden van de beginperiode van TC Matic herleven. Dezelfde drive en originaliteit (niet echt dezelfde muziek) en héél belangrijk: het rockt de pannen van het dak.

Van het concert dat ik in 1994 bijwoonde kan ik alleen een raar detail herinneren: Barman droeg een paarse onderbroek!

Hm, misschien moet ik maar met iemand gaan praten.....:)

Ik zie trouwens dat ik een andere (oudere ) versie heb van dit album: Right as rain en Great American nude staan er niet op, wel het nummer Let go. Ook is de volgorde ietsje anders aan het einde.
Kon hem toen ook alleen als import krijgen. Dat zal het hem dan wel zijn.

avatar van Zachary Glass
Ik meen te herinneren dat het nu ongeveer tien jaar geleden is, dat de dEUS-ontdekking bij mij plaatsvond.

Dat verdient een intensieve beluistering deze week

Nog eens bedankt Stef, Klaas, Rudy, Jules & Tom voor deze plaat

aERodynamIC schreef:

Kon hem toen ook alleen als import krijgen. Dat zal het hem dan wel zijn.

Dat was de oorspronkelijke uitgave, volgens mij. Later zijn Right As Rain en Great American Nude eraan toegevoegd, afkomstig van de moeilijk te verkrijgen EP Zea als ik het me goed herinner.

avatar van Wolkenmeter
Yak schreef: ... afkomstig van de moeilijk te verkrijgen EP Zea als ik het me goed herinner.
Die EP zie ik nog regelmatig in Leuven te koop staan. Ik heb alleszins nooit het gevoel gehad dat die moeilijk te vinden zou zijn.

Als je hem nog 's ziet, wil je hem dan voor mij meenemen?

herman schreef:

Als je hem nog 's ziet, wil je hem dan voor mij meenemen?

En voor mij?

avatar van Wolkenmeter
Ik heb mijn exemplaar van Zea trouwens gekocht omdat ook op mijn exemplaar van Worst Case Scenario het fantastische Right as Rain niet bleek op te staan. Dat nummer komt zowiezo in mijn dEUS Top 5.
Maar zonder dat nummer staan er natuurlijk nog genoeg hoogtepunten op W.C.S. Hotellounge was destijds dagelijks op de radio te horen en Suds & Soda werd rond mijn 15e op elke jongeren-fuif hier te lande gespeeld. Toen vond ik zowat elk nummer van de CD erg goed, maar ondertussen heeft dEUS wel bewezen dat ze nog veel meer in hun mars hadden dan die eerste CD.

@Herman en Yak: ik zal binnenkort nog wel eens kijken of ik de EP nog kan vinden. Ik laat dan wel iets weten via PM

Geweldig Wolkenmeter!

Wauw. Wat een plaat was dat. Elke Studio Brussel fanaat was er aan verknocht. Ik was niet de enige. Eindelijk weer een charismatisch goed bandje. Tom blijft nog altijd gOD voor mij gewoon omdat hij deze plaat heeft gemaakt.

avatar van otherfool
Ik had graag hier een verhaal opgehouden over hoe ik dEUS in 1994 voor mezelf heb ontdekt. Maar ik ga een heel erg zielig verhaal vertellen. Ik heb deze CD pas sinds 2000...

In die tijd zag ik 'Instant Street' op TV, waarna ik direct dEUS fan voor het leven werd. Zes jaar te laat dus, maar hoe kon ik weten dat die band al zulke goede muziek had uitgebracht? Ik woonde in Friesland, wist ik veel!

In ieder geval, 'The Ideal Crash' heb ik uiteraard meteen aangeschaft, en een week later ofzo ook 'WCS', om de simpele reden dat die in de aanbieding was en 'In A Bar...' niet (tja... wat een liefde voor muziek he ). En natuurlijk om de kekke sticker voorop met daarop recensies van Kerrang en Q (en anderen).

Tot op de dag van vandaag geen spijt gehad van die keuze, 'WCS' is echt een briljante plaat. Een van de weinige platen ook waarbij ik vrijwel nooit de skipknop gebruik (zelfs Great American Nude heb ik leren waarderen).

Even mijn favorieten op een rij: Suds & Soda (party!), het ingetogen Right As Rain, het beklemmende Hotellounge en het emotionele Secret Hell.

4,5 sterren.

Yak
Waarom had ik deze plaat niet allang in mijn top-10 gezet, voorwaar ik zeg u? Belachelijk, ik schaam me kapot.

avatar van otherfool
Trouwens, waarom staat er 'live' achter Right as Rain? Daar weet ik niks van?

Zachary Glass schreef:
...Op de parking van de Aldi hoorde ik "Hotellounge" voor het eerst. ...

Xfofaxx schreef:

AHA! Betrapt! Winkelen in de Aldi! Hoe durven jullie?

Ach, wij winkelen al vijftienjaar bij het "Marshallplan voor gespuis"

Véél muziek leren kennen op die parking, met als piekperiode '94-'95: dEUS, Evil Superstars, Metal Molly, The Dildo Warheads (die hadden een superieure popsingle destijds), ...

avatar van gemaster
Xfofaxx schreef:

AHA! Betrapt! Winkelen in de Aldi! Hoe durven jullie?

Ik kom er ook regelmatig hoor. Nep Red Bull, lekkere softijs-kuipjes en uitstekende jong belegen kaas.

En lekkere chocola.

Wisten jullie dat de familie Aldi de op 1 of 2 na rijkste familie ter wereld is?

avatar van FisherKing
Niet zo verwonderlijk als je over de uitbuitingen van hun eigen personeel leest

sydney
Tja... Ik heb tot tweemaal toe bij 2 verschillende radio stations het nummer "Via" aangevraagd. Beide keren waren de presentatoren erg enthousiast. "Via" wil ik derhalve zonder te overdrijven, de beste plaat uit de jaren negentig noemen. En dat is nog niet alles... worst kaas scenario bevat nog veel meer goede nummers.

Ik hoorde zojuist dat dEUS weer een nieuwe plaat gaat opnemen. Goed nieuws dacht ik zo...

Klinkt alweer een beetje gedateerd, helaas.

Ik hoor nog altijd een heerlijke plaat. Dat het gedateerd klinkt, maakt bij dit soort muziek toch niet uit?

Martin schreef:

Klinkt alweer een beetje gedateerd, helaas.

Voor iemand die vijf sterren geeft aan albums van onder andere Bob Marley; Chet Baker; Doe Maar; Funkadelic; Henry Mancini; James Brown; John Carpenter; John Coltrane; Miles Davis; Paul Simon; Peter Gabriel; Pink Floyd; Stevie Wonder; The Beatles en The Police, vind ik dit dat een beetje een vreemd statement.

Begrijp me goed, ik vind deze plaat niet slecht, sommige nummers zelfs erg goed, maar het valt me op hoe snel ik deze plaat al gedateerd vond.

Martin schreef:

Misschien moet je wat beter uitleggen wat je met "gedateerd" bedoelt.

Dat het ouderwets klinkt. Niet meer helemaal aansluitend bij vandaag de dag. Overigens denk ik dat muziek van nog niet zo lang geleden daar vaak het meest last van heeft. Op den duur is de afstand in tijd wat groter en dan wordt het weer charmant.
Ik had echter verwacht dat deze plaat tijdlozer zou zijn, maar dat vind ik dus niet.

avatar van Tompie
dEUS = gOD stond er boven de humo-recensie indertijd van deze plaat. Kernachtiger konden ze het niet uitdrukken.

Right as rain is inderdaad live opgenomen in een café in Antwerpen, zonder publiek denk ik.

De originele versie met 'let go' vind ik trouwens minder goed dan de 'island'-versie met 'Right as rain' op.

*****

avatar van Dielie
Ik ga morgen de cd halen, pure nostalgie vanuit mijn pukkel-periode.

Al de coole jongens op school bij ons dweepten met dEUS, Nirvana, Pearl Jam, enz. .. ik ook ma da was altijd in den duik, ik was nie cool WCS was ook zo een plaat die ik op mijn walkman meehad naar school, in de turnrugzak om dan stiekem naar muziek te luisteren op de bus da waren tijden *vreugde*

Ik weet nog toen ik ne t-shirt van Nirvana droeg, kwam daar zo ne grunge-rocker naar mij "Ela, noemt mij nekeer 10 liedjes van Nirvana!"

Morgen halen dus, kwil nog nekeer die periode herleven