Normaal - Normalis Jubilaris (1990)

Label: CNR

1. Hee Hallo (2:58)
  2. Wi-j Doet 'T Samen (4:07)
  3. Heidi (3:54)
  4. Ik Mos Pissen (4:15)
  5. Pien in de Kop (3:57)
  6. 8 Cylinder Blues (4:34)
  7. Hiekikkowokan (3:48)
  8. Grada (4:00)
  9. Rock & Roll Tango (4:14)
  10. Bierpotpourri (3:50)
  11. Luie Leen (3:39)
  12. Alie (3:42)
  13. Alcohol Express (4:15)
  14. Marie (4:00)
  15. Niet Noar Huus Toe Goan (4:33)
  16. Vulgaris Magistralis (5:03)
  17. Nee Now Niet (3:57)
  18. Oermens (4:17)
  19. Lonesome Cowboy (4:05)
  20. Weekend (3:25)
  21. Dina Dinamiet (4:20)
avatar van vielip
Na Springleavend en kant B van Stark Wark het eerste live album. En geen slechte vind ik! Je kunt bij live albums altijd van mening verschillen over setlisten enz. maar gelukkig heeft Normaal er bij dit album voor gekozen om overlappingen met voorgaande live albums te voorkomen. Een goeie zaak wat mij betreft omdat ik er persoonlijk niet op zit te wachten om bepaalde nummers voor de zoveelste keer live te horen. In plaats daarvan trakteert de band ons op een aantal nummers die zelden of nooit op de setlist hebben gestaan (Luie Leen, Rock & Roll tango, 8 cilinder blues en Hee hallo bijv.).
Er is volgens mij achteraf ook weinig tot niks aan de opnames gesleuteld in de studio want het klinkt allemaal behoorlijk live. Dit zal ook komen door de uitbundige sfeer die die avond in de zaal/feesttent hing.
De studio nummers kunnen me dan weer een heel stuk minder bekoren! Alleen Weekend vind ik gruwelijk mooi!! De overige nummers vind ik saai en lijken vlug in elkaar te zijn geknutselt om nog op dit album mee te kunnen.

avatar van Izzy Maurice
Dit is na de zeer tegenvallende albums Da's Normaal (1988) en Rechttoe Rechtan (1989) nog een behoorlijke misser. De live opnames klinken vlak en drummer Fokke en Paul spelen het werk veel minder goed dan het oude Normaal. Wat een enorm kwaliteitsverlies ten opzichte van bijvoorbeeld live album Springleavend (1981) of de recent verschenen plaat De Wilde Joaren met daarop Normaal live in topvorm. De studio opnames zijn ook ook niet best. Vulgaris Magistralis is 1 van de slechtste Normaal singels ooit en ook de rest van het studio materiaal wil je zo snel mogelijk vergeten.

avatar van Dirkrocker
Het is precies zoals Vielip zegt, prachtige live cd met idd en bijzondere leuke setlist. Goede opnamens, enige wat ik hinderlijk vind is dat als aan het einde van en nummer, Bennie de volgende aankondigd het dan even stil is omdat hij overslaat naar het volgende nummer loop niet achterelkaar door. Verder prima met en goede sfeer in de tent. De studio nummers vind ik ook wel leuk. Vooral vulgaris magistralis en weekend. Afknapper is wel dina dinamiet dat vind ik en draak. Overigens leuk weetje, en Nederlandse folk/ viking metal band genaamd Heidevolk ,heeft vulgaris magistralis gecoverd. Nou ben ik niet zo van de folk metal maar vond wel grappige ontdekking.

avatar van vielip
Ik lees hierboven dat Izzy vind dat Paul en Fokke de nummers minder goed spelen. Ik vind het juist andersom; ze spelen veel beter dan dat hun voorgangers het ooit voor elkaar kregen. Maar daarin zit denk ik ook juist het punt; Paul en Fokke zijn technisch gezien behoorlijk betere muzikanten dan Brekken Jan en Ferdy. Alan wil ik niet zeggen want die is ook behoorlijk onderlegt. Normaal klinkt op dit live album als een geoliede machine en dendert in volle vaart door. En dat haalt wellicht (zéker voor de echt oude fans) de charme uit de nummers. Want Normaal moest het in de beginjaren nou niet echt hebben van hun muzikaliteit. Het waren de sfeer, beleving en onstuimigheid die de band zo geliefd maakten. Ik stoor me er op dit livealbum in ieder geval niet aan. Het vertegenwoordigd Normaal hoe ze in die fase waren en klonken.

avatar van Dirkrocker
Tja gedeeltelijk ben ik het wel met je eens vielip, Fokke was zeker en betere drummer als brekken Jan. Heb Ben wel is horen zeggen toen hij erbij kwam dat de band weer aan het werk moest , en hij het echt naar en ander niveau tilde. Maar over Joly ben ik het wat minder eens, hij was juist een van de weinige die echt goed kon spelen al in de begin jaren van Normaal. De rest idd moes dat allemaal nog leren, Bennie had in begin nog nooit en gitaar vast gehad en brekken Jan had nooit gedrumd. In oude opnames idd kan je dat goed horen. Maar Joly heb toch vaak bewezen en geweldige gitarist te zijn. Alan en Paul waren dat zeker ook, maar op deze live plaat klopt gewoon heel de band. Het staat idd als en huis, en rock de pan uit.

avatar van vielip
Joly kan dan wel als enige een instrument in de handen hebben gehad maar dat maakt hem nog geen goede gitarist naar mijn idee. Als ik oude opnames luister met Joly er nog bij dan vind ik Normaal op z'n best klinken als 'redelijk' of 'amusant'. Joly heeft wel een heel eigen stijl maar die kenmerkt zich meer door op gevoel dan op techniek spelen. Niet dat dat erg is hoor. Ik bedoel er alleen maar mee aan te geven dat het in mijn oren niet klinkt alsof hij technisch heel begaafd is. Het is wat rommelig maar dat hoort juist zo bij die periode van de band. Toen Alan erbij kwam klonken ze live ineens stukken hechter. Dat blijkt ook wel op Springleavend. Wat fokke betreft; dat heb ik ook gelezen of gehoord die uitspraak van Ben. Die veegt qua techniek ook moeiteloos de vloer aan met Jan. Maar ja, die stijl van Jan is zó kenmerkend voor Normaal dat ze daarna nooit meer zo (goed) hebben geklonken vind ik. Het is ook allemaal erg persoonlijk hoe je het beleefd maar het ging mij erom dat je moeilijk kunt zeggen dat Paul en Fokke de oude nummers niet goed speelden. Wel heel anders. En dat kan je liggen of niet.

avatar van Dirkrocker
Kloptvielip Fokke en Paul spelen die oude nummers ook prima, zijn geweldige muzikanten, en dat was Alan ook. Weet niet of je het meegekregen heb, maar ze hebben dat concert in Oldenzaal in 1982 onderhanden genomen en de opnamens opgepoetst. Vorige week hebben ze dat hele concert dus uitgezonden op radio oost , geweldig. Hoop dat ze het ook op plaat uitbrengen. Daar klonken ze ook super strak en ruig. Maar met Joly moest de band gewoon muzikaal nog groeien is en heel verschil of je de opnamens uit 77 live hoor of 79. Als ik dan die beelden op YouTube ziet van 79 staat het ook gewoon als en huis, maar goed misschien ben ik niet helemaal objectief aangezien Joly altijd wel m’n normaal held vroeger was.

avatar van vielip
Ja die Oldenzaal opnames kreeg ik gisteren via een maat van me. Die beelden ken ik al jaaaaaren en hebben we ons menig avondje mee vermaakt. Echt fantastisch met dat kolkende publiek erbij. Wát een sfeer! Zou inderdaad mooi zijn als ze dat gaan uitbrengen.
Wat betreft de jaren 77 en 79 vergelijking; daar heb je helemaal gelijk in. Ze moesten in die jaren echt nog groeien als band en dat hoor je echt goed in die periode die je noemt. Maar ook op de platen hoor je dat. De eerste twee platen klinken in vergelijking met D'n achterhoek tsjoek echt speels en ietwat knullig. Met name qua spel en productie. Heeft absoluut charme hoor! Nogmaals; begrijp me niet verkeerd, ik hou van die albums. Maar als je het van een afstandje beoordeeld dan kun je toch niet anders dan concluderen dan diezelfde 4 jongs op D'n achterhoek tsjoek veel strakker spelen en veel meer een eenheid vormen. En in die ontwikkeling ging Joly uiteraard ook mee.

avatar van Dirkrocker
Jaa de beelden kon ik ook al en hele tijd. Gaan ook rond op youtube idd vielip wat en feest en sfeer. De gaspiepe noemt het zelf niet voor niks hun beste optreden. Dan wens ik je veel plezier met die opnamens. Vorige week met en man of wat in de tuin gezeten en live geluisterd naar de radio, prachtig om terug te horen. En jazeker Achterhoek tsjoek kan je zeker horen dat ze strakker zijn gaan spelen. Je kan het goed horen op het album de vpro sessies daar staan live opnamens op van 77 en 79, wereld van verschil hoe ze spelen en klinken. Op het album : de wilde joaren staan natuurlijk opnamens van 1980 dan heb je joly en de gaspiepe , die live opnamens zijn helemaal fantastisch. Maar goed we kunnen gewoon concluderen dat Normaal altijd hele goede gitaristen heeft gehad en ieder deed zijn kunstje op zijn eigen manier.

avatar van haythijs
Vulgaris Magistralis, fijne opener destijds bij de concerten met dat slot/kasteel als podium.

avatar van vielip
Die tour heb ik ze nog niet gezien. Ik zag ze voor het eerst live in '92 tijdens de Buugen of basten tour.

avatar van haythijs
Op Youtube staat nog wel een documentaire uit 1990 over 15 jaar Normaal, daarin beelden van deze tour waaronder ook gastoptreden van Gert en Hermien alsook een kort stukje Vulgaris met opening.
Nostalgie inmiddels

avatar van vielip
Jep die beelden ken ik. Toen begon dat gezeik met gastartiesten dus eigenlijk al

Vind dit een prima live album. Natuurlijk is dat voor iedereen anders.
Ik vind de band hier juist goed klinken, hard en toch degelijk. Goede versies van wi-j doet 't samen, alcohol expres , Ali enzovoort.
Ook lp / cd 2 prima te doen, oermens een prachtig nummer.
3 sterren album wat mij betreft.

avatar van Dirkrocker
Vind juist de 2e plaat wat minder, nummers lijken wat snel in elkaar getrapt. Oermens is goed idd en weekend vind ik altijd wel leuk. Gelukkig maak de live plaat heel veel goed idd en is niks op aan te merken. Vooral omdat er ook nummers tussen staan die live niet vaak voorbij komen.

Dit album rock en hoempapaat alle kanten op, grandioos live album, vergelijken met oude opnames in andere bezetting heeft geen zin, dit was het Normaal van begin 90, en dat klinkt naar mijn idee prima.
Ik kan mij dan ook niet vinden in de reacties hierboven met name die van izzy. Dit live album is samen met springlevend toch echt wel beter dan wat ze later live uitbrachten.

avatar van Dirkrocker
Allebei goed idd, en ook in de jaren 90 waren ze live zeer goed. Ik zag ze voor t eerst live tijdens de krachttour, maakte en zeer bijzondere indruk op mij als jonge gozer. Knapte der heftig op , om maar in de Normaal termen te blijven. Ook toen was het en rock machine, zeker met Jan kolkman der later bij als extra gitarist. Maar goed ik ken ook mensen die alleen het oude waarderen haha, prima ieder zijn ding.

avatar van Izzy Maurice
In de “50 jaar Normaal” jubileum serie verschenen deze maand “Normalis Jubilaris” (1990) en “H.A.L.V.U.” (1991) opnieuw. Bij elke maandelijkse worp van het opnieuw uitkomen van deze platen op gekleurd vinyl schrijf ik een stukkie met de betreffende LP op de platenspeler.

Ik lees nu ook de vorig jaar verschenen boeken “Feesten Als Wilde Beesten” van Dolf Ruesink en nog mooier “Høken, Brekken en Angoan” van Willy Hermans die mij nostalgisch doen verlangen naar de late jaren 70 en de jaren 80. Een tijd waarin Normaal zo’n 120 keer per jaar door het hele land optrad onder het motto van “Herejezusveen tot Stampersgat” Normaal speelt alle zalen/tenten plat.

In het boek van Dolf Ruesink zijn provincie kaartjes opgenomen met alle plaatsen waar Normaal kwam spelen op hun veldtochten. Het motto klopte als een bus, ze waren werkelijk waar overal in het land te zien tot in de allerkleinste gehuchten aan toe. Een greep plaatsnamen uit de tour data van de veldtochten in die tijd: Ameide, Barchem, Ugchelen, Heeten, Azewijn, Saasveld, Goor, Wirdum, Streefkerk, Akersloot, Burgh-Haamstede, Pannerden, Assendelft, Beilen, Haaften, Midwoud, Koudum, Beesterzwaag, Helden, Sambeek, Hemrik, Liessel, etc.

Voor de gelegenheid werd dan ergens in een weiland een feesttent geplaatst voor een hard rockende Normaal show. En wij “anhangers” hebben ze allemaal wel op een dergelijke locatie gezien en kunnen beamen: het was altijd een groot feest. Hoe anders als tegenwoordig waar een bekende band slechts een klein toertje doet in de grote zalen of alleen maar op een handje vol festivals staat. Nee dan Normaal de hardst werkende band van het land met in al die jaren ruim 3.000 optredens veelal in de middle of nowhere maar altijd ergens in de buurt met al die geweldige liedjes met veel energie rockend voor een wild enthousiast publiek.

In de jaren 80 en begin jaren 90 heb ik op jonge leeftijd Normaal een keer of 7 live gezien. Ik viel als een blok voor het høken, de ruige teksten, het enorme kabaal en het wild enthousiast publiek. Mijn grote helden recht voor mijn neus in het echt en keihard in mijn oren, dat maakte grote indruk.

Nu ik al ruim 40 jaar Normaal volg ben ik van mening dat ze op hun best waren in 1982 in de bezetting met gitarist “De Gaspiepe” zoals bijvoorbeeld nu nog terug te zien of te horen is op opnames van het Lochem Festival en het RTV Oost concert in Oldenzaal. Daarbij hielp ook dat ze in dat jaar de geweldige LP “Deurdonderen” uit hadden waarvan veel nummers live ook enorm goed werkten. Dan heb ik het over klassieke høksongs zoals “Deurdonderen”, “Kleine Dinie”, “De Beer Is Los”, “De Boer Dat Is De Keerl” en de single uit 1982 “Niet Noar Huus Toe Goan”. In die bezetting, in dat jaar en met die songs op de setlist was Normaal wat mij betreft op hun allerbest. Zet mij in een tijdmachine en ik kies voor de zomer van 1982.

Mocht dat niet haalbaar zijn dan kies ik ervoor om aanwezig te zijn bij de live opname van “Springleavend” in Dorpshuis Ruinerwold (1981) of een ruig optreden in de beginperiode 1977-1979 met Ferdi Jolij nog op gitaar en dan vooral op Normaal historisch heilige grond zoals “De Koeienstal” in Holterhoek, “’t Bockje” in Bathmen, “De Woage” in Halle of het prachtige Countdown concert in Arnhem (1979) om daarna ook nog lekker AC/DC in diezelfde zaal mee te pakken . Maar ook vanaf 1983 in de bezetting met top gitarist Paul Kemper bleef het een goed geoliede rock & roll machine zoals ik zelf regelmatig heb mogen meemaken.

Deze LP “Normalis Jubilaris” uit 1990 is grotendeels een weergave van de “Rechttoe Rechtan” veldtocht, live opgenomen in Siddeburen en Zevenaar oktober 1989 met de toen nieuwe drummer Fokke de Jong. De opnames hiervan staan op kant A, B, en C. Op Kant D staan 6 toen nieuwe studio tracks.

Met Fokke op drums, die een andere sound en stijl heeft als zijn voorganger Jan Manschot, klinkt Normaal logischerwijs ook anders dan daarvoor. Ik heb “Normalist Jubilaris” de afgelopen tijd weer regelmatig opgezet maar deze live opnames uit 1989 pakken me gewoon niet. De plaat is vrij sfeerloos en de live uitvoeringen van bijvoorbeeld “Pien in de Kop”, “Heidi”, “Alie”, “Marie” en “Hiekikkowokan” doen wat mij betreft onder ten opzichte van de studio versies. Nog wel o.k. omdat het Normaal is, maar ik heb ze veel beter gehoord.

Ook het studio gedeelte, de 6 nummers op kant D vallen mij tegen. Dat komt door de veelal vrij nietszeggende songs (“Vulgaris Magistralis”, “Lonesome Cowboy” en “Dina Dinamiet”) waaruit blijkt dat de inspiratie en goede muziek in deze fase van Normaal ver was te zoeken. Daarmee is deze dubbel LP 1 van de weinige Normaal platen die ik niet snel opzet zeker gezien de enorme hoeveelheid topplaten die beschikbaar zijn waar ik veel liever naar luister. En anders hebben we nog onze eigen herinneringen aan die fantastische concerten van deze geweldige band.

Dit jaar kan je Normaal op hun oude dag (Bennie 78, Ferdi en Willem 75) live bewonderen in Lochem, Pesse, de Zwarte Cross of naar ze zwaaien op Koningsdag in Doetinchem. Nu (waarschijnlijk?) echt voor het laatst.