Slum Village - Fan-Tas-Tic Vol. 1 (1997)

Alternatieve titel: Fantastic, Vol. 1

Label: Donut Boy

1. Fantastic (1:27)
  2. Keep It On (This Beat) (3:09)
  3. I Don't Know (1:01)
  4. How We Bullshit (1:16)
  5. Fat Cat Song (2:53)

met Phat Kat

6. The Look of Love (4:17)
  7. Estimate (1:24)
  8. Hoc N Pucky (1:38)
  9. Beej N Dem (2:15)
  10. Pregnant (T3) (1:17)
  11. Forth & Back (Rock Music) (3:36)
  12. Fantastic 2 (0:50)
  13. Fantastic 3 (1:35)
  14. Keep It On (2:59)
  15. 5 Ela [Remix] (3:00)

met 5-Elementz

16. Give This Nigga (1:06)
  17. Players (2:55)
  18. Look of Love [Remix] (2:46)
  19. Pregnant (Baatin) (1:01)
  20. Things U Do [Remix] (3:27)
  21. Fat Cat [Remix] (2:44)

met Phat Kat

22. Fantastic 4 (1:20)
  23. What's Love Gotta Do with It [Look of Love Remix] * (3:24)
  24. 2 You 4 You * (2:11)
avatar van P Jay
De producties op "Fan-Tas-Tic Vol. 1" zijn voortreffelijk. Jay Dee heeft met de clap-drums en vage soul-geluiden die hier op alle nummers te horen zijn de basis gelegd voor de nu-soul-stroming van The Soulquarians (Common, Q-Tip, The Roots, Erykah Badu, D'Angelo,...). Alleen al om zijn historische significantie is dit album revolutionair te noemen. Maar de producties klinken ook gewoon heerlijk. Sensueel, zwoel en erg ontspannen zijn adjectieven die in me opkomen.

Jay Dee wist al van het begin van zijn carrière veel gevoel in zijn producties te leggen. Mede daarom waren raps in feite overbodig. De raps zijn dan ook niet om over naar huis te schrijven. Het trio voelt de beat meestal wel erg goed aan en flowt er wel lekker overheen maar toch slaat het compleet nergens op. Het is en blijft vaak gebrabbel maar dan wel niet bepaalde hinderlijk meedeinend met de producties, die des te meer de show stelen. Al stelen de producties de show nooit erg lang. Het fragmentarische karakter is niet storend, maar écht een voordeel vind ik het hier niet. Mochten sommige beats zoal die van "Beej N Dem" uitgewerkt zijn tot volledige songstructuren dan zou het nog meer smullen geweest zijn.

"Fan-Tas-Tic Vol. 1" verdient voornamelijk door zijn soulvolle producties van een erg hoog niveau een hoog cijfer. Jammer dat het niveau van het MC-werk het algemene cijfer op 4* doet steken.