David Bowie - Low (1977)

Rock / Electronic
Label: RCA Victor

1. Speed of Life (2:46)
  2. Breaking Glass (1:51)
  3. What in the World (2:23)
  4. Sound and Vision (3:03)
  5. Always Crashing in the Same Car (3:29)
  6. Be My Wife (2:55)
  7. A New Career in a New Town (2:51)
  8. Warszawa (6:20)
  9. Art Decade (3:43)
  10. Weeping Wall (3:26)
  11. Subterraneans (5:39)
  12. Some Are * (3:16)
  13. All Saints * (3:38)
  14. Sound and Vision [Remix Version] * (4:41)
In onwillekeurige (regelmatig wisselende) volgorde:

Heroes, Station to Station, Earthling, Hunky Dory en Heathen.

Low, Hunky Dory, Heroes, Ziggy Stardust, Station To Station.

avatar van HiLL
Gaaf album! Toch eens meer van de beste man gaan ontdekken! Aparte sound heeft dit album, trekt mij wel aan. Naast gewoonweg goede rock en de aparte stem van Bowie.

Aleen welk album nu? Niet de jaren 80 hoor! Ziggy heb ik vaker beluisterd, dit vind ik tot nu toe beter.

avatar van titan
titan (crew)
Dan zou ik Heroes proberen.

Inderdaad, Heroes.

avatar van HiLL
Dank u beste mannen. In U beiden heb ik het vertrouwen.

avatar van Flipman
Om Warszawa was dit album me te doen. Een vierkoppige band zat zonder naam en werd The Stiff Kittens aangeraden. Ze vonden het maar niks, maar ze hadden toch een naam nodig. Op de flyers en posters die hun eerste concert aankondigden stond inderdaad de naam The Stiff Kittens. Maar ze kondigden zichzelf aan als Warsaw. Die naam was geïnspireerd door het eerste nummer op de B-kant van deze LP. Later zou deze band bekend komen te staan als Joy Division.

OK, ik heb het album ook aangeschaft omdat ik de muziek van David Bowie iets beter wil leren kennen. En toen ik zag dat dit album een samenwerking was met Brian Eno raakte ik nog nieuwsgieriger. Ik werd wel geraakt door het album, maar kan er nog geen oordeel over geven. 't Moet nog een beetje op me inwerken. Er staan nummers op die qua muziek een heel mooi tijdsbeeld zijn, maar ook nummers die net zo goed uit dit decennium zouden kunnen komen!

Ik geef vier punten, en een welverdiende tweede luisterbeurt, waarna er natuurlijk nog meer zullen volgen.

djeffibrelich
eerste hoofstuk uit de berlijn trilogie, ik vind persoonlijk de opvolger heroes ietsje beter, maar dit is ook prachtig.
heel invloedrijk album.

EVANSHEWSON
Laurora schreef:
Smaken verschillen, persoonlijk vind ik dat Hunky Dory, Aladdin Sane, The Man Who Sold The World dan hoger moeten staan. Voor mij dan

O, maar die eindigden bij mij ook héél hoog, alleen, nèt na de vermelde platen, tja, smaken verschillen zoals je zegt.

Maar Bowie is een rockgigant, dat valt toch niet te betwijfelen, toch ???

avatar van MartinoBasso
Ik heb Low vandaag gekocht, al kende ik hem al veel langer. Ik zou niet kunnen kiezen tussen Heroes en deze, allebei even goed. Op Heroes spreekt de b-kant me meer aan terwijl het bij Low vooral de a-kant is die mijn aandacht trekt!
5 sterren

avatar van orbit
Grappig, de B-kant van Heroes lijkt namelijk meer op de B-kant van Low..

avatar van itchy
Wat een geweldige plaat, ik heb deze al eeuwen op LP en ik luisterde er eigenlijk nooit naar. Maar laatst viel het kwartje. Het geheel klinkt tijdloos. Het moet destijds erg gedurfd zijn geweest voor een artiest als Bowie om een half-instrumentale plaat te maken. En sommige nummers met zang zijn erg schetsmatig (Breaking Glass, What In The World) en worden afgebroken als net de lijnen zijn uitgezet. De instrumentale tweede helft vind ik echt prachtig. Bowie speelt ook erg mooi de saxofoon op Subterraneans. Een erg mooi warm einde van een plaat die soms onderkoeld aandoet.

Overigens is dit erg leuk leesvoer over de totstandkoming van Low. Bowie was destijds door zijn gigantische cokeconsumptie wel volledig de weg kwijt, zeg. Ik vind de clip van Be My Wife ook erg verontrustend, zo eng heb ik de man nog nooit gezien.

avatar van levenvergeten
Ik heb een vreemde verhouding met David Bowie, Ziggy Stardust vind ik fantastisch, maar bijvoorbeeld Station to Station doet me weer helemaal niks.

Laatst viste ik Low uit de platenkast van mijn vader, en die wist me ook niet te pakken. Echter, mij bekruipt wel het gevoel dat dit een album is waar het kwartje later nog wel zal vallen.

Ik zal, wanneer ik het album helemaal tot me genomen heb, wel verder vertellen wat ik er van vond.

avatar van orbit
Het is inderdaad een plaat die even de tijd nodig heeft, net zoals Heroes. Maar dan is het ook zeker de moeite waard. En voor sommigen een goede opstap naar electronische muziek.

Mijn top 3 Bowie-albums ontloopt elkaar niet zo heel erg. Dit Low hoort daar dus bij.
Ik vind het een spannend, afwisselend album dat nergens weet te vervelen. Bowie gaat hier een heel groot avontuur aan en dat avontuur mag ik graag meebeleven met hem.
De ellende is dan om te kijken welke nummers een vinkje verdienen en eerlijk gezegd vind ik dat bijna niet te doen. Alle nummers hebben eigenlijk wel wat.
En dan die golden voice he............ daar is al genoeg over gezegd en het klopt gewoon.
Tijdloze artiest die ik erg hoog heb zitten!

Sheplays
Mijn vinkjes staan lekker bij Speed of Life, Sound and Vision en Warszawa!

Sheplays schreef:
Mijn vinkjes staan lekker bij Speed of Life, Sound and Vision en Warszawa!

Dan doe ik bijna helemaal met je mee, want Sound and Vision is bij mij Always Crashing In The Same Car.

Sheplays
Ook een heel mooi nummer aERodynamIC!

Clip

Hier is het Be My Wife, Warszawa en Subterraneans. Sound and Vision vind ik wat minder, maar wellicht komt ie hier ook nog wel een keer bovendrijven.

avatar van Gyzzz
Ik ga voor Warszawa, Art Decade en Subterreneans. Ik vind hier sowieso het tweede gedeelte van het album een stuk beter dan het eerste.

avatar van titan57nl
Nou....Always crashing in the same car.....en Sons of the silent age mogen er ook zijn.

Nicci
maar die laatste staat als ik het goed heb op Heroes . . . .

Harald
titan57nl schreef:

Sons of the silent age staat op Heroes.

avatar van titan57nl
whaaaahaaha.........sukkel ben ik......

Is ook een foutje van de heer Bowie.....sons of the silent age had op LOW moeten staan. (knipoog)

Pieter Paal
Nick Lowe vond het niet leuk dat David Bowie deze plaat als 'Low' zonder e uitbracht en bracht zelf een e.p. uit met de titel 'Bowi'.

avatar van the viking
Geniaal album met prachtige nummers als Speed of Life,Be My Wife en natuurlijk Sound and Vision. Doodzonde echter dat Brian Eno zo nadrukkelijk zijn stempel drukt op de latere nummers van de cd.In plaats van een 4,5 die ik in gedachten had nu maar een 3,5 want die elektronische niemendalletjes zijn niet aan mij besteed.

Nicci
kan ik mij iets bij voorstellen. warszawa vind ik overigens wel geslaagd.

avatar van the viking
Inderdaad Warszawa valt daar nog buiten en het is overigens toch nog een 4* album voor mij geworden.

EVANSHEWSON
the viking schreef:

Dit zijn geen electronische niemendalletjes, luister maar eens goed; dat zijn ware soundscapes. Kàn zo als prima filmmuziek gebruikt worden. Hemels mooi, vandaar dat ik dit album ook al zo lang maximaal heb gekwoteerd.
En dat blijf doen natuurlijk. Moordplaat!

* * * * *

avatar van orbit
Prachtig nummer Viking! Ik houd sowieso meer van de tweede helft.. maar ik vind die Enostukken dan ook wel erg sterk.