The Re:Freshed Orchestra - The Re:Freshed Orchestra (2016)

Soul / Hip-Hop

9. Da Boss (4:00)

met Pink Oculus, Lega-C, Master en Dr. Rum

10. We Don't Care (6:21)

met Dillenburg, Poliana en Pink Oculus

11. Mike Calls Shakil (0:32)
  12. Throw Em Up (3:50)

met Dr. Rum, Pink Oculus en Poliana

avatar van Reijersen
Dit is het titelloze, en daarom maar dezelfde titel als de band, album van het eerste echt hiphoporkest van Nederland. Zo werden ze tenminste wel aangeprezen bij programma’s als DWDD. Eigenlijk zijn ze al actief sinds 2009 en hebben ze al een North Sea Jazz en wat TV-optredens achter hun naam. De basis ligt voor de zestien leden in Rotterdam en nu zijn ze hier met hun eerste eigen plaat. Eigen met wat hulp van menig gastartiest waarvan Pink Oculus wellicht de bekendste is. Samen met Poliana is zij toch wel hofleverancier van vocalen op dit album.

Intro’s lijken weer hip te zijn tegenwoordig. Vaak voegen ze echter niet bijster veel toe en dat valt ook te zeggen over de intro bij dit album. Gelukkig zijn ze vaak maar van korte duur en kan het echte werk beginnen. En dat echte begin karakteriseert zich door de volle sound die je mag verwachten van een zestienkoppig orkest. Een sound die van kop tot staart terug te horen is op dit album. Liquid bewijst dat dit ook nog een goed samen gaat met een verder makkelijk nummer. Ligt over het algemeen prima in het gehoor allemaal.
Blind Man heeft de nodige raps en een RnB-refrein, bij Starve mag alle aandacht gerust naar Pink Oculus die dit nummer draagt en Another Minute heeft een fijne lichte funkyness. Allemaal nummers met hun eigen sausje, maar die volle orchestra-sound als hoofdingrediënt.
Luister maar eens naar Starlight die leentjebuur speelt bij de disco (wel een vrij matige rap), of For Real dat juist weer volledige muzikaal is en even helemaal je energie kwijt kunnen met Da Boss. Zo blijven er nog twee nummers over, de skit tel ik niet mee. Dat zijn We Don’t Care en Throw ‘em Up. Die eerste heeft een rustigere vibe en helaas een niet al te boeiende rap en die laatste is een combinatie van rap en RnB.

Duidelijk een uiterst aardige plaat met hier en daar wat kanttekeningen. Makkelijk in het gehoor ligt het allemaal wel, wat de toegankelijkheid alleen maar vergroot. Nu alleen nog wat constanter worden.

(bron: Opus de Soul)