Ssscht...
????!! Een Coltranealbum van het jaar 1965, met het klassieke kwartet plus Sanders en andere uitmuntende muzikanten. Een uitstekende geluidskwaliteit, de energie van een Coltrane in topvorm (jaja een typische Coltrane van het jaar 1965 !): waarom heeft er dan ondanks al deze redenen nog niemand iets gepost bij dit album???
Vreemd...
Waar Coltrane in 1961 al Africa/brass opgenomen had, zet hij hier weer een plaat neer met de diepe, donkere, rituele Afrikaanse junglesfeer... Maar deze is anders dan Africa/brass die me altijd een beetje denken doet aan Mingus. Hier gaat Coltrane & co onder invloed van de zanger en percussionist, artiest Juno Lewis een minder swingende toer op maar des te meer diep, zwaar en ontroerend.
Deze nacht heb ik nog naar het openingsnummer geluisterd en daarna in mijn slaap hoorde ik nog Lewis' stem naarzinderen "soooOOO wee siiIING this MEeeEEloodY, sooooOOO wee SIIiing thiiiiss MEhelody..." .
"Vigil" is misschien wel hier mijn favoriet. Enkel Jones en Coltrane... allebei in trance, opzwepend op een spannende, met een bedoelde ingehoudenheid en toch zoooooo energiek. Het doet me een beetje denken aan de bevreemdende spanning die je soms bij Albert Ayler tegenkomt. Een nummer waar geen einde aankomt en dat hoeft ook niet

Verder zijn de andere nummers zeker en vast ook de moeite zoals Dustk Dawn dat ook op het schitterende "Living Space" staat.
Kortom een must voor iedere liefhebber van de latere Trane. Misschien niet even goed als "Sun Ship" (en op geen enkele manier te vergelijken met "A Love Supreme"), maar (zoals eigenlijk alles van dat jaar zalig is) een wederom originele, vergaande, maar doodeerlijke Coltrane en co.