Madvillain - Madvillainy (2004)

Label: Stones Throw

1. The Illest Villains (1:56)
  2. Accordion (1:58)
  3. Meat Grinder (2:12)
  4. Bistro (1:07)
  5. Raid (2:31)

met MED

6. America's Most Blunted (3:54)

met Lord Quas

7. Sickfit [Instrumental] (1:22)
  8. Rainbows (2:51)
  9. Curls (1:35)
  10. Do Not Fire! [Instrumental] (0:53)
  11. Money Folder (3:03)
  12. Shadows of Tomorrow (2:36)

met Lord Quas

13. Operation Lifesaver A.K.A. Mint Test (1:30)
  14. Figaro (2:25)
  15. Hardcore Hustle (1:22)

met Wildchild

16. Strange Ways (1:52)
  17. Fancy Clown (1:56)

met Viktor Vaughn

18. Eye (1:58)

met Stacy Epps

19. Supervillain Theme [Instrumental] (0:53)
  20. All Caps (2:10)
  21. Great Day Today (2:17)
  22. Rhinestone Cowboy (3:59)
avatar van shaadiq haynes
Teunnis schreef:

Ik vind abstracte hiphop een geschikte term voor deze plaat (en het merendeel van het andere werk van DOOM). Zowel muzikaal als tekstueel is dit een heel stuk abstracter dan andere hiphopklassiekers. Speelse productie, verrassende samples, complexe rijmschema, cryptische teksten en bovenal een hele hoop humor.

"Speelse productie, verrassende samples, complexe rijmschema, cryptische teksten en bovenal een hele hoop humor." -> helemaal juist, maar dat maakt deze hiphop toch niet 'abstract'? Onder 'abstract' begrijp ik eerder 'expertimenteel' en dus 'moeilijk toegankelijk' voor het grote publiek. Dat is hier toch niet het geval?

avatar van Teunnis
Ik zie abstract als het antoniem van concreet. Vergelijk een portret die net echt lijkt (concreet) met een schilderij met wat vage vormen en kleuren dat dan zogenaamd ook een gezicht moet voorstellen (abstract). Dan valt zowel de productie als de teksten wat mij betreft veel meer in de tweede categorie.

Experimenteel is echt wat anders, dan gaat het erom of je nieuwe dingen uitprobeert tijdens het productieproces. Je ziet natuurlijk wel vaak dat abstracte hiphop ook experimenteel is, net als bij dit album.

avatar van Dirruk
Heb het nooit als een klassieker kunnen ervaren. Het debuut en MM.. Food doen me veel meer.

Luistert lekker weg door de korte tracks. Erg origineel ook. Zou buiten het werk van DOOM niets kunnen bedenken wat hier nou op lijkt. Eerste kant is subliem. Daarna zijn het voor mij wat pieken en dalen. Vooral Quasimoto vind ik niet fijn om te horen. De laatste kant is dan wel weer een 5*. Rhinestone Cowboy kan wat mij betreft de boeken in als beste afsluiter op hiphop gebied.

Op naar het volgende album van mijn hiphop held (of schurk).

avatar van Shelter
Dirruk schreef:

Op naar het volgende album van mijn hiphop held (of schurk).

Het volgende album zal niet meer gemaakt worden?

avatar van Ernie
Ook een duidelijke 3,5* tot 4* bij mij. Ken hem al enkel jaren maar wat ik niet origineel heb beluister ik minder. Daar is deze week dus verandering in gekomen (lang leve discogs)

Allemaal best goed met enkele stevige uitschieters (Accordion, Meat Grinder, Amerikas Most Blunted en uiteraard Rhinestone Cowboy) maar ik hou, op dit moment, nog ietsje meer van Operation Doomsday en Mm... FOOD. Nummers zoals Vomitspit, Doomsday of Question zijn meer mijn ding. Maar op deze staan natuurlijk ook fantastische geluidscollages.

Uiteraard is dit een ander soort album, veel meer alternatief qua Beats en flows en alleen al daarom heel interessant. Ik zie deze echt nog wel groeien.

DANGERDOOM is ook onderweg en die ken ik nog helemaal niet. Ook benieuwd naar die plaat

RIP MF DOOM

avatar van Spoelworm
Heb er kort naar geluisterd op Ytube.
Ik weet niet genoeg van (moderne) hip hop dus sla me niet voor de oren met het onoverkomelijke feit dat ik het totaal verkeerd zal hebben, maar het doet mij op het eerste gehoor denken aan muziek die ik wel graag luister en dat is dat het een beetje die vibe van vroegere gang starr of zelfs een beetje Wu .

En laat ik vooropstellen, dat is positief, want ik heb dergelijke muziek het liefst vanuit de verloren jaren. Brand Nubian, Mobb Deep, Big L, dergelijke musikanten van de eind 80s begin 90s, waarschijnlijk omdat ik het in die tijd veel luisterde.

De nieuwe stroming heb ik dan eerlijk gezegd nooit echt serieus gevolgd, dus ik kan niet beoordelen hoe de kwaliteit tegenwoordig is. Ieder zijn ding zeker, maar als ik een waarschijnlijk erg slecht voorbeeld neem, bv een Lil Wayne , dat is dan niet echt aan mij besteed. Maar goed, dat is dan waarschijnlijk een commercieel voorbeeld (?) maar daar weet ik te weinig vanaf. Geen slecht woord voor die persoon die hem wel luisteren , dat vooropgesteld.

Waar ik wel wat vanaf weet , is dat dit album wel lekker old school klinkt, of mij iig die associatie laat maken.
En ik heb nog niet goed naar de tekst kunnen luisteren , maar ik meen niet echt veel b#tches en hoáa s voorbij hebben horen komen dus ik ga nu al maar vast uit van kwaliteit in de teksten. Sowieso sta ik er altijd versteld van dat die jongens altijd zulke enorme lappen teksten weten te onthouden.

Ik heb net even zitten kijken of ik hem hier kon bestellen, toen ik zag dat er ook een instrumentaal album is - een lp die heet Madvillainy Instrumentals.
iemand bekend met dat album, klinkt ook wel interessant.

deze moet ik nog even onder de juiste omstandigheden luisteren (lees relaxed op vrijdagavond) maar nu geef ik toch even kredit aan MM.
Wederom weer eens leuke (voor mij nieuwe) muziek ontdekt.

avatar van Dirruk
Shelter schreef:

Het volgende album zal niet meer gemaakt worden?

Ja wrijf het er nog maar eens in. Ik bedoelde eigenlijk een ander album, Vaudeville Villain in dit geval.

Overigens las ik laatst dat Madvillainy 2 voor 85% klaar was. Ik vermoed toch wel dat er komende jaren nog iets wordt uitgebracht.

avatar van Shelter
Dirruk schreef:

sorry! Dacht wellicht had je het nieuws gemist.
Vaudeville Villain is erg nice!

avatar van Cor
Cor
Bijzondere plaat. Eigenlijk een verzameling van 'snippets', fragmentjes, die samen toch een mooi geheel vormen. Toch maar eens even gecheckt nu 'ie weer zo in de spotlights staat. En het is een mooie luistertrip.

avatar van Rvdz
Na een aantal luisterbeurten, waarbij ik hem bij de eerste nog afdeed als te vluchtig en rommelig, is het kwartje wat betreft deze plaat ook bij mij grandioos gevallen. Wat een heerlijke luistertrip is dit, die ik juist door het "rommelige" karakter moeiteloos een paar keer achter elkaar kan luisteren zonder dat hij begint te vervelen. All Caps was al een tijdje een favoriet, America's Most Blunted en Shadows of Tommorow mogen zich daar nu ook bij voegen.

avatar van Lau1986
Ik moest in het begin ook even wennen aan dit album. Het is inderdaad een heerlijke luistertrip en de stem van MF DOOM is erg fijn. Toch ben ik (nog) niet verpletterd door het album. Interessant album vooral.

avatar van dumb_helicopter
Genietbaar en afwisselend, maar na een paar keer beluisteren laat het nog niet de nadruk na om er een meesterwerk van te maken. Nog iets te vrijblijvend en te vergankelijk, maar wie weet verandert dit alsnog.

avatar van Johnny Marr
dumb_helicopter schreef:
maar wie weet verandert dit alsnog.

Dat zal wel nog veranderen (hoop ik), bij mij was de eerste indruk gelijk aan de jouwe.

avatar van TornadoEF5
Ik weet het niet zo goed. Ik ken eigenlijk bijna niets van hip hop, maar het klinkt alvast een stuk mooier dan de hip hop die ik zover heb gehoord, maar om nu te moeten zeggen dat ik dit album veel zal opleggen, weet ik gewoon niet echt. Goed, normaal gezien zal ik nog een paar hip hop albums opleggen de komende weken (Kendrick Lamar, Wu-Tang Clan, DJ Shadow, Nas, Yeezus van Kanye, misschien The Pharcyde of Gang Starr ook wel eens). Als iemand suggesties heeft, let me know.

avatar van MJ_DA_MAN
TornadoEF5 schreef:
Ik denk dat het beter is als je eerst deze artiesten beluistert, en daarna aangeeft wie je wel en niet beviel. Deze namen vallen onder hiphop, maar de meeste lijken bijna, of totaal niet op elkaar qua stijl. Dan ben je een stuk wijzer en is tips geven makkelijker.

MJ_DA_MAN schreef:

Oké, en waar kan ik het resultaat dan posten?

EDIT: De 3.5* is een voorlopige rating. Moet het meer beluisteren. Slotnummer misschien zelfs nog beste. Meestal een goed teken, want dat toont vaak aan dat ik groei doorheen een album en dat er groeimarge op zit voor toekomstige luisterbeurten.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
TornadoEF5 schreef:
Oké, en waar kan ik het resultaat dan posten?

Dit soort dicussies worden hier (op MuMe) wel vaker gevoerd. Hoe kunnen mensen zonder achtergrond in hiphop, die denken dat het alleen over bitches en bling gaat, een beetje in contact komen met goeie platen uit het genre?

Volgens mij worden meestal wel dezelfde tips een beetje gegeven. Atmosphere, CYNE, Nujabes, The Roots, A Tribe Called Quest, Run the Jewels, (ik zou zelf nog zeggen Open Mike Eagle), etc. etc., dus misschien is het handig als er een topic is om naar te verwijzen. Misschien kunnen we deze daarvoor gebruiken? Hip-Hop voor beginners

panjoe schreef:

Op zich heb ik niets tegen muziek dat alleen over "bitches" en "bling" gaan, maar het moet me wel een beetje liggen instrumenteel gezien. DJ Shadow ligt me alvast een stuk meer. Maar Madvillain was ook niet slecht.

Ik heb vroeger wel wat hip hop geluisterd, maar dat was vooral bij vrienden, en vaak erg commercieel of inderdaad over het "gangsta- en drugsleven". Dit is totaal iets anders, DJ Shadow is dat ook inderdaad. Ik zal verder later een post in die thread maken, vanaf wanneer ik wat meer geluisterd heb.

avatar van legian
Ansich is zo'n topic niet zo'n gek idee. Gezien de vele verschillende stijlen die er zijn is dat wel een idee om daar leven in te brengen. Merk dat ik ook snel ondergesneeuwd raak in het grote aanbod en dan vaak bij de grotere/commerciële/bekende artiesten uitkom. Wat vaak niet een bijster groot succes is. De tips die hier en daar bij de albums te vinden zijn leveren vaak meer succes. Zo ben ik panjoe nog steeds dankbaar voor de tips bij Gorillaz een aantal jaar terug. Ik zet het topic vast in mijn updates.

Bij dit album kwam ik echter dankzij het Mume top 40 eindspel. Deze staat daar in de keuze lijst en in de afgelopen paar jaar heb ik hier veel goede verhalen over gehoord. Dus ik dacht, laat ik de kans maar eens wagen. Tot dusver eigenlijk niet teleurgesteld, de plaat heeft een vrij relaxte sfeer voor mijn gevoel. Doet me af en toe zelfs wat denken aan Gorillaz.

avatar van Tommoo
Is het bij sommige mensen nodig om hiphop te 'leren drinken'? Bij mij leek dit het geval. Tot 5 jaar geleden had ik deze plaat altijd links laten liggen, misschien een enkel nummer te pruimen gevonden als iemand het op de achtergrond opzette maar er verder niet de aandacht aan gegeven die deze prachtplaat verdient. Via een enorme omweg van hiphopartiesten en albums ben ik dan afgelopen week (ja, geweldig laat i know) uiteindelijk bij deze plaat terechtgekomen. Wat een ontdekking! Soms zou je willen dat je de schoonheid van een album weer voor het eerst kon beluisteren. Dit is er daar voor mij een van, wat een flow, chapeau.

avatar van Kos
Kos
Wat is dit toch briljant. Madlib echt op zijn top hier.

avatar van Barney Rubble
Met name de enthousiaste, fantastierijke sfeer blijft me bij. Het album heeft inderdaad een ietwat fragmentarisch karakter, maar hierdoor is de muziek ook consequent spannend. Het voelt aan als de soundtrack voor de slechterik van een cartoon. Best een origineel uitgangspunt! MF DOOM heeft verder een fijne rapstijl die goed samensmelt met de uitmuntende arrangementen. Een erg fijne plaat, die ik achteraf gezien eerder een kans had moeten geven. Al was het maar omdat Steve Reich en Gentle Giant worden gesampled.

avatar van niesiehey
Madlib en MF DOOM, misschien de beste combo ooit.