Marillion - B'sides Themselves (1988)

Label: EMI

1. Grendel (17:15)
  2. Charting the Single (4:48)
  3. Market Square Heroes (3:56)
  4. Three Boats Down from the Candy (4:01)
  5. Cinderella Search (4:21)
  6. Lady Nina (3:43)
  7. Freaks (4:04)
  8. Tux On (5:12)
  9. Margaret [Live] (12:17)
  10. Cinderella Search * (5:24)
avatar van bikkel2
Aah! Vandaar.

avatar van Leptop
Lady Nina.... mooie herinneringen aan. Bospop in Weert, heel lang geleden. Fish live. En met Lady Nina live live en topless erotisch dansend met Fish. Hilarisch.

avatar van vigil
Ze stond achter een doorschijnend scherm toch?

avatar van Kos
Kos

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Kos schreef:
Grendel is wel een vet nummer. Staat die op geen 1 normaal album?
Niet echt. Hij stond op de EP die aan het debuutalbum voorafging (en die in zijn geheel in deze verzamelaar bevat is).

Kos schreef:
Grendel is wel een vet nummer. Staat die op geen 1 normaal album?

Noppes... hoewel, op de remaster van Script uit 1997 staat ie ook, als bonusnummer dan. De Fair Deal Studio uitvoering wel te verstaan. Grappig om deze te horen want deze is behoorlijk afwijkend van de uitvoering op deze cd. hij duurt ook nog eens 2 minuten langer...

avatar van Leptop
vigil schreef:
Ze stond achter een doorschijnend scherm toch?

Klopt. 1e couplet alleen en toen ging de nagel door het scherm en vul de rest zelf maar in...

avatar van Brutus
Leuke verzamelaar. Alleen niet compleet. Er zijn in de jaren 80 wel meer B-sides verschenen. Zou wel mooi zijn, als deze er ook op zouden staan.

Ik denk aan bv
Shadows on the Barley
Story from a Thin Wall
The Bell in the Sea
Tic-Tac-Toe

avatar van vigil
Van dit rijtje is enkel The Bell in the Sea een B kant maar die kwam in november 1989 ter wereld (b kant The Uninvited Guest) dus ruim een jaar na de release van dit album en bovendien met een andere zanger.

De andere drie zijn demo's van begin 1988 welke op het volgende album terecht zouden moeten komen enkel kwam dat album er niet... sommige teksten werden op Vigil ingezet en sommige muzikale ideeën op Seasons End. Deze nummers die jij nu noemt (en waar er nog een stuk of 5 van zijn) verschenen voor het eerst op cd in 1999 bij de remaster van Clutching. Eind vorig jaar ook in de zeg maar 30th anni box van CAS. Maar dus zeker geen b kanten.

Casartelli schreef:

Volgens mij klopt dat niet. Volgens mij zijn Market Square Heroes en Three Boats opnieuw opgenomen songs (uit 1984 en met drummer John Martyr).
En dat is logisch want de 1982-versies waren beiden een a-kant.

Mijn enige minpuntje aan deze plaat is dat op de cd de ge-editte versie van Cinderella Search staat (van de 7"single) terwijl juist de lange versie (van de 12") zo mooi is (een flinke minuut verschil).

Verder is van Lady Nina ook een flinke lange versie beschikbaar, maar die staat op Brief Encounter. Leuk weetje is dat juist om die EP te promoten Lady Nina ook als single is verschenen, maar dan als a-side. Wat dus de verklaring is dat Lady Nina hier alleen in ge-editte versie op staat.

Going Under (de b-kant van Incommunicado) had niet misstaan op deze plaat, maar dat er misschien niet meer op gepast.

Zo, nu genoeg gebetweterd.

3,5 ster voor de cd-versie en 4 ster voor de lp-versie

AOR_Lover
Grendel en Margareth zijn de 2 toppertjes wat mij betreft. Marillion en met name Fish ben ik anno 2020 nog steeds niet zat. Tijdloze nostalgie. De fanclubdag in Tivoli staat me nog helder voor de geest.

avatar van Crimson1969
Zo blij met dit album destijds en nog steeds. Veel bands mochten willen dat ze zulke briljante B-kantjes hadden. Na Grendel is het lastig kiezen wat een favoriet is, heb maar wat aangeklikt. Alles is top wat mij betreft.

Nostalgie gaat vaak samen met euforie en soms ook niet maar dit is en blijft een bijzondere plaat voor mij.
Deze gaat altijd met veel plezier en fijne herrinneringen de speler in. Misschien nog een halfje erbij

avatar van ricardo
Deze na een tip van user musicborst via markplaats op cd in huis gehaald. Ging mij puur om het nummer Grendel, waarvan ik het nog steeds vreemd vind dat ze die nooit op een regulier album hebben gezet, want wat een nummer is dat zeg! In 1 woord geweldig!! Cinderella Search is ook een pracht nummer. Eigenlijk klinkt alles super, en je zou als je niet beter zou weten bijna van een 5de studio album na Clutching at Straws van Marillion met Fish kunnen spreken. Als dit al minder werk is en b kantjes zijn tja, Grendel vind ik persoonlijk bij hun beste 10 nummers ooit horen!!

Mssr Renard
Grendel staat op de eerste EP, dus is gewoon regulier uitgegeven. De EP Market Square Heroes, waar ook nog Three Boats Down from the Candy op staat (een andere versie dan hier op B-sides Themselves).

Die EP is in de SIngles Box 82-89 ook aanwezig, dus in feite ook op CD verkrijgbaar, maar volgens mij kost die eerste EP helemaal niet zoveel tegenwoordig.

Maar deze cd was ook mijn eerste (of tweede) kennismaking met de band. Ik kreeg Thievin' Magpie en Bsides Themselves (en Vigil) alledrie tegelijk op cassettebandje, dus ik was als 13jarige gelijk bijna helemaal ondergedompeld. Toentertijd wist ik niet wat ik hoorde. Ik vond Grendel het meest fantastische wat ik ooit had gehoord. Nu niet meer, maar ik kraak het nummer niet af. Het raakt mij niet meer zo.

Mssr Renard schreef:
Grendel staat op de eerste EP, dus is gewoon regulier uitgegeven.

Hij doelt op een regulier studio-album (dus Script, Fugazi, MC of CaS).

Mssr Renard
Ja het cdtijdperk gooide wel roet in het eten. Want de lp-kopende Marillion-fan had wel veel gaafs in huis. EMI zorgde er wel voor dat er flink wat uitkwam naast de langspelers.

Ja dat klopt

avatar van vigil
Overigens niet qua deze plaat. Geen heruitgave, geen remaster, geen versie met bonustracks e.d.

vigil schreef:

Hij doelt op een regulier studio-album (dus script, Fugazi, MC of CaS).
Klopt exact, voor mij begint Marillion bij Script From A Jester,s Tear Dat elpeetje is natuurlijk leuk vanwege Grendel, maar dan kun je beter deze of b.v de 2 cd van Early Stages nemen, want dan heb je er nog een hoop ander leuks bij.

Mssr Renard schreef:

Volgens mij is die oorspronkelijke elpee nooit als cd uitgebracht en op cd alleen maar als bonus of op verzamelaars of live albums ondergebracht. Die verzamelaar die je noemt heb ik ook gehad, en gelijk weer van de hand gedaan. Teveel dubbele nummers erop, en daarom alleen maar voor die hard fans, en niet voor beginners die de band willen leren kennen. Als ik hem nu weer hoor valt het misschien wat mee, maar een jaar of 10 terug kon ik er toen niets mee.

ricardo schreef:
Volgens mij is die oorspronkelijke elpee nooit als cd uitgebracht en op cd alleen maar als bonus of op verzamelaars of live albums ondergebracht..

Er is toch geen enkele reden om de oorspronkelijke lp (maxi-single) op cd uit te brengen... Alles wat daar op staat staat ook op deze cd! Toch hebben ze het gedaan met alle singles in zo'n duur doosje, puur voor de fans (verzamelaars) om wat cashflow te genereren.
De titel B'sides Themselves is dus eigenlijk misleidend, er staan op deze cd ook een paar A'sides op!

Mssr Renard
Nee, musicborst, er staat geen enkele a-side op deze plaat. Geloof me nou maar. Ik heb dat eerder al eens helemaal uitgelegd.

Market Square en Three Boats zijn nieuwe versies met John Martyr uit 1983.

Deze plaat is echt wat het is: de bkantjes van de band t/m Clutching. De laatste "Fish"-single was Freaks (live), maar de b-kantjes daarvan waren al verschenen op Thievin'.

Blijft over dat originele 1982-versies van Market Square en Three Boats nog minder makkelijk te vinden zijn op cd als Grendel.

Er is echt niets aan te merken op deze plaat. Misschien hadden ze alleen van de lp een dubbelaar moeten maken. Nu staat er 30 minuten per plaatkant opgepropt.

Er zijn trouwens meerdere interessante songs die de lanspelers nooit hebben gehaald, maar dat waren a-kantjes:
- Kayleigh (alt. mix)
- Lavender Blue
- Charting the Single (live)
- Assassing (12 mix)
- Garden Party (live)
- Hearts of Lothian (extended mix)
- Sugar Mice (extended version)

maat de grootste misser is wellicht Going Under,, een nummer dat van de originele lp is weggelaten maar wel als b-kant van Incommunicado is verschenen.

Nog wat liveversies van: Kayleigh, Script, Fugazi, White Russian, Incommunicado (uiteindelijk op Thievin' of Loreley uitgebracht, meen ik)

Mssr Renard schreef:

Market Square en Three Boats zijn nieuwe versies met John Martyr uit 1983.

Excuses moi, dat was ik even vergeten! Alhoewel het daardoor natuurlijk niet een heel ander nummer is geworden. Ik moet de 1982 versies opnieuw beluisteren voor de verschillen. Ik neem aan dat de singles box wel de originele versies hebben...

musicborst schreef:

Met name Three Boats klinkt veel fijner met Martyn dan met Pointer. Al had ik Charting, Three Boats én Grendel graag eens gehoord met Mosley. Maar ik denk dat Mosley niet lekker uit de voeten zou kunnen met Grendel, omdat het zo straightforward is, net als Sweet Margaret en The Web. Allemaal songs waar Mosley zich niet aan gewaagd heeft. Market Square, He Knows You Know, Garden Party, Forgotten Sons zijn weer songs waar Mosley echt lekker mee uit de voeten kon, omdat ze toch wel grooven.