Urbanus - Urbanus VI (1982)

Belgiƫ
Pop / Folk
Label: Philips

1. Hittentit! (2:02)
  2. Publiciteitsjaren (4:22)
  3. Kodazuur (3:00)
  4. Katrien (4:45)
  5. Waf-waf-waf [Live] (5:48)
  6. Belastingcontroleur (4:42)
  7. Rustige Ouwe Dag (4:16)
  8. Zonder Pracht, Zonder Praal (3:45)
  9. Ik en Morris (4:22)
  10. 'k Zal 't Zelf Doen (1:41)
avatar van timhardt
In zijn meest succesvolle periode ongetwijfeld...ik prefereer de periode net ervoor, wat niet wil zeggen dat hier niets lekkers opstaat: hittentit & kodazuur als hits, publiciteitsjaren is hilarisch (ik stond daar ook met twintig onderbroeken aan ). Zo ook belastingcontroleur (die clip!). Met rustige ouwe dag & zonder pracht, zonder praal bewijst meneer Van Anus nog maar eens dat hij perfect weet waar je de gevoelige snaar precies moet raken.

avatar van dazzler
URBANUS VI 1982
is van de eerste tot de laatste groef onderhoudend.
Er staan een behoorlijk aantal sterke songs op en drie moppen.
Waf-waf-waf is een live opname, tracks 9 en 10 zijn studiograppen.

De zinderende hardrocker Kodazuur en de synthpop hit Hittentit
zijn wellicht het bekendst, want het waren beide veel gedraaide singles.

Publiciteitsjaren (geen single) kreeg al snel de status van klassieker
omdat Urbanus daar zeer creatief de ontluikende sexualiteit beschrijft.
Later zou hij op de hit Poesje Stoei gelijkaardige metaforen gebruiken.

Maar ook Belastingscontroleur (ik herinner me een televisieclip)
en de middeleeuwse ballade Zonder Pracht, Zonder Praal zijn goed.

Een jaart later verscheen de single Awel Merci / 123 Rikke Tikke Tik
die eigenlijk perfect aansluit op dit door Jean Blaute geproducete album.

avatar van Madjack71
Ik weet nog dat ik destijds voor mijn radio-cassetterecorder zat, telken male op de play-stop knop drukkend, omdat ik de teksten van liedjes als Publiciteitsjaren en Kodazuur wilde neerpennen. Vond Urbanus hilarisch leuk toen en nu nog. Hittentit! is heerlijke nonsens en Publiciteitsjaren een klassieker wat mij betreft. Kodazuur rockt nog steeds goed en Katrien en Rustige Ouwe Dag geven aan dat Urbanus naast humor, ook met gemak andere gevoelens kon brengen, die door zijn belgische timbre en licht schuurpapieren stem, mij i.i.g. konden bekoren. Waf-Waf-Waf en Ik en Morris zijn weer leuk, om na zo'n tijd weer eens te horen. De Belastingcontroleur heeft een soortgelijke opbouw qua tekst als Madammen met een Bontjas.
Over het geheel genomen een leuke en gevoelige plaat om eens op te zetten.

avatar van Supersid
Jammer van 9&10, toch minder geslaagd... Daarvoor een zeer puik album, misschien inderdaad 1 van zijn beste studiopogingen.