The Beatles - Rubber Soul (1965)

Label: Parlophone

1. Drive My Car (2:30)
  2. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (2:05)
  3. You Won't See Me (3:22)
  4. Nowhere Man (2:44)
  5. Think for Yourself (2:19)
  6. The Word (2:43)
  7. Michelle (2:42)
  8. What Goes On (2:50)
  9. Girl (2:23)
  10. I'm Looking Through You (2:27)
  11. In My Life (2:27)
  12. Wait (2:16)
  13. If I Needed Someone (2:23)
  14. Run for Your Life (2:18)
  15. I've Just Seen a Face * (2:04)
  16. It's Only Love * (1:53)
avatar van Jord
Ik heb altijd het idee dat dit een beetje ondergewaardeerd Beatle-album is, als zoiets uberhaupt al bestaat. Het is een van mijn favorieten.

avatar van Kos
Kos

avatar van Zachary Glass
Hoe begin je een bericht over dit album?

Het vormt samen met "Revolver" & "A Hard Day's Night" mijn magisch trio.

Magisch trio - omdat ze me altijd, altijd gelukkig weten te maken. Er straalt zo'n levenslust uit die albums ... prachtig gewoon.

"Nowhere man" gaat gewoon over mij ... vrees ik.

En de veneinige humor in "Norwegian Wood" is van alle tijd. Jaja ... de frustraties van het mannelijke geslacht zijn een rijke voedingsbodem

"In My Life" is het soort nummer dat iedereen wel wat doet, denk ik. Zowel je pa, ma als je oma & opa ... Little Richard zei ooit: "If your parents like it, it ain't rock & roll!" Wel, dan is het maar geen raaaaaaaaawk & roll, maar "gewoon" een schoon lieke

En die rustigheid waar Kos het over had - daar had ik eigenlijk nog nooit over gedacht, maar 't is een feit. Daar voel ik me wel thuis in ... rustigheid.

Wat me ook nu meer opvalt dan vroeger: het totaal afwezig zijn van hokjesgeest op dit album. De country van "What Goes On", de sitar van "Norwegian Wood", ...

Het mooie is dat ze die "vreemde" invloeden volledig integreerden in hun geluid. Het klinkt absoluut niet dissonant, het is één geheel. Mooi is dat

avatar van Kos
Kos
Drive my car is eigenlijk een beetje dissonant op dit album. Dat is toch wat meer ouderwets klinkende rock & roll

-edit- ouderwets voor de Beatles dan

avatar van gemaster
Tsja, wat zal ik zeggen. Het zijn The Beatles, dus dit album is per defenitie goed. Het is alleen wel het minste album van de studioperiode. 4 sterren.

avatar van loveis
Mijn favourite Beatles album. Dit album geeft mij altijd een zonnig humeur. Classic songs als In My Life, Norwegian wood, Michelle and Girl.

avatar van HiLL
Ja een naar mijn mening ondergewaardeerd album. Het eerste album waarop geexperimenteerd werd door deze geweldige band. En het eerste album waarop een goed nummer van Starkey staat, in de vorm van What Goes On, een geweldig lekker nummer. Oke oke in samenwerking geschreven door de legendarische 2. In My Life, ooit uitgeroepen tot best geschreven nummer ooit, door een groot aantal mensen die er 'verstand' van hebben.

Ja ik vind het een heerlijk album.

Kos schreef:

Erg rustig vooral.

Dat valt wel mee toch, dit album is niet perse minder 'wild' dan Revolver bijv.

avatar van T.O.
HiLL schreef:

Dat valt wel mee toch, dit album is niet perse minder 'wild' dan Revolver bijv.

Nou ja, ik zie hier geen Tomorrow Never Knows opstaan bijvoorbeeld. Tekstueel is het allemaal ook wat meer 'regulier', als ik dat mag zeggen

Ok dat is waar T.O.

avatar van Music4ever
Één van de beste albums ooit vind ik.
Nummers als Girl,In my Life,Wait,Michelle,If I needed Someone,Drive my Car. Ja,eigenlijk allemaal
Ik vind ze allemaal geweldig.
Dit moet je gewoon luisteren,zo mooi.

Inderdaad, allemaal goede nummers, stuk voor stuk. Dat instrumentale piano-gedeelte van 'In My Life': wondermooi, echt schitterend. Verder is ook 'You Won't See Mee' heel mooi. Topper: 5*.

avatar van HiLL
Wat ik zo waardeer van McCartney is het ultieme popgeluid wat hij maakt bijvoorbeeld bij I'm Looking Through You om vervolgens wel tegen het einde ff dat
net wat ruigere er tegenaan te gooien. Iets wat rocky en die stem ff net wat rauwer...heerlijk!

avatar van Music4ever
HiLL schreef:

...............Dat is idd typisch Mccartney.
Maar wat dacht je van Michelle?
Prachtig Mccartney nummer met schitterend intro en outro.............het Mccartney nummer op dit album als je
het mij vraagt.

Music4ever schreef:

...............Dat is idd typisch Mccartney.
Maar wat dacht je van Michelle?
het mij vraagt.

Absoluut...ik waardeer het nummer dan ook zeker. Al kan ik mij voorstellen dat mensen het nummer haten...zoet, zacht...ach ik heb een enorm zwak voor de nummers van McCartney.

avatar van Koekebakker
HiLL schreef:

Al kan ik mij voorstellen dat mensen het nummer haten...zoet, zacht...

Haten is veel teveel van het goede (slechte?), maar ik vind Michelle inderdaad een van de mindere nummers van deze plaat. Ik prefereer bijvoorbeeld het bijna net zo zoete, zachte van Lennons Girl, dat nog wel net iets stekeligs heeft.

Maar verder niets dan lof over Rubber Soul. Soort van 'perfecte popplaat' voor mij, nog meer dan Revolver. Praktisch non-stop juweeltjes van liedjes van zo'n tweeenhalve minuut. Kort, bondig, vol prachtige melodieen en schitterende samenzang. De aanstekelijke up-tempo liedjes als Run For Your Life en I'm Looking Through You vervelen me nog altijd geen seconde en vooral Lennon vind ik in topvorm in Norwegian Wood en In My Life (ook al zo'n zachte en zoete Lennon).

avatar van tomthumb
Het werd allemaal wat rustiger door die pretsigaretjes van Dylan. Lekker chillen met een akoestische gitaar. Hoewel Drive my car er nog stevig op los rockt. Overigens die piano in In my life is een versneld klavecimbel o.i.d. Hieruit blijkt hoe belangrijk ook George Martin is geweest in de ontwikkeling van de Beatles.

avatar van Gajarigon
Kos schreef:
Erg rustig vooral.

Ziedaar de reden waarom ik dit 5* geef. Heerlijk kalm. Ik denk dat ik deze beter vind dan Abbey Road.

Ik vind dit de op 2 na beste beatles cd.
Hij is lekker kort, er staat absoluut geen vulling op en hij luistert heerlijk weg.

avatar van avdj
Toppers zijn Norwegian Wood en Girl. Beter dan AR deze.

Vergeet AUB niet In My Life als topper, die tekst alleen al.
Brrr!!!

avatar van HiLL
Rubber heeft Abbey van de troon gestoten...weet nog niet hoe lang.

Kijk nou, en hoe is dat gekomen HiLL?

avatar van gemaster
Heiligschennis! Abbey Road is op alle vlakken een betere plaat.

avatar van avdj
Vind ik niet, zeker niet als je bekijk dat deze veel ouder is. Norwegian Wood bijvoorbeeld vind ik beter dan welk nummer dan ook op Abby Road. Girl vind ik heel meeslepend. Lennon hè?

avatar van thyson
En wat meer is, Rubber Soul straalt nog jeugdig enthousiasme en onvolmaaktheid uit terwijl Abbey Road eerder de laatste tour de force is van een band die de knepen van het vak misschien net iets té goed onder de knie heeft.

Het is allemaal een kwestie van smaak. Abbey Road is wat veelzijdiger dan Rubber Soul. Rubber Soul is weer wat tja hoe kan ik dat nou onder woorden brengen.....
'romantischer'.

Rokol schreef:
Kijk nou, en hoe is dat gekomen HiLL?

Misschien omdat ie inderdaad wat romantischer is.
Omdat ik deze als eerste op cassette had en ik er altijd een zwak voor heb gehad. Het klinkt gewoon lekker fris ofzo...het plezier wat de beste mannen hebben gehad tijdens het maken hoor ik er gewoon vanaf. Daar waar Abbey inderdaad perfecter is.

avatar van avdj
Vanaf Girl vind ik het album opeens een stuk beter, van alle nummers daarvoor vind ik aleen Norwegian Wood écht goed.

avdj schreef:

Ik vind Think for Yourself toch een van de betere nummers. (Harrison)