Foals - What Went Down (2015)

Label: Warner Bros.

1. What Went Down (4:59)
  2. Mountain at My Gates (4:04)
  3. Birch Tree (4:21)
  4. Give It All (4:47)
  5. Albatross (5:23)
  6. Snake Oil (4:21)
  7. Night Swimmers (4:44)
  8. London Thunder (4:14)
  9. Lonely Hunter (4:37)
  10. A Knife in the Ocean (6:52)
avatar van mattman
Hmm. Dit album is wel erg braaf. En daardoor een beetje saai. Het begint best veelbelovend maar na 2-3 nummers gaat de verveling toeslaan bij mij. Geen pakkende nummers. Al is dit nu ik erover nadenk nooit écht mijn bandje geweest.

avatar van coldwarkids
Het is jammer dat What Went Down als eerste aan de beurt komt. Start de plaat al gelijk bij nummer 2. Wat een irritant kut nummer is dat. Met geschreeuw. Dat moet Foals niet doen. Past totaal niet bij hun sound. Verder is de plaat te braaf inderdaad.

avatar van stoepkrijt
What Went Down is de nieuwe Inhaler, Mountain at My Gates de nieuwe My Number. De eerste is brute rock, de tweede verdomd catchy poprock. En ik zie nóg een parallel met het vorige album: de andere nummers zijn een stuk minder interessant. Dat kan ook moeilijk anders met twee van zulke toppers, maar toch vind ik het jammer.

Voorlopig spreken Give It All en Night Swimmers me ook wel aan, de andere nummers groeien hopelijk nog wat.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Zeer afwisselend en goed album, was niet zo bekend met de band maar voer voor de jaarlijst

avatar van Gele Stift
Helaas wederom een lichte teleurstelling na Holy Fire, waar de laatste naarmate de tijd voorderde wel een redelijk plaatje bleek te zijn, zit dat er waarschijnlijk niet in voor What Went Down. Zo´n opener is dus haast al op het pathetische af, een drang om je te bewijzen ten opzichte een nieuwe fanbase/jongeren? What Went Down is waarschijnlijk een van de slechtste singles van dit jaar, dat geschreeuw moeten ze gewoon achterwege laten en daar ligt de kracht van Foals ook niet. Regelmatig hoor je wel de potentie die ten volle glorie kwam in Total Life Forever, maar dat blijkt ook net de bottleneck van Foals, het blijkt gewoon onmogelijk om die plaat te everaren.

avatar van WoNa
De plaat opent met een monument. Perfect opgebouwd en steeds weer een stap meer. Dat betekent ook dat het hoogtepunt echt achter mij ligt als de titelsong over is. Daarna wordt ik op en neer geslingerd tussen nummers die ronduit braaf zijn, soms te braaf en stevige indie rock. Het C-woord komt regelmatig boven drijven in mijn gedachten en sinds 'X & Y' heb ik daar helemaal niets meer mee. Vreemd genoeg komen er ook allerlei ideeën over Bee Gees bovendrijven. Dat kan komen omdat ik recentelijk een aantal van hun jaren 60 incarnatie LPs heb gehoord, maar dan nog. Foals is nog steeds een band die niet het makkelijke pad bewandelt, maar bij sommige nummers overvalt me een Coldplay achtige gezapigheid. Dan zet ik 'What Went Down' nog eens op en dan schijnt de zon direct weer. Plaat met twee gedachten. Welke gaat winnen in 2017?

Het hele verhaal staat hier op WoNo Magazine.

avatar van repelstefan
Tweede uitschieter die ik pas later ontdekt hebt (na What Went Down) is A Knife In The Ocean. Wat een prachtnummer, misschien wel het beste nummer van 2015 voor mij. Het verbaast me dat maar weinig mensen die mening lijken te delen. Ach ja, iets met smaak en twisten ofzo

avatar van JVT
JVT
Dat is ook een favoriet van mij, geweldig nummer. Krijgt van mij een sterretje samen met birch tree!

avatar van VladTheImpaler
repelstefan schreef:

Als What Went Down niet zo geweldig was geweest dan was dit mijn favoriete nummer van het album

avatar van Frisoboei
Echt een band die door de jaren heen is gegroeid. Muzikaal erg sterk en echt een eigen sound. Live ook heerlijk dit!

avatar van El Stepperiño
Redelijk constant goed album dit met een paar mooie uitschieters. Wordt wel beter naarmate meer beluisterd in mijn geval. Om af en toe eens heel hard op te zetten, vooral dat eerste nummer. Weet de buurman ook weer even dat ik nog leef.

Poosje geleden hoorde ik Birch Tree op de radio. Nee geen Q music of 538, en mijn aandacht was gewekt. Leuk bandje dit.

avatar van aerobag
Album nummer 4 van Foals in de MuMe Top 1000. Zal ik mijn vaste riedeltje maar afgaan? Leuke ‘eigen’ sound, met vlagen innovatief, maar wel veel same same weinig different. Beetje alsof je het wisselende maandmenu besteld bij de chinees; hier en daar wat variatie maar door de sausen smaakt het toch allemaal hetzelfde. Dit is ook niet bepaald mijn favoriete Foals (Total Life Forever en Antidotes vind ik wat meer uitschieters hebben), maar de eerste drie nummers mogen zo op de Greatest Hits of Foals, wat een zeer puike compilatie zal worden van deze band. Maar dat heb ik bij een ander album ook al eens gezegd. Ik zal nu stoppen met in herhaling vallen, ik lijk Foals wel.

avatar van Film Pegasus
Ik ben niet zo echt fan van de zangstijl van Yannis Philippakis, maar muzikaal zit het nog wel leuk bij Foals. Een frisse brede kleur met de nodige gitaren en synths. Ik kan me voorstellen dat ze live wel de moeite zijn (nog niet gezien). Best wel een aangenaam album. Er is niet echt een nummer dat blijft hangen, maar het is toch wel genieten.