A Flock of Seagulls - Wishing (2015)

Alternatieve titel: The Very Best

Label: Music Club Deluxe

1. Wishing (If I Had a Photograph of You)
  2. I Ran
  17. Living in Heaven
  18. Transfer Affection
  19. Nightmares
  20. The More You Live, the More You Love
  21. Who's That Girl (She's Got It)
  22. Pick Me Up
  23. (It's Not Me) Talking
  24. D.N.A.
  25. The Traveller
  26. Telecommunication
  27. Heartbeat Like a Drum
  28. European (I Wish I Was)
  29. Never Again (The Dancer)
  30. Remember David
  31. Lost Control
  32. Standing in the Doorway
  33. Committed
  34. I Ran [Extended Version]
  35. The More You Live, the More You Love [Extended Version]
  36. Wishing (If I Had a Photograph of You) [Extended Version]
avatar van vigil
Beste mensen, ik zou het met jullie graag eens willen hebben over a Flock of Seagulls. Een ernstig onderschatte band met een belachelijke naam en 4 mannen die er ook nog eens belachelijk uitzagen. Maar we zitten hier op Music Meter dus het gaat om de muziek en die is dan weer fantastisch.

De band heeft inmiddels veel meer verzamelalbums dan reguliere studioplaten. De kans dat het verschil daarin nog groter gaat worden is inmens want platen maken doen ze niet meer en verzamelalbums verschijnen op regelmatige basis. Vaak van die cdtjes met een liedje of 12 of zoals deze A Flock of Seagulls - The Best Of (1986) wat de bekendste is van het stel zelfs met maar 10 liedjes.

Music Club Deluxe heeft een ieder geval het probleem welke verzamelaar te nemen voor je opgelost. Dat is heel simpel, dat is deze! 36 liedjes op 2 stampvolle cd's voor de lieve som van een euro of 8. Dat zou voor iedere 80's liefhebber een no brainer moeten zijn... Of niet want wat bieden die 2 cd's met dus in totaal 36 liedjes ons nu eigenlijk?

A Flock of Seagulls heeft ons 5 albums gegeven plus een EP welke de start van hun carriere was. Dat van die vijf albums kunnen we gelijk doorstrepen want op deze verzameling zijn maar vier platen aanwezig. De comebackplaat uit 1995 die gigantisch flopte, bovendien slecht is en dus eigenlijk enkel een plaat is want een comeback kwam er niet van is niet vertegenwoordigd. Wat dan wel?

A Flock of Seagulls - Modern Love Is Automatic (1981)
Het debuutwerkje van de band, de EP dus waarop de band nog alle bekendheid moest vergaren staat er gewoon in zijn geheel op. Nu moet er wel bij aangetekend worden dat 3 van de 4 nummers van de EP ook op hun debuutplaat te vinden zijn waaronder dus ook het briljante titelnummer van deze EP.

A Flock of Seagulls - A Flock of Seagulls (1982)
Dan de eerste echte LP, slechts 1 van de 11 nummers staat niet op deze verzamel cd. Of te wel vrijwel alles op het nummer Tokyo na. Uiteraard de bekende hits I Ran (So Far Away) en Space Age Love Song maar ook fantastische albumtracks als Man Made.

A Flock of Seagulls - Listen (1983)
Dan de altijd lastige tweede plaat. Nou ja lastig, met Wishing (If I Had a Photograph of You) hadden ze gelijk weer een knoepert van een hit en bovendien 1 van hun beste nummers ooit. Verder vind je 8 van de 10 nummers op deze plaat. Enkel Over de Border en het 1 minuut durende 2:30 ontbreken.

A Flock of Seagulls - The Story of a Young Heart (1984)
Met de derde plaat wist A Flock alle aandacht vast te houden en zich toch wel ontwikkelen als een blijvertje. The More You Live, the More You Love was de grote hit van dit album. Het originele album The Story of a Young Heart heeft 9 tracks en 7 daarvan weten het te halen waaronder ook het zeer fijne en stuwende Heart of Steel. De cd versie had 10 nummers en dat tiende nummer Living In Heaven (wat ook de b kant was van Never Again) is ook hier te vinden.

A Flock of Seagulls - Dream Come True (1986)
De band heeft een trilogie fantastische platen uitgebracht en komt in 1986 met de 4de. Hiermee vergaloppeerde ze zich een beetje. De hits blijven weg en het album brengt niet wat de andere brachten. De plaat herbergt 9 nummers waarvan enkel de 2 (geflopte) singles Heartbeat Like a Drum en Who's That Girl (She's Got It) de oversteek weten te maken.

Dan hebben we nog wat nummers over. Van de drie grootste hits staat ook de originele 12" remix op cd 2. Verder nog Lost Control wat de b kant was van The More You Live, the More You Love, Committed de b kant van Wishing (If I Had A Photograph Of You), Tanglimara welke op de andere kant stond van (It's Not Me) Talking en Intro welke de b kant bevolkte van Telecommunication.

Tja voor die zeg maar 8 euro dit pakketje krijgen is eigenlijk een schande. Dat had eigenlijk minimaal het dubbele moeten zijn. Je krijgt zo'n beetje hun drie klassieke albums compleet plus de op de originele LP's ontbrekende b kanten, wat remixes en 2 singles van hun geflopte vierde album voor de prijs van een minimum uurloon. Als ik mag adviseren... Gewoon doen!

avatar van vigil
Trouwens wel een steengoed nummer dat Living in Heaven, dit slechts ter aanvulling en verder niet heel relevant doch wel vermeldenswaardig vond ik!

avatar van Premonition
Trouwens wel een steengoed nummer dat Committed, dit slechts ter aanvulling en verder niet heel relevant doch wel vermeldenswaardig vind ik!

Waarvan akte

avatar van orbit
Ernstig onderschatte band indeed, misschien wel het mooiste gitaargeluid van de jaren 80 en een soort aanstekelijke droompop avant la lettre, maar nooit echt geëvenaard door andere bandjes, dit was toch wel een uitschieter blijkt achteraf. Iets wat mensen destijds niet konden bevoelen.

avatar van Man of Sorrows
FoS = De sound van de 80's. De inspiratiebron voor zowat alle synthwave, 80's retrofuture lovers en zo meer. Wishing is een wereldnummer. Ook ik onderschrijf; onderschatte band.

avatar van vigil
Ja als we dat met z'n allen gaan doen kan je zo ook niet meer onderschat noemen

avatar van Man of Sorrows
Frontman Mike Score heeft vorig jaar zelfs een solo album uitgebracht.

avatar van Edwin
vigil schreef:
De band heeft inmiddels veel meer verzamelalbums dan reguliere studioplaten.

Zoveel dat ze nu zelfs zijn begonnen met het recyclen van de hoes van een eerdere verzamelaar

Het enige dat in het voordeel van deze verzamelaar pleit is dat hij inderdaad alle voorgaande vrijwel overbodig maakt. In zoverre heeft Vigil een punt, maar daarmee is dan ook meteen alles gezegd.

Het label Cherry Red heeft de eerste 4 albums de afgelopen jaren heruitgebracht, inclusief bonustracks. De echte fan heeft deze reïssues in huis gehaald en constateert nu dat deze verzamelaar - hoe volgepakt ook - daar niets noemenswaardig aan toevoegt. Alleen I Ran [extended version] blijk ik niet te hebben.

Hadden de samenstellers dan wel iets essentieels kunnen toevoegen? Nee, want met de 4 genoemde remasters heb je alles in huis, met uitzondering van 3 uit de toon vallende experimentele b-kantjes, die op 1 na nooit elders het licht hebben gezien.

Conclusie: een volstrekt overbodige release voor de fans, maar voor een gemiddelde passant een geschikte mogelijkheid om voor een zacht prijsje de hand te leggen op alle essentiële nummers van dit gezelschap.

avatar van vigil
Of te wel wil je serieus genomen worden door Edwin gooi deze verzamelaar direct in de prullenbak en bestel de 4 remasters. Dat maakt je van een passant tot een echte fan en dat is toch wat we allemaal willen zijn...

orbit schreef:

Dat kan ik alleen maar onderschrijven. Ik vond A Flock of Seagulls alleen maar leuk voor in Top Pop! Yeah! Het was in die tijd ook een beetje dubieus om hier fan van te zijn.... zo tussen al die, meestal in het zwart gestoken, (post)punkies. Daarom heb ik helemaal niets van deze hippe haren jongens en ben ik in de vele jaren die volgden, de band min of meer vergeten.

Dus ik overweeg nu wel serieus om er een verzamelaar van aan te schaffen.

avatar van LucM
Inderdaad een onderschatte band maar dat komt wellicht door hun foute kapsel en omdat hun albums (behalve het debuut) wat wisselvallig zijn. Maar dit is wel een complete compilatie met al hun beste nummers en de betere albumtracks.
A Flock of Seagulls brengt een mengeling van synthipop en gitaarrock en werd destijds gecatalogeerd onder new wave. Te vergelijken met Ultravox maar toch wel een vrij eigen sound mede door het gitaarwerk. In België en Nederland scoorden ze slechts één hit nl. The More You Live, the More You Love en dat is toch wel vreemd omdat hun nummers toch wel genoeg hitgevoelig waren (misschien waren ze in Groot-Brittannië succesvoller). Hun songs blijken nu ook goed de tand des tijds doorstaan te hebben wat niet van alle jaren '80-pop gezegd kan worden.

Jean-Maurice
Prachtige verzamelaar, al mijn favorieten op een cd. Voor mensen die deze band nog niet kennen een aanrader.

De band is ook weer bij elkaar in de originele bezetting. In juni verschijnt een nieuw verzamelalbum dat ze opnieuw hebben opgenomen. Misschien inspireert dit de heren om weer nieuwe songs te gaan schrijven? In elk geval zijn ze weer bij elkaar sinds 1984 en dat is toch wel goed nieuws. Hieronder twee links van live optredens uit 1983 en 1984 die ik zojuist heb gevonden. Klinkt goed!

A Flock Of Seagulls - The Original Members Reunited on Record - Summer 2018 - YouTube

A Flock Of Seagulls live At Louisville, KY 1983/06/02 (Audio) - YouTube

A Flock Of Seagulls | Live Oct.18th 1984 'The Story Of A Young Heart' Tour - YouTube

Alicia schreef:

Meen je dat? Ik kan me herinneren dat ze erg populair waren toen ik op de middelbare school zat. Een van de eerste bands in het genre die ik ontdekte samen met Depeche Mode begin jaren 80, ik denk dat dit in 1983 geweest moet zijn, nog voor ik The Cure en The Sound ontdekte.

Ik kan je deze verzamelaar aanraden Alicia. Staat zo'n beetje alles op.

avatar van gaucho
Volgens mij heeft Alicia wel een beetje gelijk, met dat dubieuze gehalte. Heb ik zelf ook gemerkt. Muziek is/was prima in orde, maar die kapsels, he? Dan werd het toch wel een beetje lastig om te melden dat je hier fan van was.

Vraagje voor de kenners: is er ooit een verzamelaar (of een regulier album voor mijn part) geweest die de echte originele single-versie van I ran bevat? Dus met de 'koude' start - een tik op de hi-hat, en dus niet dat blubberige lange intro dat je altijd hoort. Ik heb de single nog, maar zou er wel eens een goede CD-versie van willen hebben. Maar die ben ik nog nooit tegengekomen.

gaucho schreef:

A Flock of Seagulls - Remixes & Rarities (2017)

Hier zou hij op moeten staan

avatar van Alicia
Wat orbit, LucM en gaucho schreef. Zo ongeveer.

A Flock of Seagulls was, althans in mijn omgeving - Rotterdam, (post)punks, Exit, studenten - nou niet bepaald een band waar je naar luisterde, laat staan platen van kocht of het was 'n 'quilty pleasure'! Maar goed, dat was toén. Ondergewaardeerd destijds: absoluut en ach ja, dat kapsel van voornamelijk frontman Mike Score. We waren wel wat gewend.

Inmiddels heb ik deze verzamelaar.

Bedankt voor de tip, Virgil!

gaucho schreef:

Heb ik nooit last van gehad, ging mij om de muziek. Ik vond die kapsels wel wat hebben eigenlijk. Echt New-Wave!

Alicia schreef:

Nooit zo ervaren. Misschien boven de grote rivieren maar hier in het Zuiden, België en Duitsland waren ze best wel populair destijds. Kan ook aan ons leeftijdsverschil liggen. Jij kende natuurlijk al veel meer bands dan ik begin jaren 80. Ik heb dit altijd een goede band gevonden, misschien ook omdat het een van de eerste was die ik ontdekte. Als scholier vond ik hun image en kapsels echt geweldig, was toch wel nieuw toen. Maar het gaat natuurlijk om de muziek en die is nog steeds steengoed. Een andere band die ik rond diezelfde tijd ontdekte was The Thompson Twins en daar vind ik nu, afgezien van enkele hitjes, niet meer zoveel aan.

Alicia schreef:
Inmiddels heb ik deze verzamelaar.

Veel luisterplezier! Hun eerste twee albums vind ik het beste, dus mocht deze verzamelaar je bevallen kan ik je aanraden de remasters te kopen. Zijn ook wat mooier qua geluid vind ik. Daarover zijn de meningen wel verdeeld. Ik vind remasters meestal een verbetering maar sommige fans hebben liever het originele JIVE geluid. Die heb ik ook nog op vinyl.

avatar van Alicia
Het is jouw beleving dat telt, Jean-Maurice! En bedankt voor de tip, zal de remaster eens opzoeken. ?

Alicia schreef:
zal de remaster eens opzoeken. ?

'Over The Border' van hun tweede album staat hier jammer genoeg niet op. Vind ik nu net een mooi liedje! Maar als je nog niets van deze band hebt is dit een mooie kennismaking.

avatar van Man of Sorrows
Flock of Seagulls, dat is zowat de ultieme 80's band. Hun video's, teksten en vooral muziek ademen als geen ander de 80's. Steker nog, het is net dit gevoel dat al die synthwave bands naar ons willen terug brengen. Ik wil jullie oprecht het laatste album van FM Attack aanbevelen; als Flock fan is de kans groot dat je dit erg zal appreciëren.

Persoonlijke favoriet is Transfer Action, subtiel en ingetogen typisch Flock nummer.