Ik had ooit de originele RCA-cd, maar heb die verkocht omdat ik er een goede prijs voor kon krijgen. Maar toen ik deze LP afgelopen weekend voor een schappelijke prijs in een tweedehandszaak tegenkwam, kon ik 'm toch niet laten staan.
Eerlijk is eerlijk, hij voegt natuurlijk niets toe aan mijn collectie reguliere albums van Bowie (die ik deels op LP en deels op CD heb), maar omdat ik een beetje gewend was aan deze trackvolgorde, vind ik het toch een aanwinst. Dat de toen recente hits van het Let's dance-album ontbreken, begrijp ik, want dat was Bowies eerste EMI-LP, en dit is een marktvullertje van zijn oude platenmaatschappij RCA, zoals
kaztor hierboven terecht opmerkt.
Natuurlijk kun je erover twisten of dit tot aan 1984 zijn 'all-time greatest hits' waren. Ik vind met name The jean genie en Sound and vision schitteren door afwezigheid, en zo zijn er natuurlijk wel meer alternatieven te bedenken, met name van het Ziggy-album. Ik mis eigenlijk ook Boys keep swinging, wat een veel grotere hit geweest is dan DJ (eveneens van Lodger), hoewel dat laatste nummer uiteindelijk meer tot een bescheiden klassieker in zijn eouvre is uitgegroeid, meen ik.
Niettemin staat de klasse van het hier gepresenteerde materiaal buiten kijf en luistert de trackvolgorde, ondanks of juist misschien dankzij de grote variatie, heerlijk weg. En als er zoveel keuze is voor een 'all-time greatest hits'-verzamelaar uit alleen al het eerste deel van je carrière, dan ben je natuurlijk een wereldtopper.