een klassieker dit "Moondance" waarmee de man commercieel doorbrak. ik zie dat de meningen hierover nogal verdeeld zijn, maar dit album heeft op mij nooit de impact gehad, die albums als "Astral Weeks" of "Veedon Fleece" wel hadden. die albums vind ik over de hele linie iets meer coherent. "Moondance" biedt ook grotendeels andere muziek dan de folky/jazzy, pastorale klanken van die albums.
ik sluit me aan bij degenen die dat gegeven hier al vaker hebben aangehaald, dat de tracks 1 t/m 5 van uitzonderlijke kwaliteit zijn. dat zijn feitelijk stuk voor stuk klassiekers en de prachtmelodie van "Into the Mystic" maakt dit tot wellicht tot 1 van de beste nummers die Van Morrison ooit componeerde. van tracks 6 t/m 10 steken de ballad "Brand New Day" en de rockende r&b van "Come Running" er boven uit. vanwege de wat "mindere", maar ja, wat is minder bij deze man, 2 laatste tracks "Everyone" en "Glad Tidings" is dit album voor mij geen fiver.
geen Top 5 materiaal uit 's mans rijke oeuvre, maar toch zeker Top 10 materiaal.
de expanded edition cd uit 2013 van dit album bevat de volgende nummers:
1. Caravan (take 4)
2. Nobody Knows You When You're Down and Out (outtake) een nummer van Jimmie Cox
3. Into the Mystic (take 11)
4. Brand New Day (take 3)
5. Glad Tidings (alt. version),
6. Come Running (take 2)
7. Crazy Love (mono mix)
8. These Dreams of You (alt. version)
9. Moondance (take 22)
10. I Shall Sing (take 7)
11. I've Been Working (early version, take 5)
deze voegen weinig toe aan het originele album. uitschieter is de kale, folky versie zonder koortje van "Brand New Day" die mij beter bevalt dan de album versie. de uitvoeringen van de bluesklassieker 2) en 10) I Shall Sing zijn niet bepaald memorabel.
van "Moondance" verschenen 3 nummers in wat mij betreft onovertroffen versies op zijn magistrale live album "It's Too Late to Stop Now"(1974), t.w. "Caravan", "These Dreams of You" en "Into the Mystic", met eveneens een geweldige live uitvoering van "I've Been Working", een nummer dat later verscheen op zijn eerstvolgende album "His Band & the Street Choir". helaas heb ik Van Morrison in zijn hoogtijdagen in de seventies nooit zien optreden. heb in de eighties 2 concerten van de man bijgewoond (Doelen, Rotterdam en Ahoy, Rotterdam) en beide concerten stelden teleur.
"Moondance" werd geproduceerd door Van Morrison
Recorded at A & R Studios, New York
All songs written by Van Morrison
de muzikanten op dit album:
Van Morrison: vocals, rhythm guitar, tambourine
Jack Schroer: alto & soprano sax
Collin Tilton: tenor sax, flute
Jeff Labes: piano, organ, clavinette
John Platania: lead & rhythm guitars
John Klingberg: bass
Gary Mallaber: drums, vibes
Guy Masson: conga drum
Emily Houston, Judy Clay, Jackie Verdell: backing vocals ( "Crazy Love" & "Brand New Day")