Een plaat die ik altijd wat links heb laten liggen, omdat 80% van de speelduur is geplukt van de live-opnames in de Village Vanguard van november 1961, die
gezamenlijk mijn meest beluisterde en geliefde Coltrane-plaat vormen. Daarvan is 'India' prima, al vind ik het wel jammer dat ze niet gekozen hebben voor één van de versies met Indiase instrumenten, die het nummer toch net wat meer sfeer en kleur meegeven. Wel een prachtige solo op basklarinet van Eric Dolphy, wiens bijdrage aan deze periode van Coltrane altijd een beetje onderbelicht is gebleven. 'Impressions' is dan wel weer een van de betere dingen die Coltrane maakte, denk ik.
De twee kortere studiotracks dateren van later, en zijn iets te opvallend restmateriaal. Geen straf om te beluisteren, en nuttig als rustpunten tussen de behoorlijk hectische Village Vanguard-tracks, maar op zichzelf staand geen hoogvliegers binnen het canon van Coltrane. Al moet elke kritiek natuurlijk in de context worden gezien van hoe briljant zijn werk voor het Impulse-label was: een luxeprobleem dus.