Pixies - Bossanova (1990)

Label: 4AD

1. Cecilia Ann (2:05)
  2. Rock Music (1:52)
  3. Velouria (3:40)
  4. Allison (1:17)
  5. Is She Weird (3:01)
  6. Ana (2:09)
  7. All over the World (5:27)
  8. Dig for Fire (3:02)
  9. Down to the Well (2:29)
  10. The Happening (4:19)
  11. Blown Away (2:20)
  12. Hang Wire (2:01)
  13. Stormy Weather (3:26)
  14. Havalina (2:33)
avatar van titan
titan (crew)
Beste plaat van de Pixies, die weer bij elkaar zijn.

Een na beste plaat van de Pixies, beste is Doolittle hahaha. maar het scheelt niet veel.

aERodynamIC schreef:

Vind het ook de beste plaat van de Pixies. Ik heb er net 5 minuten over zitten nadenken, welke nou beter is. Ik vind toch deze, omdat ie een tikkeltje relaxter en minder simpel is.

avatar van starbright boy
Zo'n fijne eeuwige discussie. Volgens mij kiest precies 1/3 van de pixiesliefhebbers voor Surfer Rosa, 1/3 voor Doolittle en 1/3 voor Bossanova. Ik heb volgens mij alleen nooit iemand ontmoet die Trompe le Monde het beste album vind.

Ik kies trouwens voor Doolittle.

starbright boy schreef:

Ik kies trouwens voor Doolittle.

Ik heb een tijdje Trompe le Monde de beste gevonden
Hoofdzakelijk omdat dat m'n eerste kennismaking met de Pixies was en omdat ik Head On zo vet vond (vind).

Nu is Surfer Rosa m'n favoriet.

avatar van andré
op MTV had je in de jaren 90 een ''alternatief'' programma: 120 minutes. Daarop was vaak een video te zien van ''Dig For Fire'' die in het (oude) Olympisch stadion van Amsterdam was opgenomen. Goed nummer.

JonnieBrasco
Ik kijk wel uit naar een dvd van the Pixies, dan bijvoorbeeld een videoclip-collectie. Hebben ze eigenlijk wel wat clipjes gemaakt?? Ik heb alleen "Monkey Gone to Heaven" eens op VH-1 voorbij zien komen.

Ik heb die van Debaser ook wel 's gezien...

De volgende clips komen op de DVD:
Monkey Gone to Heaven
Alec Eiffel
Head On
Debaser

JonnieBrasco
Ik heb dit album maar eens even mijn top-10 ingestuurd, dit is het toch het beste van the Pixies. "Blown Away", "Ana", "Dig for Fire", "All over the World" kun je gewoon niet kapot draaien. Professioneel eenvoudig, stoere resolute wijsjes, een verbeterde sound.

Gewoon erg goed is dat het door ruimtelijke effecten, veel afwisseling binnen de nummers en de perfecte afmixing aanvoelt alsof je naar meer dan 4 muzikanten luistert.

Heb hem net beluisterd tussen het computeren door, Happening is iig een erg mooi nummer. De rest doet me (nog) niet zo gek veel. Muziek voor het eerst luisteren tijdens surfen, chatten etc. is eigenlijk ook niet zo'n goed idee

Ondertussen vaker geluisterd en de nummers beginnen te groeien....lekkere muziek

JonnieBrasco
De muziek is ook leuk om zelf (mee) te spelen op gitaar, gemakkelijke slag en lead-gitaar, maar dat geldt eigenlijk voor vrijwel alles van the Pixies.

Heb deze cd nu ook weer vaker uit de kast gehaald, en vond hem altijd super (niet voor niks 5 sterren), maar Doolittle vond ik nét ietsje beter. Na deze draaibeurten weet ik het echt niet meer: ze zijn beiden zo ongelooflijk goed
Luxe-probleempje ?!

Ach, wat maakt het uit welke beter is

Helemaal waar

Maar voor de top 10 een dilemma, hahaha

avatar van gemaster
En ik ga rustig door met het beluisteren van The Pixies catalogus:

Bossanova is ook weer heeeeeel erg lekker. Ik kan er soms met mijn pet niet bij hoe simpel, maar toch ingenieus de liedjes in elkaar steken. Maar misschien gaat de waarheid van Johan Cruijff hier wel op: 'simpel muziek maken is het moeilijkste wat er is'. Een nummer als Rock Music, daar word ik echt zo vrolijk van. Als ik weer eens op de fiets naar het station rijdt en dit nummer komt langs op mijn mp3speler, dan fiets ik altijd net even wat harder. Ook voor deze Pixies plaat dus 4,5 welverdiende sterren. Wat betreft de rangorde is voor mij Doolittle toch de beste, daarna deze en daarna Surfer Rosa. Mede omdat die laatste mij af en toe ietsje te rauw is.

Ik vind vooral de eerste helft van de cd supergoed (5* materiaal ) maar de 2e helft toch wat minder terwijl ik Doolittle en vooral Surfer Rosa helemaal goed vind. Vandaar dat ik Bossanova 4* geef.

Toppers zijn voor mij Cecilia Ann, Rock Music, Allison en Dig For Fire.

Ik heb zo'n beetje hetzelfde, alleen zit ik dan wat lager met mijn stemmen. Mijn Pixies liefde was ook net over zijn hoogtepunt heen toen ik dit album kocht, dat zal er ook wel mee te maken hebben.

avatar van gemaster
Na nog een aantal draaibeurten tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk geen 4,5 ster waard is. Het begint allemaal fantastisch, maar aan het einde zitten een paar nummers die niet zo heel erg goed zijn. Verlaagt dus naar 4.

avatar van Dielie
starbright boy schreef:

haha, dan ik ben ik mss de eerste!

Bossanova is weeral een meesterwerk, "Dig For Fire", "Stormy Weather" , "Velouria", en dan noem ik er maar een drietal, zijn typische Pixies-songs, ook de hoes vind ik zeer geslaagd! Prachtig album, juist iets minder dan Trompe Le Monde (mijn favoriet) dus 4 sterrekes

avatar van voskat
Veruit hun beste.
Met deze plaat begonnen ze wat langere nummers te maken, en daarmee hun beste deuntjes af te leveren.

avatar van gemaster
Ik vind het juist de slechtste Pixies plaat. Hoewel slecht dan natuurlijk nog een relatief begrip is. Waarom mag Kim niet meer op de achtergrond zingen? Dat was juist zo onnoemelijk gaaf.

avatar van HammerHead
Dielie schreef:

haha, dan ik ben ik mss de eerste!

Ho ho, hier nog iemand, al had ik dat nog niet in dit topic gezegd.

Deze plaat is overigens behoorlijk, maar er staan toch een stuk minder pakkende songs op dan op de rest van hun albums. Wat dat betreft ben ik het weer met gemaster eens.

Als ik de Pixies albums zou moeten rangschikken van zeer goed naar redelijk, zou het dit worden:

- Trompe Le Monde
- Doolittle
- Surfer Rosa
- Come On Pilgrim
- Bossanova

avatar van voskat
gemaster schreef:

Je hoort Kim nog aardig wat meezingen (Velouria, Is She Weird, Havalina).. wel inderdaad minder dan op vorige platen, maar dat vind ik niet erg.
Ik hou van Black Francis.

avatar van gemaster
Ik vond dat juist 1 van de grote krachten van The Pixies. Bij nummers als Debaser, daar maakt haar achtergrond stemmetje zo'n beetje het hele nummer. Heerlijk!

avatar van pauljojo
gemaster schreef:

Inderdaad, vind ik ook... Ik luister dit album nu na een veel te lange tijd en hij is echt super goed... Begin er zelfs aan te twijfelen of ie beter is dan Surfer Rosa. Maar laten we dat nog maar even afwachten tot de volgende luisterbeurt. Tot nu toe vind ik Surfer Rosa de beste en Doolittle en Bossanova op een gedeelde 2e plaats. Trompe du Monde vind ik een stukje slechter dan de rest. Het gaat een klein beetje richting moderne punk ofzo (????????). Jammer, hou ik niet zo van.

avatar van judgepaddy
Gewoon alles is goed, qua LP\CD. met op elk minder sterke nummers, al moet je daarvoor echt op zoek gaan. ik heb nu alles van de pixies op mn comp incluus the B-Sides, heel het zooitje op shuffle en mn avond kan niet meer stuk!

avatar van Ludo
Havalina.. Havaliiiiina.
aardige plaat, ben net zo'n Pixies fan dan. Behalve Havalina dus.

avatar van Kaaasgaaf
Havalina en Ana vind ik de mooiste nummers die de Pixies gemaakt hebben. Wel opvallend, want ze hebben erg veel van elkaar weg en lijken niet op welk ander Pixies nummer dan ook. Maar die sound! En die sfeer! Krijg er altijd kippenvel van, om maar iets afgezaagds maar toch heel erg waars te zeggen.
Hou voor de rest van alles van de Pixies. Als geheel vind ik deze plaat het mooist. Een meesterwerk!