The Jackson 5 - Get It Together (1973)

Pop / Soul
Label: Motown

1. Get It Together (2:49)
  2. Don't Say Good Bye Again (3:24)
  3. Reflections (2:58)
  4. Hum Along and Dance (8:38)
  5. Mama I Got a Brand New Thing (Don't Say No) (7:11)
  6. It's Too Late to Change the Time (3:57)
  7. You Need Love Like I Do (Don't You) (3:46)
  8. Dancing Machine (3:28)
  9. Pride and Joy (2:47)
  10. Love's Gone Bad (3:21)
  11. Love Is the Thing You Need (3:06)
Davez
Het begin van de discoperiode. Luister maar naar Hum along and dance!

Dancing Machine werd een dijk van een hit en terecht. Get it together is een fans klassieker. Best een fijn album, maar ik ken ook hier niet alle nummers.

Dancing Machine is idd een super nummer!

Al wordt het nog beter als je er beeld bij hebt.
Als je op Youtube één van de vele uitvoeringen bekijkt, kun je bijna niet anders dan vertelt staan van Michael's talent als danser.
Zijn breakdance (!) moves zijn ongelovelijk. Zeker voor die tijd ('74-'75)!

Davez
Ik heb zopas de plaat helemaal gehoord en ze is best wel ondergewaardeerd. Ik ben geen grote fan van the jacksons tijdens motown maar dit is mss wel hun beste werk samen met Moving Violation (tijdens motown)

Een andere aanrader op de plaat dan eerdergenoemden is It's too late to change the time.

Het dansen is inderdaad spectaculair. Voor diegenen die denken dat MJ alleen maar kan moonwalken en naar zijn ballen grijpen, zoek dan dancing machine maar eens op.

Lacoste
Heerlijk disco album, vermaak mij er altijd weer mee!

4***

avatar van Darkzone
Ik kende Dancing Machine alleen uit de film Moonwalker. Ik kende het nummer daarvoor nog niet (ik was 13). Een geweldig nummer, veel beter dan de hits uit hun beginperiode, al is dat niet de versie op dit album, wat nogal mat is.

Davez
Dit is een plaat die dichtbij de klasse van destiny komt vind ik. Nogal ondergewaardeerd vooral omdat het destijds een behoorlijke flop was vermoed ik.
De sound die je hier hoort is een mengelmoes van funk soul en pop met de nadruk op funk.

De opener zet de toon al meteen fantastisch op gang, gedragen door een funky riff, wat volgt zijn 2 grijze middenklassers in een soul/pop jasje.
Daarna kunnen de dansschoenen alweer aan voor 2 nummers die samen de 15 minuten opgeteld bereiken met een sound die de Jacksons later nog meer zouden uitproberen.

It's too late to change the time is dan een perfect popnummer waarin MJ voor het eerst zo'n vocale hiccup produceert. Mooi gezongen.

Daarna volgen de 2 onafscheidelijke nummers, je hoort al meteen bij you need love like i do (don't you) dat de intro van dancing machine is ingezet, prachtig resultaat en beiden vormen dan ook een dansbaar geheel.

Dan is de plaat gedaan want nrs 9 tot 11 zijn bonustracks maar vergeet vooral nr 9 pride and joy niet, dat nummer had perfect reflections kunnen vervangen en het had ook beter gepast in de funky dance sound van de plaat.

Favorieten:
get it together
you need love like i do (don't you)
dancing machine
it's too late too change the time
pride and joy (bonusnummer)

avatar van rkdev
Degelijk album van The Jackson 5 waar voor het eerste de (bijna) volwassen stem van Michael op te horen is. Het is ook het eerste album waarbij de sound wat meer richting de funk en soul gaat, in plaats van de bubblegum-pop van de albums ervoor.

Speciale vermelding voor het werkelijk geweldige 'It's Too Late to Change the Time' waarin Michael voor het eerst zijn befaamde vocale hiccup laat horen.
Ook het titelnummer en de oorspronkelijke eerste versie van 'Dancing Machine' zijn geweldig. De andere nummers zijn wisselend van kwaliteit en soms te lang. De cover van 'Reflections' is helaas erg zwak.

avatar van lennon
Kan iemand mij vertellen waarom Dancing Machine hier al op staat, en vervolgens ook nog eens een keer op een apart album wat zelfs Dancing machine heet?

Is dat een andere versie ofzo?

avatar van rkdev
Op het album 'Dancing Machine' staat de wat compactere single versie. Naar aanleiding van het succes van die single (eigenlijk dus een remix van de albumversie van GIT) werd geprobeerd dit succes verder uit te nutten door het volgende album 'Dancing Machine' te noemen en de titeltrack er dus in de singleversie ook op te zetten.

Met het nummer 'Dancing Machine' kregen The Jacksons weer wat meer populariteit (was wat weggezakt nu ze ouder werden) en dit was min of meer ook de aanleiding tot het verlaten van Motown. Vader Joe en de band wilde een ander -volwassener- image en meer controle over hun eigen materiaal en haalden moed uit het succes van deze single, die ook meer in de richting lag van waar de broers zelf op wilden gaan.

avatar van lennon
Hum Along and Dance.. heerlijk!

Waarom zit die nog niet in een Tarantino film?

avatar van Darkzone
Omdat Tarentino alleen maar obscure plaatjes van dito artiesten gebruikt?

avatar van Minneapolis
Samen met Dancing machine (het album dus) mijn favoriete J5.
De lp houdt op na nummer 8, en het is een lekker gemixt funky geheel in de sfeer van de topper Hum Along and Dance waarbij beide kanten stoppen met de zelfde "klik".

avatar van T.O.
lennon schreef:
Hum Along and Dance.. heerlijk!

Waarom zit die nog niet in een Tarantino film?

Haha ja, goed bedacht! Gaat erg richting dingen als Jungle Boogie. Deze kant van de Jackson 5 kende ik nog helemaal niet.

avatar van tnf
tnf
Het leuke van zo'n groeispurt tijdens de (volgens Wiki 9 maanden durende) opnames is, dat je vrij makkelijk relatief vroeg en relatief laat opgenomen nummers aan kunt wijzen.

Bij het opnemen van Reflections en It's too late to change the time zat het geluid nog dicht bij het hoge stemmetje van Ben. Mama I gotta brand new thing lijkt juist een late opname.

Michael's broers hebben wel veel opgevangen in deze fase.