Het lijkt er op dat er tien jaar geleden sneller opschudding kon ontstaan over een richting die een 'grote' groep in sloeg. Dit was in elk geval zo voor R.E.M. bij Monster. Na twee redelijk akoestische platen kwamen ze aandraven met een
wall of sound van snerpende overdrive-gitaren.
And i love(d) it!!
Eerst dacht ik dat R.E.M. even kwam meesurfen op de grungegolf, maar ik voelde ergens aan dat ik ze daarmee oneer aandeed. Pas later merkte ik dat ze voor Out of Time ook al dicht tegen het geluid van deze plaat hadden aangezeten. Dus eigenlijk was Monster meer een terugkeer naar de bron dan een vernieuwing. Het verschil met vroegere platen met dit geluid vind ik echter dat de songs op Monster veel volwassener klinken.
Het meest sta ik eigenlijk telkens versteld van de manier waarop Peter Buck met alles behalve ongebruikelijke akkoorden toch telkens weer uniek klinkende en zeer herkenbare riffs uit zijn gitaar tovert. Klasse!
In de meeste songs neemt R.E.M. een rock 'n roll/punk-houding aan:
Take it or leave it, waardoor het zeker geen makkelijke plaat is geworden. Je moet je er in
wroeten
. Soms gaan ze wat uit de bocht, zoals bij track 3, King Of Comedy. Origineel, maar toch geen sterke song.
Mijn absolute favoriet op dit album is Bang and Blame. Wow! Zeer sfeervol in de strofes, rockend in de refreinen.
Let me in grijpt me nog steeds bij de keel. Prachtig eerbetoon aan 'de gevallen ster' Kurt Cobain.
Er staan helaas ook wat te voor de hand liggende songs op deze plaat. Songs waar ze iets teveel binnen de lijntjes kleuren, zoals Strange Currencies. Zo'n song doet me niet veel. Het is makkelijk scoren voor hen met zo'n song. Daardoor is het voor mij net geen klassieker. 4 *