John Coltrane - The Very Best of John Coltrane (2000)

Jazz
Label: Atlantic

1. Giant Steps (4:43)
  2. Cousin Mary (5:45)
  3. Naima (4:21)
  4. Like Sonny (5:51)
  5. My Shining Hour (4:50)
  6. My Favorite Things (13:41)
  7. Central Park West (4:12)
  8. Summertime (11:31)
  9. Mr. Syms (5:19)
  10. Equinox (8:33)
  11. Body and Soul (5:35)
avatar van heartofsoul
Mooie introductie tot de Atlantic-periode van een van de bekendste jazzmusici - en misschien wel de
beste saxofonist (al blijft dat natuurlijk discutabel, haast ik mij te zeggen). In ieder geval gaat Coltrane me nooit vervelen, en dat al zo'n 50 jaar lang.
Voor de niet al te diep gravende jazzbelangstellende, of domweg als eerste inleiding tot Coltrane voldoet dit album in ruime mate, en al voldoe ik zelf al lang niet meer aan die criteria, dit vind ik nog steeds een zeer bevredigend album. Het begint met het al zeer overtuigende Giant Steps, en gaandeweg ontvouwt het zich tot een fijne luistertrip met o.a. het briljante My Favorite Things en het meeslepende Summertime. Nog een opmerking: de andere musici met wie Coltrane hier speelt zijn werkelijk voortreffelijk en dragen uiteraard bij aan de hoge kwaliteit.

Coltrane zocht steeds naar een vernieuwde expressie, en dat uitte zich later in wat moeilijker te volgen albums en concerten, daar heb ik ook aan moeten wennen, maar als de Coltrane uit deze periode (59-60) je koud mocht laten, dan heb je hele andere muziekoren, zullen we maar zeggen.