Ik herinner me nog de allereerste keer dat ik iets van 10,000 Days hoorde, ergens op een Amerikaanse radio mochten ze een preview van een half minuutje laten horen, en dat was (zo bleek later) de intro van Vicarious. Meteen wist ik dat het wel goed zou zitten met dit album. Het typische donkere gitaargeluid gecombineerd met een atypisch ritme dat ervoor zorgt dat je je als luisteraar volledig moet overgeven wil je het einde van de rit halen.
Vicarious is een klassiek Toolnummer: Merendeel in 5/4 met hier en daar wat ritmische uitstapjes, in het begin strofe/refrein en dan halfweg een muzikale escapade met muterende riffs. Dan een korte adempauze vooraleer het einde wordt ingezet. En het einde van een klassiek Toolnummer zijn razende drums met daarboven een zich schor schreeuwende Maynard James Keenan.
Op voorhand had Adam Jones laten weten dat 10,000 Days zwaarder zou worden, meer chugga-chugga, en Jambi is daar een voorbeeld van. Een festijn van gitaarriffs met halfweg een ontzagwekkende scheurende solo erboven. Daarna schakelt Tool even terug om van een heerlijk bezwerende bassriff opnieuw op te bouwen naar de laatste climax. Eén van mijn favorieten op dit album.
Wings for Marie is een zware klapper, opgesplitst in twee delen die onmogelijk los van elkaar te beluisteren zijn, een beetje zoals Parabol/Parabola op Lateralus. Deel één is rustig en ingetogen met een korte uitbarsting op het einde. Bij deel twee worden we getrakteerd op misschien wel de beste bassriff van Justin Chancellor en een soundscape van zich losbarstende donderstorm. Eigenzinnig drumwerk completeert het sfeerplaatje waarop Keenan het tragische levensverhaal vertelt van zijn moeder. Zulk een persoonlijk nummer is op zijn zachtst uitgedrukt erg ongewoon voor een band als Tool, maar het werkt verbazingwekkend goed. Wings for Marie is een uniek nummer dat voor de nodige diepgang zorgt op dit album. Waar op Lateralus immers alle nummers samenhingen in een los concept over zelfrealisatie en onthechting van het ego, staan op 10,000 Days in de eerste plaats een aantal losse nummers.
Een wat ongelukkige overgang dan naar The Pot, met het falsetto stemmetje van Keenan. Geen idee wiens idee deze tracklisting was, maar het klinkt wat geforceerd. Niet dat het een slecht nummer is, met de aanstekelijke bassriff en het sarcastisch ondertoontje dat het nummer beheerst. Veruit het meest toegankelijke nummer op het album. Hierna komt Lipan Conjuring, een filler die niet echt stoort maar ook niet echt meebouwt aan de sfeer.
Het volgende duo, Lost Keys en Rosetta Stoned, is het zwaarste gedeelte van het album. Lost Keys zweeft ergens tussen filler en intro, met een loeiende sirene, rustig gitaarspel en een hoorspel over een verpleegster die een dokter komt halen om een nieuw binnengelopen patient onder de loep te nemen. Het verhaal van de patient is dan het onderwerp van Rosetta Stoned, het meest bizarre nummer op het album. Grotendeels in 11/8 en met zwaar distorte vocals die in hoog tempo worden afgevuurd.
Het meest originele nummer is zonder enige twijfel Intension, een uiterst rustig nummer met spaarzame elektronische drums. Ik ben benieuwd of er op een volgend album meer van dit komt, van mij mag het alvast. Intension loopt over in Right in Two, en op die manier kan je het album opdelen in vijf keer twee nummers, plus een filler op het einde (daarover later meer). Right in Two dus, samen met Jambi mijn favoriet nummer. Weer zwaarder nummer, met halfweg een breakdown waarin de drummer Danny Carey wat op tabla's begint te meppen, vooraleer een vrij geniaal slotstuk komt.
Viginti Tres is weer een filler, en een erg slechte. Een soort soundscape die erg oninteressant is, en ik zelden nog beluister. Voor mij eindigt het album na Right in Two, en dat geeft nog altijd 71 minuten muziek.
Al bij al was 10,000 Days een waardige opvolger van Lateralus. Het album wijkt genoeg af van de vorige albums om de fans geboeid te houden, hoewel sommigen misschien wat afgeschrikt zullen worden door de thematiek. Enerzijds zijn er de persoonlijke nummers (Wings For Marie & Jambi) en anderzijds zijn er de cynische gifspuitingen op The Pot en Vicarious. Dit geeft een wat ambigue gevoel bij het beluisteren, en bevordert de cohesie zeker niet. Muzikaal is alles tip top, en de productie is zelfs nog beter dan die van Lateralus. Ook het artwork is verbluffend, met 3D brilletje en stereoscopische afbeeldingen. Ik begin al uit te kijken naar een volgende Tool release.
