Christy Moore - Ride On (1984)

Ierland
Folk
Label: WEA

1. The City of Chicago (2:20)
  2. Ride On (4:08)
  3. Viva La Quinta Brigada (5:33)
  4. Songs of Wandering Aongus (3:47)
  5. McIlhatton (3:00)
  6. Lisdoonvarna (4:30)
  7. Among the Wicklow Hills (2:49)
  8. Sonny's Dream (3:13)
  9. The Dying Soldier (2:47)
  10. El Salvador (3:39)
  11. Back Home in Derry (3:48)
  12. The Least We Can Do (3:21)
avatar van Nagelschip
Christy Moore, onder liefhebbers toch wel een van DE grote namen. Geweldige stem, uiteraard.

Ride On, uiterst simpel nummer, maar zo mooi.

avatar van Raspoetin
Wellicht dat iemand me dat kan vertellen. Klopt het dat er één album van Christy Moore is die heel slecht op cd verkrijgbaar is vanwege een onenigheid met de platenmaatschappij?

avatar van jellorum
Ride On is waarlijk een nummer om kippevel van te krijgen.
Ik leerde dit nummer kennen in een versie van O'Djavel ( groep van het West-Vlaamse volkslied Smout en ook wel van t'Zwien) , maar deze versie is nog stukken beter.
Eigenlijk verplichte kost.....

avatar van Jasper
Nagelschip schreef:
Ride On, uiterst simpel nummer, maar zo mooi.

jellorum schreef:
Ride On is waarlijk een nummer om kippevel van te krijgen.

Mee eens. 3 akkoorden, meer zijn het er niet, maar wat een prachtig liedje is het. Als ik zoiets mooi hoor wil ik meteen weten wie het heeft geschreven. Het blijkt een compositie te zijn van Jimmy Maccarthy, net als Moore een Ier.

Christy Moore heeft veel talent als het gaat om het brengen van liedjes, dat is me wel duidelijk na het horen van dit album. Zeer prettig stemgeluid, en dat Ierse accent kan me ook wel bekoren. In eigen land is hij volgens mij een grootheid, voor mij was dit de kennismaking. Ik ga zeker op zoek naar ander werk, want dit smaakt naar meer!

avatar van Mr. B
Moet je deze is proberen.

Christy Moore - Burning Times (2005)

avatar van PaulKemp48
"Ride On" is volgens mij niet geschreven door Jimmy McCarthy maar zijn broer Luka Bloom die ondanks al zijn eigen composities behoorlijk in de schaduw is gebleven! Heb een concert van Christy Moore mogen meebeleven op de eerste rij van Carré in Amsterdam. Wat een stem en welk gevoel legt de man daar in!

avatar van PaulKemp48
Excuus, had het eerst op moeten zoeken, dit nummer is geschreven door Jimmy McCarthy!

avatar van Mjuman
Luka Bloom - a.k.a. Barry Moore - is wél de broer van Christy, die laatste heeft overigens ook een aantal prachtige songs geleverd aan Mary Black - o.a. The Bright Blue Rose en Adam's at the Window.

avatar van potjandosie
al weer 40 jaar geleden dat het Ierse folkicoon Christy Moore deze klassieker maakte, door velen als zijn beste album beschouwd.

op dit album staan een aantal eigen nummers (tracks 3 en 6) en covers van hedendaagse singer/songwriters. een ijzersterke selectie van 12 songs met veelal politieke teksten die geweldig gezongen worden door de activistische Christy Moore prachtig, spaarzaam muzikaal omlijst.

het weemoedige "The City of Chicago", een nummer van zijn broer Barry Moore (Luka Bloom) gaat over de vele Ierse emigranten die in de 19e eeuw gedwongen door o.a. hongersnood in eigen land, als ik het goed heb bepaalden de Engelse heersers destijds dat alle in Ierland verbouwde aardappelen naar Engeland gingen, de oversteek maakten naar Amerika op zoek naar een betere toekomst en daar eenmaal aangekomen verlangden naar "The Hills of Donegal". op het album "Innocence" van Luka Bloom staat een eveneens prachtige versie.

het op het gehoor luchtige en vrolijke "Viva La Quinte Brigada" is een eerbetoon aan de Ierse soldaten die deel uitmaakten van de merendeels communistische en socialistische, internationale brigade die in de Spaanse burgeroorlog meevochten aan de zijde van de destijds zittende linkse Spaanse regering.

"El Salvador" een nummer van de Ierse singer/songwriter Johnny Duhan, die ooit lid was van de Ierse rockgroep Granny's Intentions en daarna een reeks solo albums maakte, handelt over de in de tachtiger jaren woedende burgeroorlog in dat land. "Back Home in Derry" (Bobby Sands, Gordon Lightfoot) bezingt het lot van criminelen en andere ongewenste personen die ooit gedeporteerd werden naar Britse strafkolonies in o.a. Australië. het droevige "The Dying Soldier" (Ger Costello) spreekt voor zich.

"McIlHatton" wordt toegeschreven aan Bobby Sands, de IRA activist die op 27-jarige leeftijd als gevolg van een hongerstaking in een Noord-Ierse gevangenis kwam te overlijden. de ballad "Among the Wicklow Hills" werd geschreven door de Ierse singer/songwriter Pierce Turner en het schitterende titelnummer "Ride On" door de vermaarde Ierse singer/songwriter Jimmy MacCarthy.

het alom bekende "Sonny's Dream" (ook bekend als "Sonny") is een song van de Canadese singer/songwriter Ron Hynes, ook bekend in een solo versie van Mary Black en een versie die zij samen met Emmylou Harris en Dolores Keane maakte. dit lied gaat over een man die zijn dromen wil waarmaken, maar door zijn familie, met name zijn eenzame moeder, aan zijn thuisland gebonden is, getuige de regels

"Sonny don't go away, I'm here all alone, your daddy's a sailor, never comes home, nights are so long, silence goes on, I'm feeling so tired and not all that strong"

"The Songs of Wandering Aongus" is gebaseerd op een tekst van de Ierse dichter W.B. Yeats met muziek van de Amerikaanse folk zanger Travis Edmondson.

het aanstekelijke "Lisdoonvarna" zorgt voor wat luchtigheid. een nummer over het jaarlijkse muziek festival, dat tot in de jaren 80 plaats vond in de gelijknamige Ierse plaats, ook bekend van de "match making".

het album sluit af met het idealistische "The Least We Can Do" (is make the world a better place), een nummer van Gerry Murray, dat wellicht actueler is dan ooit.

Album werd geproduceerd door Donal Lunny (ex Planxty)
Recorded at Eerie Mobile Studio, Lake lands Cottages, Muckross, Killarney (county Kerry)

"in memory of Luke, a hero who became a friend" (Luke Kelly van The Dubliners die op 30 januari 1984 overleed)

Christy Moore: vocals, guitars
Donal Lunny: synths, bouzouki, guitar, bodhran, vocals
Declan Sinnott: acoustic & electric guitars, Spanish guitar, violin, vocals

avatar van Lura
Bedankt voor het onder de aandacht brengen gisteren van Christy Moore, ik had nog niet gestemd op Ride On, mijn favoriete album van hem. Het plaatsje Lisdoonvarna is trouwens bekend van dit festival : Lisdoonvarna Matchmaking Festival 2024 (Need-to-Knows) - theirishroadtrip.com

Het plaatsje ligt vlakbij de bekende Cliffs of Moher, maar ook vlakbij Doolin, bekend van de traditionele Ierse muziek.

avatar van potjandosie
graag gedaan Lura. heb over dat koppelaars gebeuren voor vrijgezellen in Lisdoonvarna ooit een alleraardigste film gezien The Matchmaker uit 1997. wist niet dat dit festival nog steeds bestond. Leuk!