menu

John Coltrane - Soultrane (1958)

mijn stem
3,72 (61)
61 stemmen

Verenigde Staten
Jazz
Label: Prestige

  1. Good Bait (12:04)
  2. I Want to Talk About You (10:51)
  3. You Say You Care (6:15)
  4. Theme for Ernie (4:56)
  5. Russian Lullaby (5:33)
totale tijdsduur: 39:39
zoeken in:
avatar van Zachary Glass
4,0
Ik heb Coltrane al talloze keren bedankt bij het krieken van de dag, tijdens het nuttigen van mijn boterhammen met verdacht laag geprijsde aardbeienconfituur over de middag tot bij het opzoeken van de bedstee.

Moeilijk om de man te danken, want:

a) Hij is dood (Waarom hoor ik nou Jules Deelder in m'n hoofd? De enige goeie jazzmuzikant is 'n dooie jazzmuzikant!)*
b) Mocht hij nog leven zou de conversatie beperkt blijven tot volgende dialoog:

(pupillen trekken open) Zachary: Mister Coltrane - I can't believe it. I have a zillion things I want to talk you about.

Coltrane: Like?

Zachary: Can't think of a thing at this very moment ... But I sure like your music big time.

Coltrane: That's nice

En dat zou het einde betekenen van onze "diepzinnige" babbel

Nou weet ik best dat deze Soultrane geen revolutionaire, noch spitsvondige muziek bevat. Moet Coltrane altijd noten opzoeken where no man has gone before? Neen toch.

Coltrane in terrasjesstemming, deze schijf.

* meneer Deelder, die opmerking slaat dus werkelijk nergens op

avatar van musicfriek
Woo hoo, Zachary schrijft weer!

Social_Mask
I Want to Talk about You..misschien nog wel het mooiste John Coltrane nummer. Hier is de piano ook veel aanweziger dan op zijn andere nummers. Prachtig is het.

Samen met Theme for Ernie zo ongeloofelijk mooi en kalm. Net een stille rivier.

Ik ben altijd meer te spreken over de rustige en kalme manier van spelen van Coltrane dan zijn wat speelse manier (daar is Sonny Rollins trouwens een meester in!)

Jammer weer van dat wat energie..maar het beste Coltrane nummer maakt veel goed.

4*

voltazy
Social_Mask schreef:
I
Ik ben altijd meer te spreken over de rustige en kalme manier van spelen van Coltrane dan zijn wat speelse manier (daar is Sonny Rollins trouwens een meester in!)


probeer stardust van john coltrane

Father McKenzie
Héérlijk laidback-album. Bij I Want To Talk About You droom ik heerlijk weg.... hemelse jazz is dit.

avatar van Bastiaan Tuenter
4,0
Niet opzienbarend, maar het blijft een prachtig album. Ik heb onlangs een heruitgave gekocht op CD. Daar zit een bonusalbum bij, Coltrane (First Train), waarvan de performance óók live in de Rudy van Gelder Studio is opgenomen, maar een jaar eerder, in 1975, en met een andere bezetting en setlist. Ook zeer de moeite waard.

Soledad
Eh, in 1975 was Coltrane al 8 jaar dood.

avatar van bennerd
Was het in 2Pac-stijl?

avatar van Rudi S
3,5
Soledad schreef:
Eh, in 1975 was Coltrane al 8 jaar dood.


Hij draait de 5 en de 7 om, dus 1957

avatar van Bastiaan Tuenter
4,0
Coltrane is alive!

Maar een foutje inderdaad. Dank Rudi.

avatar van Edwynn
3,5
Nou ja. Er is zat rotzooi uitgekomen na zijn dood. Dus een beetje Tupac is het wel. Ware het niet dat Coltrane wél gaaf is natuurlijk.

Soledad
Er is inderdaad heel veel posthuum uitgebracht van Coltrane en eigenlijk nooit rotzooi. Ik hoop dat ze nog veel zullen uitbrengen.

avatar van Edwynn
3,5
'Rotzooi'is liefkozend bedoeld.

Soledad
Met: Red Garland (piano), Paul Chambers (bas), Art Taylor (drums)

Soultrane is tevens één van de bekendere werken van Trane voor Prestige. Het bevat wederom zowel ballads als pittigere nummers. 'Russian Lullaby': een stevig uptempo nummer waarop Trane alle ruimte krijgt om zijn ontwikkelingen te laten horen. Hier hoor je de 'Sheets of Sound' voor het eerst echt behoorlijk doorklinken. Trane deed dat ook op tour met Davis waarbij sommige mensen verontwaardigd het publiek uitliepen. Dit was volgens de normen toen niet hoe jazz gespeeld diende te worden, nu klinkt het allemaal best braaf. Sowieso heeft elke vernieuwer met dat fenomeen te maken gehad: Monk, Charlie Parker en zeker Ornette Coleman. Pas later wordt er besloten dat het genieën waren. Anyway Trane's solo is geniaal en neemt ware volwassen vormen aan: Garland kan het nog maar net bijhouden. Wat vooral opvalt is hoezeer Trane inmiddels is ingespeeld op de ritmesectie waarmee hij zoveel opnames heeft gemaakt, niet alleen zelf maar ook met Davis (-Art Taylor in dat geval). De ballad 'I Want to Talk About You' is werkelijk smullen geblazen. Trane zou later op Birdland en op Newport dit nummer nog eens ten gehore brengen. Die versies zijn beter en spannender, maar Coltrane was daar verder en zijn band ook beter (McCoy Tyner, Jimmy Garisson en Elvin Jones). Niettemin is ook deze versie prachtig! De gehele plaat zelf is mooi in balans qua tempo's en afwisseling en dat heeft deze plaat waarschijnlijk ook de bekendheid gegeven die het nu heeft. Heel onderhoudend!

avatar van vigil
3,5
Zachary Glass schreef:
I
a) Hij is dood (Waarom hoor ik nou Jules Deelder in m'n hoofd? De enige goeie jazzmuzikant is 'n dooie jazzmuzikant!)*

* meneer Deelder, die opmerking slaat dus werkelijk nergens op

Misschien dat Jules er nu ook anders tegen aan kijkt

Mssr Renard
Ik moet zeggen dat bij jazz-artiesten het moeilijk is om een chronologie aan te houden. Pak je de chronologie van het release-jaar, of van de recording-datum? Ik denk dat laatste, maar op die manier staat het op alle muzieksites niet gerangschikt. Hier wel: John Coltrane Discography - session index - jazzdisco.org , maar daar staan de studioplaten weer niet bij, die staan dan wel weer hier: John Coltrane Catalog - album index - jazzdisco.org en hier: John Coltrane Catalog - jazzdisco.org

Hoe dan ook; Musicmeter ziet deze plaat als de tweede plaat van Coltrane, Wikipedia leert mij dat het inmiddels zijn vierde plaat is. Bij Discogs staat hij als 13e plaat gerangschikt, maar het gaat natuurlijk om Coltrane als bandleider.

Ik vind het lastig om zijn muziek in de juiste volgorde tot mij te nemen, maar laat ik voor het gemak dan de rangschikking van Musicmeter aanhouden, ook al is deze plaat geen vervolg op zijn debuut, het borduurt wat mij betreft er wel op voort.

Misschien maar eens een goed Coltrane-boek kopen die mij wat verder kan helpen.

avatar van Tony
3,5
Bij Coltrane is het heel lastig. Bij Prestige heeft hij heel veel opgenomen in korte tijd. Enkele van die opnamen zijn meteen uitgebracht, andere zijn op de plank blijven liggen. Hetzelfde gebeurde tijdens zijn relatief kortstondige verblijf bij Atlantic, waar hij zich definitief in de absolute top van de jazz scene nestelde. Na zijn overstap naar Impulse! wilden zowel Prestige als Atlantic nog even een graantje van de ongekende populariteit van Trane meepikken, waardoor dus 3 labels tegelijk albums van Trane op de markt brachten, waarbij die van Prestige en Atlantic steevast uit ouder materiaal bestonden.

Als ik de volgorde van MuMe aanhoud, komt dat niet altijd overeen met de info op de platenhoezen, die bij de Impulse! CD uitgaves toch al niet altijd even denderend is. Ik kijk vooral op AllMusic voor de juiste volgorde. Er is in mijn collectie nogal wat overlap aan het eind van de Atlantic / begin Impulse periode. Rommelig. Het is niet anders.

P.S. Bedankt voor die linkjes Michiel, dat is een mooi overzicht, ook van alle samenwerkingen waar Coltrane een bijdrage aan geleverd heeft. Als je dat zo ziet vraag je je af of die man ook wel eens zonder saxofoon in zijn mond is gesignaleerd ergens. Want hij staat er ook nog om bekend heel erg veel te oefenen, uren aan een stuk, iedere dag. Ongelofelijk.

Mssr Renard
Tony schreef:

P.S. Bedankt voor die linkjes Michiel, dat is een mooi overzicht, ook van alle samenwerkingen waar Coltrane een bijdrage aan gelverd heeft. Als je dat zo ziet vraag je je af of die man ook wel eens zonder saxofoon in zijn mond is gesignaleerd ergens. Want hij staat erom bekend heel erg veel te oefenen, uren aan een stuk, iedere dag. Ongelofelijk.


Ik blijf ook maar doorklikken op die site, want het is echt een schatkist. Veel overzichtelijker dan wiki en discogs. Ook andere artiesten hebben zo'n overzicht. Dus ik denk dat ik nog vaak op die site ga zoeken. Ben wel benieuwd wat er over Dolphy en Morgan staat, want ook daar raak ik weleens de draad kwijt

Soledad
Ja jazzdisco.org is een hele fijne site voor veel artiesten. De informatie is niet altijd volledig moet worden gezegd. Voor Mal Waldron heb ik destijds nog zo'n 20 opnames aangedragen per e-mail. Die werden binnen een aantal weken, zonder bedankje, alsnog toegevoegd.

Mssr Renard
Soledad schreef:
Ja jazzdisco.org is een hele fijne site voor veel artiesten. De informatie is niet altijd volledig moet worden gezegd. Voor Mal Waldron heb ik destijds nog zo'n 20 opnames aangedragen per e-mail. Die werden binnen een aantal weken, zonder bedankje, alsnog toegevoegd.


Nou dat vind ik dan weer niet netjes van de beheerder. En daar werk je dan zo hard voor. Voor Waldron ga ik dan mooi naar jouw blog/website dan.

avatar van EttaJamesBrown
4,5
Stiekem vind ik deze verrukkelijk: het sluit ook aan bij m’n beperkte snapvermogen van jazz.

Begin bij de basis, da’s wat ik moet doen

Gast
geplaatst: vandaag om 20:08 uur

geplaatst: vandaag om 20:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.